Cerun yang tidak stabil di atas Putera William Sound semakin menurun. Kegagalan sepenuhnya boleh menyebabkan tsunami.

Bulan lalu, saintis melihat pergerakan baharu di cerun yang tidak stabil di Prince William Sound, tetapi mereka tidak pasti ke mana pergerakan baharu itu boleh membawa.

Ada kemungkinan kelajuan itu bermakna kegagalan cerun yang cepat mungkin di hadapan, yang boleh menyebabkan jisim tanah terhempas ke dalam air di bawah. Ini boleh, seterusnya, mewujudkan tsunami di fjord dan teluk berdekatan serta banjir, ombak dan arus berbahaya dalam komuniti Whittier — ahli sains risiko terlebih dahulu diberi amaran pada tahun 2020.

Tetapi pergerakan itu juga mungkin terhenti, dan tiada apa-apa yang dramatik atau dahsyat akan berlaku.

Cerun curam ini terletak di fjord Barry Arm, di kawasan air yang sempit di Prince William Sound. Ia terletak 30 batu timur laut Whittier.

Dennis Staley, seorang saintis fizikal penyelidikan di US Geological Survey yang mengetuai Projek Bahaya Tanah Runtuh Putera William Sound, berkata pada akhir Ogos, saintis menyedari sebahagian daripada kawasan yang tidak stabil mula bergerak.

Pergerakan itu menimbulkan kebimbangan kerana kepantasan cerun daripada tidak bergerak kepada gelongsor kira-kira 50 milimeter sehari selama beberapa hari, kata Staley.

“Kami tidak suka melihat tanah runtuh semakin pantas; itu membuatkan kami sedikit gementar,” kata Staley. “Dan kemudian kami juga tidak suka melihat kawasan yang berkembang.”

Adalah mencabar, jika tidak mustahil, untuk menyatakan kemungkinan cerun itu gagal pada hari tertentu atau dalam tempoh tertentu, kata Staley. Mereka tidak boleh mengatakan sama ada cerun akan terus bergerak dan berhenti pada satu ketika, atau jika tanah runtuh yang bergerak pantas — yang dikenali sebagai kegagalan bencana — adalah mungkin.

[Over 24 hours, Harry Potter Lake pulls a disappearing act on Alaska’s North Slope]

“Kami tidak mahu terlalu cemas dan mengatakan ini adalah sesuatu yang pasti akan berakhir dengan kegagalan besar kerana ada kemungkinan besar ia tidak akan berlaku, tetapi kami mahu memerhatikan kejadian tanah runtuh,” katanya. berkata.

Staley berkata bahawa saintis telah menggantung aktiviti berasaskan bot yang tidak penting di Barry Arm kerana berhati-hati.

“Kami tidak mahu anak kapal kami berada dalam bahaya sekiranya terdapat apa-apa jenis kegagalan,” kata Staley.

Tanah runtuh Barry Arm, Jabatan Sumber Asli Alaska, Bahagian Tinjauan Geologi dan Geofizik

Terdapat beberapa senario yang berpotensi untuk apa yang mungkin berlaku jika cerun itu gagal, kata ahli geologi yang berpangkalan di Seldovia Bretwood Higman, yang telah meneliti Barry Arm. Kakak Higman, seorang artis dan naturalis, adalah orang yang pada mulanya menunjukkan cerun itu berpotensi tidak stabil semasa dia berada di kawasan itu.

Kesan daripada kemungkinan kegagalan cerun bergantung pada saiz kawasan yang terhempas ke dalam air dan berapa banyak air yang akan disesarkan, kata Higman. Beliau menyatakan tahap ketidakpastian adalah tinggi — mereka tidak tahu betapa bahayanya kesannya di bandar Whittier. Bagaimanapun, beliau berkata mereka mungkin sekurang-kurangnya bermasalah dari segi arus deras yang berpotensi merosakkan pelabuhan. Model yang berbeza telah menunjukkan gelombang bersaiz berbeza membasuh ke dalam komuniti, kata Higman.

Higman berkata tiada jawapan yang betul untuk orang yang cuba memutuskan sama ada mereka perlu meluangkan masa di sekitar Barry Arm atau tidak.

“Kami tidak cukup tahu mengenainya untuk berpura-pura seperti kami boleh memberitahu sesiapa apa yang mereka patut lakukan,” kata Higman.

Bagi pihaknya, Higman berkata dia tidak akan berkhemah di pantai di kawasan fjord Barry dan Harriman, memandangkan bahaya walaupun tsunami kecil akan menyebabkan tapak itu. Dia juga akan berhati-hati dengan menaiki kapal di bawah kawasan ketidakstabilan.

“Itu bukan dadu yang saya selesa berguling, tetapi itu hanya saya,” kata Higman. “Saya benar-benar tidak akan menilai orang lain yang membuat keputusan yang berbeza.”

[Correction: An earlier version of this story included an incorrect spelling of Harriman.]

We would like to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Cerun yang tidak stabil di atas Putera William Sound semakin menurun. Kegagalan sepenuhnya boleh menyebabkan tsunami.


Find here our social media profiles , as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/