China menyasarkan untuk membawa sampel Marikh ke Bumi 2 tahun sebelum misi NASA, ESA – SpaceNews

HELSINKI — Misi pemulangan sampel Marikh China bertujuan untuk mengumpul sampel dari Planet Merah dan menghantarnya ke Bumi pada 2031, atau dua tahun lebih awal daripada misi bersama NASA dan ESA.

Sun Zezhou, ketua pereka pengorbit dan misi rover Tianwen-1 Marikh, mempersembahkan profil misi baharu untuk China Pemulangan sampel Marikh semasa 20 Jun pembentangan di mana beliau menggariskan rancangan untuk profil dua pelancaran, menarik balik pada akhir 2028 dan menghantar sampel ke Bumi pada Julai 2031.

Misi berbilang pelancaran yang kompleks itu akan mempunyai seni bina yang lebih ringkas berbanding dengan projek NASA-ESA bersama, dengan satu pendaratan Marikh dan tiada rover yang mengambil sampel tapak yang berbeza.

Walau bagaimanapun, jika berjaya, ia akan menghantar kepada Bumi sampel Marikh yang pertama dikumpul; objektif yang dinyatakan secara meluas sebagai salah satu matlamat saintifik utama penerokaan angkasa lepas.

Pada bulan Mac, NASA mengumumkan rancangan untuk menangguhkan fasa seterusnya kempen Mars Sample Return dan membahagikan misi pendarat kepada dua kapal angkasa yang berasingan untuk mengurangkan risiko keseluruhan program.

Earth Return Orbiter ESA akan dilancarkan pada 2027, dan sampel akan kembali ke Bumi pada 2033 di bawah jadual yang disemak.

Misi China, yang dinamakan Tianwen-3, akan terdiri daripada dua kombinasi: kenderaan pendarat dan pendakian, dan modul pengorbit dan pemulangan. Gabungan itu akan dilancarkan secara berasingan pada roket Long March 5 dan Long March 3B.

Kenyataan terdahulu mengenai misi mencadangkan menggunakan masa depan tunggal Panjang 9 Mac roket pengangkat super berat.

Misi ini akan dibina berdasarkan teknologi dan teknik kemasukan, keturunan dan pendaratan Marikh yang ditunjukkan oleh Tianwen-1 dalam Mei 2021serta pensampelan regolith, orbit bulan automatik pertemuan dan dokdan halaju tinggi kemasukan semula atmosfera kejayaan yang dicapai oleh misi pemulangan sampel bulan Chang’e-5 2020.

Sun membentangkan profil misi di forum teknologi penerokaan angkasa lepas, juga sebahagian daripada siri seminar yang menandakan ulang tahun ke-120 Universiti Nanjing.

Pendaratan di Marikh akan berlaku sekitar September 2029. Teknik persampelan akan merangkumi pensampelan permukaan, penggerudian dan persampelan pintar mudah alih, yang berpotensi menggunakan robot berkaki empat.

Kenderaan pendakian itu akan terdiri daripada dua peringkat, menggunakan sama ada pendorong pepejal atau cecair, dan akan diperlukan untuk mencapai kelajuan 4.5 kilometer sesaat, menurut pembentangan.

Selepas bertemu dan berlabuh dengan pengorbit yang menunggu, kapal angkasa itu akan berlepas dari orbit Marikh pada penghujung Oktober 2030 untuk kembali ke Bumi pada Julai 2031.

Sun menambah bahawa pengorbit Tianwen-1 akan menjalankan ujian aerobraking di orbit Marikh akhir tahun ini sebagai sebahagian daripada persediaan misi pulangan sampel.

Kerumitan teknologi dan keperluan untuk autonomi mewakili beberapa cabaran utama untuk misi.

Satu lagi aspek yang diperhatikan ialah pendaratan akan berlaku di sekitar ekuinoks musim luruh di hemisfera utara, di mana misi itu mungkin akan mendarat. Kesukaran yang berkaitan termasuk ribut pasir yang berpotensi dan ketersediaan tenaga suria yang rendah.

Misi pemulangan sampel Marikh China nampaknya mendapat sokongan dari angkasa lepas yang berkaitan dan pihak berkuasa kerajaan.

Cita-cita negara untuk melaksanakan misi yang tidak pernah berlaku sebelum ini telah dinyatakan sebelum ini dan dimasukkan dalam rancangan Pentadbiran Angkasa Negara China untuk pembangunan di seluruh 2021-2025.

Menyelesaikan “penyelidikan teknologi utama tentang persampelan dan pemulangan Marikh” telah dinyatakan sebagai objektif untuk tempoh yang sama dalam kerajaan kertas putih angkasa dikeluarkan pada bulan Januari.

Pemulangan sampel akan mengikuti dua misi. Tianwen-1 dilancarkan pada Julai 2020, menghantar pengorbit dan pengembara ke Marikh, merupakan misi antara planet bebas pertama negara itu.

Tianwen-2 akan menjadi misi persampelan asteroid berhampiran Bumi yang juga akan melawat komet tali pinggang utama. Rancangan semasa menunjukkan pelancaran pada 2025.We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

China menyasarkan untuk membawa sampel Marikh ke Bumi 2 tahun sebelum misi NASA, ESA – SpaceNews


We have our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/