Curiosity Rover NASA Menggulung Bukti Masa Lalu Air Purba

Penjelajah Curiosity Mars NASA merakam pemandangan batuan berlapis dan berkeping-keping yang dipercayai terbentuk di dasar sungai purba atau kolam kecil.

Selama 10 tahun yang lalu, rover Curiosity telah mengembara merentasi rupa bumi Marikh, mencari petunjuk untuk masa lalu planet yang berpotensi untuk didiami. Baru-baru ini, robot bersaiz kereta itu memandu melalui zon peralihan, pergi dari kawasan yang mungkin pernah menjadi tuan rumah tasik di permukaan kepada satu yang menandakan keadaan lebih kering untuk Planet Merah.

milik NASA Penjelajah rasa ingin tahu mengambil perhatian tentang perubahan pemandangan yang lebih tinggi di puncak gunung Marikh, yang robot itu telah panjat sejak 2014. Gunung Sharp setinggi 3.4 batu (5 kilometer) ialah puncak tengah di Kawah Gale Marikh, yang mana rover itu adalah meneroka tanda-tanda air purba. Di dasar Gunung Sharp, Curiosity mengumpul bukti untuk mineral tanah liat yang terbentuk daripada tasik dan sungai yang pernah mengalir melalui Kawah Gale. Tetapi lebih tinggi di atas gunung, sungai-sungai itu kelihatan kering menjadi tetesan dan beting pasir, yang telah terbentuk di atas sedimen tasik.

Zon peralihan yang dipanggil ini ditandai dengan peralihan daripada kawasan yang kaya dengan tanah liat kepada kawasan yang dipenuhi dengan mineral sulfat masin, dan berpotensi menandakan perubahan besar dalam iklim Marikh yang berlaku berbilion tahun yang lalu. Semakin tinggi Curiosity berlaku di Gunung Sharp, ia mengesan lebih sedikit tanah liat, dan lebih banyak sulfat. Rasa ingin tahu tidak lama lagi akan mula menggerudi sampel batu terakhir yang dikumpul di zon peralihan dengan harapan untuk mengetahui lebih lanjut tentang perubahan dalam komposisi mineral batuan di kawasan itu.

“Kami tidak lagi melihat deposit tasik yang kami lihat selama bertahun-tahun lebih rendah di Gunung Sharp,” kata Ashwin Vasavada, saintis projek Curiosity di Makmal Pendorong Jet NASA, dalam NASA. baru dilancarkan. “Sebaliknya, kita melihat banyak bukti iklim yang lebih kering, seperti bukit pasir kering yang kadang-kadang mempunyai aliran yang mengalir di sekelilingnya. Itulah perubahan besar daripada tasik yang berterusan selama mungkin berjuta-juta tahun sebelum ini.”

Rover Curiosity merakam panorama kawasan mengandungi sulfat di Marikh ini.

Rover Curiosity merakam panorama kawasan mengandungi sulfat di Marikh ini.
Imej: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Kawasan yang sedang diterokai oleh Curiosity juga mempunyai bukit-bukit yang mungkin terbentuk dalam keadaan kering, dan bukit-bukit tersebut ditandai dengan beting pasir yang besar dan dihanyutkan angin yang mungkin mengeras menjadi batu dari semasa ke semasa, menurut NASA. Sementara itu, rover juga menemui bukti mendapan yang dibawa oleh aliran air melalui beting pasir. Sedimen tersebut kini kelihatan sebagai lapisan bertindan batuan yang kelihatan seperti mengelupas.

Walaupun Marikh adalah planet yang sepi dan kering hari ini, saintis percaya bahawa ia mungkin pernah didiami, menampung tasik dan badan air lain di permukaannya. Pada awal sejarahnya, Marikh entah bagaimana kehilangan sebahagian daripada atmosferanya, dan airnya menjadi kering. Macam-macam robotik misi, dari NASA dan agensi angkasa lepas lain, telah berusaha untuk menyatukan sejarah purba ini. Penjelajah Marikh yang lebih baharu, Perseverance, mendarat di planet ini pada Februari 2021 dan telah mencari mikrofosil—bukti terpelihara kehidupan mikrob purba.

Memandangkan ia semakin hampir kepada 10 tahunnya ulang tahun di Marikh, Curiosity telah mula menunjukkan beberapa tanda penuaan. Pada 7 Jun, Curiosity memasuki mod selamat yang digeruni apabila bacaan suhu menunjukkan suhu yang lebih panas daripada biasa, menurut NASA. Rover itu kembali beraksi dua hari kemudian, tetapi jurutera NASA masih meneliti punca isu itu, berharap ia tidak akan menjejaskan operasi rover itu ketika ia mendaki ke puncak era baharu sejarah Marikh.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Curiosity Rover NASA Menggulung Bukti Masa Lalu Air Purba


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/