Cincin Misteri di Angkasa Lepas Boleh Menjadi Supernova Intergalaksi Pertama Yang Dikenali

Alam Semesta bukanlah tempat bebas untuk semua yang huru-hara. Kebanyakan bintang terikat dalam galaksi, yang dipisahkan oleh jarak yang luas dan hampir tidak dapat dibayangkan.

Ruang antara galaksi – ruang antara galaksi – berpenduduk jarang, tetapi tidak kosong sepenuhnya; di sana juga, kadangkala bintang tunggal juga boleh ditemui.

Buat pertama kalinya, ahli astronomi berpendapat mereka telah menemui bukti kematian salah satu bintang penyangak tunggal ini. Tidak jauh dari Awan Magellan Besar, sebuah galaksi satelit yang mengorbit dengan Bima Sakti, sebuah bulatan yang misteri dan sangat kemas yang memancarkan gelombang radio telah dikesan, tergantung di angkasa, dan dipanggil J0624–6948.

Jika ia terdengar biasa, ada sebab untuk itu. Baru-baru ini, ahli astronomi telah keliru dengan beberapa bulatan angkasa lepas pemancar radio yang misterius, bernama Odd Radio Circles, atau ORC.

Persamaan itu tidak hilang pada ahli astronomi Miroslav Filipovic dari Universiti Western Sydney di Australia.

“Apabila kami mula-mula menemui objek radio bulat yang hampir sempurna ini, kami fikir ia adalah ORC yang lain,” dia cakap. “Tetapi selepas pemerhatian tambahan kami, menjadi jelas bahawa objek ini lebih berkemungkinan sesuatu yang lain.”

ORC pertama kali ditemui menggunakan salah satu teleskop radio paling berkuasa di dunia, Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) di Australia. Objek-objek ini nampaknya besar, dan jauh, dengan beberapa ciri yang menentukan, tidak kurang daripadanya ialah galaksi di pusat mati.

Para saintis kini berpendapat ORC adalah hasil daripada proses bertenaga dalam galaksi pusat tersebut, walaupun sifat tepat proses itu tidak diketahui.

Malah, ada kemungkinan ORC sebenarnya adalah sfera. Sebab mereka muncul sebagai cincin adalah kerana perspektif; di sekeliling tepi, terdapat ketumpatan pelepasan yang lebih besar di sepanjang garis penglihatan kita.

Lokasi J0624–6948. (Filipovic et al., MNRAS, 2022)

Namun terdapat beberapa perbezaan utama antara J0624–6948 dan ORC. Kekurangan galaksi tengah yang jelas dalam J0624–6948 adalah perkara yang besar, tetapi tidak menentukan dengan sendirinya. Indeks spektrum pelepasan radio adalah lebih rata daripada ORC, dan saiz ketara J0624–6948 juga berbeza – lebih besar daripada ORC lain.

Filipovic dan pasukannya mempertimbangkan pelbagai kemungkinan yang mungkin menghasilkan objek yang menyerupai pemerhatian mereka. Ini termasuk ORC yang lebih besar, serta suar super yang berasal dari bintang berhampiran pusat galaksi, atau jet dari supermasif aktif yang jauh. lubang hitam.

Pada akhirnya, satu senario menonjol sebagai yang paling konsisten dengan fenomena yang diperhatikan.

“Penjelasan yang paling munasabah ialah objek itu adalah Sisa Supernova intergalaksi disebabkan oleh bintang yang meletup yang tinggal di pinggir Awan Magellan Besar yang telah mengalami supernova jenis Ia yang merosot tunggal yang melibatkan letupan dua bintang yang mengorbit antara satu sama lain,” Filipovic menerangkan.

“Apa yang berpotensi kami temui adalah peninggalan unik [a] supernova yang telah berkembang menjadi persekitaran intergalaksi yang jarang ditemui – persekitaran yang kami tidak jangka akan temui dalam objek sedemikian. Anggaran kami menunjukkan umur kira-kira 2,200 hingga 7,100 tahun.”

Walaupun sisa-sisa supernova cenderung tidak berbentuk bulat yang cantik, ia tidak akan pernah berlaku sebelum ini. Segelintir contoh serupa, seperti objek berbentuk mata yang menakjubkan SN 1987A dalam Awan Magellenik Besar, telah didokumenkan.

Jika para saintis betul, J0624–6948 akan menjadi peninggalan supernova intergalaksi pertama yang pernah dikenal pasti – sfera ejecta seperti gelembung yang mengembang ke luar. Menurut ukuran pasukan itu, persatuan dengan Awan Magellan Besar akan menjadikan J0624–6948 sepanjang 155 tahun cahaya.

Pemerhatian susulan boleh membantu menyelesaikan ketidakpastian. Di samping itu, lebih banyak pemerhatian dengan instrumen seperti ASKAP dan rakan sejawatannya di Afrika Selatan MeerKAT boleh membantu mengenal pasti lebih banyak bulatan radio pelik di langit.

Menemui lebih banyak akan memberi kita gambaran yang lebih lengkap tentang julat dan kepelbagaian mereka, yang memberi kita peluang yang lebih baik untuk mengetahui sifat mereka.

“Teleskop radio baharu ini boleh mengambil pelbagai objek sfera,” Filipovic berkatas. “Disebabkan kesan gabungan kepekaan tinggi, persampelan spatial yang baik, dan liputan kawasan yang luas, ia memperkayakan pemahaman kita tentang Alam Semesta.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Notis Bulanan Persatuan Astronomi Diraja.

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Cincin Misteri di Angkasa Lepas Boleh Menjadi Supernova Intergalaksi Pertama Yang Dikenali


Discover our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/