China telah mengembalikan helium-3 dari bulan, membuka pintu kepada teknologi masa depan

Misi China Chang’e 5 telah mengembalikan mineral baru dari permukaan bulan. Para saintis China memanggil mineral “Changesite-(Y).” Mineral telah diterangkan oleh agensi berita kendalian kerajaan Xinhau sebagai “hablur kolumnar lutsinar yang tidak berwarna.” Juga, orang Cina mendakwa bahawa mineral baru itu mengandungi helium-3isotop yang digembar-gemburkan oleh ramai saintis sebagai bahan api yang berpotensi untuk reaktor gabungan masa hadapan.

Mineral kristal itu sangat kecil, kira-kira sepersepuluh saiz rambut manusia. Mineral baru ini sangat menarik minat ahli geologi bulan. Helium-3 yang terkandung di dalamnya berpotensi mengubah dunia.

Para saintis telah mengetahui permukaan bulan mengandungi deposit helium-3 sejak program Apollo. Kelebihan utama pelakuran helium-3 berbanding pelakuran menggunakan tritium dan deuterium, isotop hidrogen, ialah ia tidak menghasilkan neutron radioaktif. Kelemahan utamanya ialah mencapai tindak balas pelakuran terkawal dengan helium-3 adalah jauh lebih sukar daripada menggunakan lebih banyak bahan api konvensional.

Menurut NASA, China sedang bersedia untuk melancarkan fasa seterusnya program penerokaan bulannya yang akan membawa kepada “pangkalan penyelidikan” di kutub selatan bulan. Misi yang dirancang termasuk:

  • Chang’e 6, yang, seperti Chang’e 5, akan menjadi misi pemulangan sampel, memfokuskan pada kutub selatan bulan. Ia berkemungkinan akan cuba membawa balik ais yang terletak di kawah berbayang kekal di kutub selatan.
  • Chang’e 7, yang akan menjadi gabungan pengorbit, pendarat, rover yang direka untuk mencari air di kutub selatan bulan. Misi ini mungkin mendahului misi Chang’e 6.
  • Chang’e 8, dikatakan direka untuk menguji teknologi untuk pembinaan akhirnya pangkalan bulan.

China, mungkin dengan kerjasama Rusia, masih merancang pendaratan bulan dengan kru pada tahun 2030-an.

Sementara itu, misi Artemis 1 NASA telah dua kali menangguhkan mempunyai tarikh pelancaran baharu. Jika semuanya berjalan lancar, roket Sistem Pelancaran Angkasa yang hebat akan dilepaskan pada 27 September, dengan 2 Oktober sebagai tarikh pelancaran sandaran. Setiap kali ia dilancarkan, misi itu akan menghantar kapal angkasa Orion, yang penuh dengan instrumen dan kargo lain, dalam pelayaran panjang mengelilingi bulan, sebelum terpercik di Lautan Pasifik di luar pantai California.

Dua misi angkasa lepas robotik, satu oleh Mesin Intuitifyang lain oleh Astrobotic, masih dijadualkan untuk dilancarkan pada akhir tahun atau awal tahun depan. Jika berjaya, mereka akan mendaratkan probe di permukaan bulan, membuktikan keberkesanannya Sistem Muatan Bulan Komersial (CLPS) program yang menggandingkan syarikat swasta dengan NASA untuk memulakan penerokaan bulan dengan bersungguh-sungguh. Lebih banyak misi CLPS akan berlangsung pada tahun-tahun berikutnya, walaupun program ini dihantui oleh kebankrapan itu salah seorang peserta, Masten Space Systems.

NASA masih merancang untuk menghantar Artemis 2 dan kru empat angkasawan, salah seorang daripada mereka dari Kanada, mengelilingi bulan pada tahun 2024. Pada tahun berikutnya (atau mungkin tahun berikutnya), Artemis 3 akan mendaratkan angkasawan pertama di permukaan bulan sejak misi Apollo 17 pada tahun 1972.

Terdapat banyak sebab untuk kembali ke bulan: sains, perdagangan dan hak bermegah yang diterjemahkan ke dalam kuasa politik lembut. Walau bagaimanapun, China kembalinya helium-3 menunjukkan bahawa bulan boleh menjadi Teluk Parsi pada pertengahan hingga akhir abad ke-21. Tenaga gabungan yang bersih dan banyak akan mengubah dunia dengan cara yang hampir tidak dapat dinilai.

Sudah tentu, masalah kekal untuk mendapatkan teknologi gabungan helium-3 berfungsi. Gabungan helium-3 mungkin tidak menjadi kenyataan sebelum pertengahan abad ini kerana halangan teknologi yang terlibat. Walau bagaimanapun, beberapa perubahan dalam dasar ruang dan tenaga Amerika mungkin mempercepatkan kemunculan gabungan helium-3.

Amerika Syarikat harus mula menguji operasi perlombongan di permukaan bulan, terutamanya mengekstrak helium-3 dari tanah bulan. Kemudian helium-3 boleh diangkut ke Bumi dan diberikan kepada makmal penyelidikan supaya mereka boleh meneruskan penyelidikan dan pembangunan tentang apa yang dijanjikan sebagai penyelesaian kepada kedua-dua kekurangan tenaga dan perubahan iklim.

Negara yang mengawal sumber tenaga yang mengekalkan tamadun teknologi akan mengawal Bumi. Jika China menjadi negara itu, dengan mengambil kira rekod hak asasi manusia dan dasar luar empayarnya, sejarah akan bertukar gelap. Oleh itu, Amerika Syarikat dan negara-negara yang telah menandatangani Perjanjian Artemis mesti memperoleh kawalan helium-3 lunar dan membangunkan teknologi untuk menggunakannya sebagai sumber tenaga gabungan. Oleh itu, program Artemis akan memastikan kesinambungan kemakmuran dan kebebasan manusia di Bumi.

Mark R. Whittington ialah pengarang kajian penerokaan angkasa lepas “Mengapa Sangat Sukar untuk Kembali ke Bulan?” serta “Bulan, Marikh dan Seterusnya,” dan “Mengapa Amerika Kembali ke Bulan?” Dia blog di Sudut Curmudgeons.

We want to thank the author of this article for this outstanding content

China telah mengembalikan helium-3 dari bulan, membuka pintu kepada teknologi masa depan


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/