Cara Menonton Kapal Angkasa DART NASA Terhempas Ke Asteroid

Gambaran seorang artis tentang Kapal Angkasa DART menghampiri asteroid.

Gambaran seorang artis tentang Kapal Angkasa DART menghampiri asteroid.
Ilustrasi: NASA

Kematian DART akhirnya menimpa kita, kerana kapal angkasa NASA berada di laluan perlanggaran dengan asteroid kecil Dimorphos. Begini cara anda boleh menonton eksperimen yang sangat penting ini untuk memesongkan asteroid.

Pendek untuk Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, the misi DART ialah ujian pertama teknologi impak kinetik sebagai cara memesongkan asteroid yang boleh menuju ke Bumi. Walaupun Didymos tidak bermaksud membahayakan planet kita, nahas epik itu suatu hari nanti boleh melindungi planet kita daripada asteroid terikat Bumi. Banyak yang bergantung pada pertemuan astronomi ini, dan berikut ialah cara anda boleh menonton aksi secara langsung.

Kapal angkasa DART dijadualkan memberi kesan kepada asteroid sasarannya pada hari Isnin jam 7:14 malam ET. NASA akan menyiarkan secara langsung acara itu di agensi angkasa lepas saluran YouTubeyang Aplikasi NASAdan agensi itu laman web. Atau anda boleh tinggal di sini dan menonton siaran NASA melalui suapan di bawah.

Kesan DART dengan Asteroid Dimorphos (Siaran Rasmi NASA)

Liputan langsung misi akan bermula pada 6 petang ET, dan ia akan menampilkan audio daripada Kawalan misi NASA, ulasan langsung, serta imej yang dipancarkan oleh kamera resolusi tinggi kapal angkasa, DRACO (Didymos Reconnaissance dan Kamera Asteroid untuk navigasi Optik).

Menariknya, NASA juga menyediakan suapan langsung senyap daripada DRACO yang akan bermula pada pukul 5 petang ET pada saluran media NASA. DRACO akan terus bergolek sehingga ia akhirnya merempuh Dimorphos, menyampaikan satu imej sesaat kembali ke pengawal tanah di Bumi. Anda juga boleh menonton suapan DRACO melalui strim langsung di bawah.

Tonton Suapan Langsung daripada Kapal Angkasa DART NASA tentang Pendekatan kepada Asteroid Dimorphos

DART bergerak ke arah asteroid pada kelajuan mencecah 14,000 batu sejam (22,530 kilometer sejam). Mungkin terdapat sedikit ketinggalan antara imej-imej ini dan apa yang berlaku di dalam bilik kawalan kerana ia mengambil masa kira-kira lapan saat untuk imej itu muncul pada skrin selepas ia diterima dan diproses oleh kawalan misi, kata pegawai NASA kepada pemberita semasa taklimat akhbar. pada Khamis. Jadi, walaupun kawalan misi mengisytiharkan “kesan” atau “kehilangan isyarat”, ia mungkin mengambil masa beberapa saat untuk melihat yang ditunjukkan dalam liputan NASA. Dan dengan “lihat ia berlaku” kita menganggap itu akan menjadi kemunculan tiba-tiba skrin kosong, menandakan kemusnahan kapal angkasa.

DART is NASA’s first planetary defense test mission. Its target is a tiny asteroid known as Dimorphos, a mini-moon that orbits a slightly larger asteroid called Didymos. The 1,376-pound DART probe is going to smash into Dimorphos in an attempt to alter its orbit around its larger counterpart. The purpose of the test is to experiment with kinetic impactor technology as a means of deflecting asteroids that could be headed towards Earth.

NASA keeps a close watch on 28,000 asteroid berdekatan. Walaupun tiada satu pun daripada asteroid tersebut pada masa ini menimbulkan ancaman kepada Bumi, kita memerlukan pelan yang disediakan sekiranya batu angkasa besar menghala ke planet kita pada masa hadapan. Didymos dan rakan kecilnya Dimorphos tidak menimbulkan ancaman kepada Bumi, dan ujian itu tidak akan menyebabkan sistem mengancam planet kita. Pasangan ini kira-kira 7 juta batu (11 juta kilometer) dari Bumi.

NASA akan menggunakan teleskop berasaskan darat untuk memantau trajektori orbit Dimorphos selepas dilanggar oleh kapal angkasa, dan juga untuk mengukur kesan fizikal kesan itu sendiri. Di tempat kejadian, Eropah LICIACube akan memantau acara itu dengan dua kamera atas kapalnya, LUKE dan LEIA. Teleskop Angkasa Hubble, Teleskop Angkasa Webb, dan kamera di atas kapal angkasa Lucy, juga akan percubaan untuk memantau acara tersebut.

Agensi Angkasa Eropah (ESA) ialah merancang susulan-sehingga misi ke sepasang batu angkasa; agensi angkasa lepas dijadualkan melancarkannya Misi Hera pada 2024, yang akan bertemu dengan Didymos menjelang 2026 untuk mengkaji kawah hentaman yang ditinggalkan oleh DART, dan sebarang perubahan lain yang dibuat pada asteroid itu.

Buat masa ini, POV DART diharapkan dapat memberikan pemandangan Dimorphos yang menakjubkan semasa ia menuju terus ke asteroid. Ia akan menjadi penamat yang menyedihkan kepada kapal angkasa, tetapi data daripada misi akhirnya boleh menghasilkan alat yang diperlukan untuk memesongkan asteroid yang sah berbahaya.

Laporan tambahan oleh George Dvorsky.

Lagi: Misi DART NASA Benar-benar Akan Menghancurkan Asteroid Kecil Ini

We would like to thank the writer of this post for this incredible content

Cara Menonton Kapal Angkasa DART NASA Terhempas Ke Asteroid


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/