Dari Windows 98 hingga Mars 2022: Naik Taraf Utama untuk 19 Tahun Marikh Water-Spotter

Kesan artis tentang Mars Express. Latar belakang adalah berdasarkan imej sebenar Marikh yang diambil oleh kamera stereo resolusi tinggi kapal angkasa itu. Kredit: Imej kapal angkasa: ESA/ATG medialab; Marikh: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Instrumen MARSIS pada Agensi Angkasa Eropah Marikh kapal angkasa ekspres, terkenal dengan peranannya dalam penemuan tanda-tanda air cair di Planet Merahsedang menerima peningkatan perisian utama yang membolehkannya melihat di bawah permukaan Marikh dan bulannya Phobos dengan lebih terperinci berbanding sebelum ini.

Mars Express ialah misi pertama ESA ke Planet Merah. Dilancarkan 19 tahun lalu, pada 2 Jun 2003, pengorbit telah menghabiskan hampir dua dekad mengkaji jiran Bumi dan merevolusikan pemahaman kita tentang sejarah, masa kini dan masa depan Marikh.

MARSIS – Air di Planet Merah

Radar Lanjutan Mars untuk Bunyi Bawah Permukaan dan Ionosfera (MARSIS) instrumen di Mars Express adalah penting dalam pencarian dan penemuan tanda-tanda air cair di Marikhtermasuk tasik air masin sepanjang 20 kali 30 km (12 kali 19 batu) yang disyaki tertimbus di bawah 1.5 km (0.9 batu) ais di wilayah kutub selatan.

Dikendalikan oleh Istituto Nazionale di Astrofisica (INAF), Itali, dan dibiayai sepenuhnya oleh Agensi Angkasa Itali (ASI), MARSIS menghantar gelombang radio frekuensi rendah ke planet ini menggunakan panjangnya 40 meter (131 kaki) antena.

Air Di Bawah Permukaan Marikh

Kesan artis tentang air di bawah permukaan Marikh. Kredit: Ilustrasi oleh Medialab, ESA 2001

Kebanyakan gelombang ini dipantulkan dari permukaan planet, tetapi sejumlah besar bergerak melalui kerak dan dipantulkan pada sempadan antara lapisan bahan yang berbeza di bawah permukaan, termasuk ais, tanah, batu dan air.

Dengan meneliti isyarat yang dipantulkan, saintis boleh memetakan struktur di bawah permukaan Planet Merah pada kedalaman beberapa kilometer dan mengkaji sifat-sifat seperti ketebalan dan komposisi tudung ais kutubnya dan sifat-sifat lapisan batuan gunung berapi dan sedimen.

Dari Windows 98 hingga Mars 2022

“Selepas beberapa dekad sains yang membuahkan hasil dan setelah mendapat pemahaman yang baik tentang Marikh, kami mahu meningkatkan prestasi instrumen melebihi beberapa batasan yang diperlukan ketika misi bermula,” kata Andrea Cicchetti, Timbalan PI MARSIS dan Pengurus Operasi di INAF, yang mengetuai pembangunan naik taraf.

Peningkatan Perisian MARSIS

Instrumen radar MARSIS pada kapal angkasa Mars Express ESA digunakan untuk mengesan ciri seperti air di bawah permukaan Marikh. Ia baru-baru ini menerima peningkatan perisian yang meningkatkan prestasi saintifiknya dengan ketara.
Dalam grafik ini, anda boleh melihat kawasan di permukaan Marikh yang dikaji menggunakan MARSIS semasa satu laluan merentasi wilayah Lunae Planum.
Naik taraf perisian mengurangkan kadar storan data onboard instrumen diisi, membolehkan ia dihidupkan lebih lama pada satu-satu masa dan mengumpulkan data di rantau yang lebih besar dengan setiap laluan.
Kawasan yang boleh dikaji semasa satu penggunaan instrumen sebelum naik taraf boleh dilihat di sebelah kanan. Kawasan yang boleh dikaji semasa satu penggunaan sekarang adalah di sebelah kiri. Kredit: INAF – Istituto Nazionale di Astrofisica

“Kami menghadapi beberapa cabaran untuk meningkatkan prestasi MARSIS,” kata Carlo Nenna, jurutera perisian atasan MARSIS di Enginium, yang sedang melaksanakan peningkatan. “Sekurang-kurangnya kerana perisian MARSIS pada asalnya direka bentuk lebih 20 tahun yang lalu, menggunakan persekitaran pembangunan berdasarkan Microsoft Windows 98!”

Perisian baharu itu direka bentuk bersama oleh pasukan INAF dan Carlo, dan kini sedang dilaksanakan di Mars Express oleh ESA. Ia termasuk satu siri peningkatan yang meningkatkan penerimaan isyarat dan pemprosesan data onboard untuk meningkatkan jumlah dan kualiti data sains yang dihantar ke Bumi.

“Sebelum ini, untuk mengkaji ciri paling penting di Marikh, dan untuk mengkaji bulan Phobos sama sekali, kami bergantung pada teknik kompleks yang menyimpan banyak data resolusi tinggi dan mengisi memori onboard instrumen dengan cepat,” kata Andrea.

“Dengan membuang data yang kami tidak perlukan, perisian baharu itu membolehkan kami menghidupkan MARSIS untuk lima kali lebih lama dan meneroka kawasan yang lebih besar dengan setiap laluan.”

“Terdapat banyak kawasan berhampiran kutub selatan di Marikh di mana kita mungkin telah melihat isyarat yang menunjukkan air cecair dalam data resolusi rendah,” tambah saintis ESA Mars Express Colin Wilson.

“Perisian baharu akan membantu kami mengkaji dengan lebih cepat dan meluas kawasan ini dalam resolusi tinggi dan mengesahkan sama ada ia adalah rumah kepada sumber air baharu di Marikh. Ia benar-benar seperti mempunyai instrumen serba baharu di atas Mars Express hampir 20 tahun selepas pelancaran.”

Kuda Kerja Marikh

Cukup tua untuk mengundi di banyak tempat di Bumi, Mars Express terus menyampaikan sains yang menakjubkan sambil kekal sebagai salah satu misi penerbangan kos terendah ESA.

Topografi Aonia Terra

Mars Express terus menangkap imej Planet Merah yang menakjubkan 19 tahun selepas pelancaran. Imej topografi berkod warna ini menunjukkan sebahagian daripada landskap berparut yang membentuk Aonia Terra, kawasan tanah tinggi di tanah tinggi selatan Marikh. Ia dicipta daripada data yang dikumpul oleh Mars Express ESA pada 25 April 2022. Kredit: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

“Mars Express dan MARSIS masih sangat sibuk,” kata James Godfrey, pengurus operasi kapal angkasa Mars Express di pusat operasi misi ESOC ESA di Darmstadt, Jerman. “Pasukan melakukan kerja yang hebat dalam mereka bentuk perisian baharu, memaksimumkan impaknya sambil mengekalkan tampalan sekecil mungkin, membantu kami terus memanfaatkan sepenuhnya kapal angkasa veteran ini.”

MARSIS dibangunkan oleh Universiti Rom, Itali, dengan kerjasama NASAMakmal Jet Propulsion di Pasadena, California.

Pasukan INAF mengiktiraf sokongan daripada Agensi Angkasa Itali (ASI) melalui kontrak ASI-INAF 2019–21-HH.0.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

Dari Windows 98 hingga Mars 2022: Naik Taraf Utama untuk 19 Tahun Marikh Water-Spotter


We have our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/