Curiosity Rover NASA Menangkap Pemandangan Marikh yang Menakjubkan – Membuka Kunci Misteri Masa Lalu

Penjelajah Curiosity Mars NASA merakam pemandangan kawasan yang mengandungi sulfat ini menggunakan Mastcamnya pada 2 Mei 2022. Batu-batu besar gelap yang dilihat berhampiran bahagian tengah dipercayai terbentuk daripada pasir yang dimendapkan di sungai atau kolam purba. Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Pembentukan batu yang menarik yang didokumentasikan oleh rover Curiosity memberikan bukti iklim pengeringan pada masa silam purba Planet Merah.

Mars rover has been traveling through a transition zone from a clay-rich region to one filled with a salty mineral called sulfate for the past year. While the science team targeted the clay-rich region and the sulfate-laden one for evidence each can offer about Mars’ watery past, the transition zone is proving to be scientifically enlightening as well. In fact, this transition may provide the record of a major shift in Mars’ climate billions of years ago that scientists are only now beginning to grasp.

The clay minerals formed when lakes and streams once rippled across Gale Crater, depositing sediment at what is now the base of Mount Sharp, the 3-mile-tall (5-kilometer-tall) mountain whose foothills Curiosity has been ascending since 2014. Higher on the mountain in the transition zone, Curiosity’s observations show that the streams dried into trickles and sand dunes formed above the lake sediments.

Curiosity Mars Rover Layered,Flaky Rocks

NASA’s Curiosity Mars rover captured this view of layered, flaky rocks believed to have formed in an ancient streambed or small pond. The six images that make up this mosaic were captured using Curiosity’s Mast Camera, or Mastcam, on June 2, 2022, the 3,492nd Martian day, or sol, of the mission. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

“We no longer see the lake deposits that we saw for years lower on Mount Sharp,” said Ashwin Vasavada, Curiosity’s project scientist at NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Southern California. “Instead, we see lots of evidence of drier climates, like dry dunes that occasionally had streams running around them. That’s a big change from the lakes that persisted for perhaps millions of years before.”

As the rover climbs higher through the transition zone, it is detecting less clay and more sulfate. Curiosity will soon drill the last rock sample it will take in this zone, providing a more detailed glimpse into the changing mineral composition of these rocks.


Kapal angkasa NASA di Marikh semuanya dipengaruhi oleh angin Planet Merah, yang boleh menghasilkan syaitan debu kecil atau ribut debu global. Kredit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/University of Arizona

Ciri geologi yang unik juga menonjol di zon ini. Bukit-bukit di kawasan itu berkemungkinan bermula dalam persekitaran yang kering dengan beting pasir yang besar diterbangkan angin, mengeras menjadi batu dari semasa ke semasa. Berselang-seli di dalam sisa-sisa bukit pasir ini adalah sedimen lain yang dibawa oleh air, mungkin dimendapkan di dalam kolam atau sungai kecil yang pernah menganyam di antara bukit pasir. Sedimen ini kini kelihatan sebagai timbunan tahan hakisan lapisan berkeping, seperti yang digelar “The Prow.”

Menjadikan cerita lebih kaya lagi rumit ialah pengetahuan bahawa terdapat beberapa tempoh air bawah tanah surut dan mengalir dari semasa ke semasa, meninggalkan kepingan teka-teki yang bercampur-baur untuk saintis Curiosity untuk dihimpunkan ke dalam garis masa yang tepat.

Panorama Rasa ingin tahu Sierra Maigualida

Rover Curiosity Mars NASA merakam panorama 360 darjah ini berhampiran lokasi yang diberi nama Sierra Maigualida pada 22 Mei 2022. Panorama ini terdiri daripada 133 imej individu yang ditangkap oleh Curiosity’s Mast Camera, atau Mastcam. Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Sepuluh Tahun Berlalu, Menjadi Kuat

Rasa ingin tahu akan menyambut tahun ke-10nya di Marikh 5 Ogos. Walaupun rover itu menunjukkan usianya selepas sedekad penuh meneroka, tiada apa yang menghalangnya daripada meneruskan pendakiannya.

Pada 7 Jun, Curiosity memasuki mod selamat selepas mengesan bacaan suhu pada kotak kawalan instrumen dalam badan rover yang lebih panas daripada yang dijangkakan. Mod selamat berlaku apabila kapal angkasa merasakan masalah dan secara automatik menutup semua tetapi fungsi yang paling penting supaya jurutera dapat menilai keadaan.

Las Claritas Mars Curiosity Rover

Rover Curiosity Mars NASA menangkap bukti lapisan yang terbina sebagai pasir yang diterbangkan angin, kedua-duanya terkumpul dan digilis pergi di lokasi yang digelar “Las Claritas.” Imej ini telah ditangkap menggunakan Curiosity’s Mast Camera, atau Mastcam, pada 19 Mei 2022, hari Marikh ke-3,478 atau sol, misi itu. Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Walaupun Curiosity keluar dari mod selamat dan kembali kepada operasi biasa dua hari kemudian, jurutera JPL masih menganalisis punca sebenar isu itu. Mereka mengesyaki mod selamat dicetuskan selepas penderia suhu memberikan ukuran yang tidak tepat, dan tiada tanda ia akan menjejaskan operasi rover dengan ketara kerana penderia suhu sandaran boleh memastikan elektronik dalam badan rover tidak menjadi terlalu panas.

Roda aluminium rover juga menunjukkan tanda haus. Pada 4 Jun, pasukan kejuruteraan mengarahkan Curiosity untuk mengambil gambar baharu rodanya – sesuatu yang telah dilakukan setiap 3,281 kaki (1,000 meter) untuk memeriksa kesihatan keseluruhan mereka.

Pasukan itu mendapati bahawa roda tengah kiri telah merosakkan salah satu grousersnya, tapak zig-zagging di sepanjang roda Curiosity. Roda tertentu ini sudah mempunyai empat grousers patah, jadi kini lima daripada 19 grousersnya telah patah.

Grousers yang rosak sebelum ini menarik perhatian dalam talian baru-baru ini kerana beberapa “kulit” logam di antara mereka kelihatan telah terkeluar dari roda dalam beberapa bulan lalu, meninggalkan jurang.

Pasukan itu telah memutuskan untuk meningkatkan pengimejan rodanya kepada setiap 1,640 kaki (500 meter) – kembali kepada irama asal. Algoritma kawalan cengkaman telah memperlahankan haus roda yang cukup untuk mewajarkan meningkatkan jarak antara pengimejan.

“Kami telah membuktikan melalui ujian darat bahawa kami boleh memandu dengan selamat pada rim roda jika perlu,” kata Megan Lin, pengurus projek Curiosity di JPL. “Sekiranya kita pernah mencapai tahap bahawa satu roda telah memecahkan sebahagian besar grousersnya, kita boleh melakukan rehat terkawal untuk membuang kepingan yang tinggal. Disebabkan trend terkini, nampaknya tidak mungkin kami perlu mengambil tindakan sedemikian. Roda tahan dengan baik, memberikan daya tarikan yang kami perlukan untuk meneruskan pendakian kami.”

We wish to thank the writer of this article for this awesome material

Curiosity Rover NASA Menangkap Pemandangan Marikh yang Menakjubkan – Membuka Kunci Misteri Masa Lalu


You can find our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/