Debu atmosfera mungkin telah menyembunyikan tahap sebenar pemanasan global

1673996231 570 Debu atmosfera mungkin telah menyembunyikan tahap sebenar pemanasan global.0&cj=1&cs ucfr=0&comscorekw=Climate crisis,Environment,US news

Debu yang mengepul daripada ribut padang pasir dan landskap gersang telah membantu menyejukkan planet ini sejak beberapa dekad yang lalu, dan kehadirannya di atmosfera mungkin telah mengaburkan tahap sebenar pemanasan global yang disebabkan oleh pelepasan bahan api fosil.

Debu atmosfera telah meningkat kira-kira 55% sejak pertengahan 1800-an, analisis mencadangkan. Dan habuk yang semakin meningkat itu mungkin telah menyembunyikan sehingga 8% pemanasan daripada pelepasan karbon.

Analisis oleh saintis atmosfera dan penyelidik iklim di AS dan Eropah cuba mengira cara yang berbeza-beza dan kompleks di mana habuk telah menjejaskan corak iklim global, menyimpulkan bahawa secara keseluruhan, ia telah berjaya mengatasi kesan pemanasan gas rumah hijau. Kajian yang diterbitkan dalam Nature Reviews Earth and Environment, memberi amaran bahawa model iklim semasa gagal mengambil kira kesan habuk atmosfera.

“Kami telah meramalkan untuk masa yang lama bahawa kami menuju ke arah yang buruk apabila melibatkan pemanasan rumah hijau,” kata Jasper Kok, seorang ahli fizik atmosfera di UCLA yang mengetuai penyelidikan. “Apa yang ditunjukkan oleh penyelidikan ini ialah setakat ini, kami telah menggunakan brek kecemasan.”

Kira-kira 26m tan habuk terampai di atmosfera kita, saintis menganggarkan. Kesannya adalah rumit.

Habuk, bersama-sama dengan pencemaran zarah sintetik, boleh menyejukkan planet dalam beberapa cara. Zarah mineral ini boleh memantulkan cahaya matahari dari Bumi dan menghilangkan awan cirrus tinggi di atmosfera yang menghangatkan planet ini. Debu yang jatuh ke dalam lautan menggalakkan pertumbuhan fitoplankton – tumbuhan mikroskopik di lautan – yang menyerap karbon dioksida dan menghasilkan oksigen.

Habuk juga boleh memberi kesan pemanasan dalam beberapa kes – salji dan ais gelap, dan mendorongnya untuk menyerap lebih banyak haba.

Tetapi selepas mereka mengira segala-galanya, nampaknya jelas kepada penyelidik bahawa habuk mempunyai kesan penyejukan keseluruhan.

“Terdapat semua faktor berbeza yang memainkan peranan habuk mineral di atmosfera kita,” kata Gisela Winckler, seorang ahli sains iklim di Balai Cerap Bumi Lamont-Doherty di Universiti Columbia. “Ini adalah ulasan pertama seumpamanya untuk benar-benar menggabungkan semua aspek yang berbeza ini.”

Walaupun model iklim setakat ini dapat meramalkan pemanasan global dengan sedikit ketepatan, Winckler berkata semakan itu menjelaskan dengan jelas bahawa ramalan ini tidak dapat menunjukkan peranan habuk dengan baik.

Rekod terhad daripada teras ais, rekod sedimen marin dan sumber lain menunjukkan bahawa keseluruhan habuk juga telah meningkat sejak zaman pra-industri – sebahagiannya disebabkan oleh pembangunan, pertanian dan kesan manusia yang lain terhadap landskap. Tetapi jumlah habuk juga nampaknya telah berkurangan sejak tahun 1980-an.

Lebih banyak data dan penyelidikan diperlukan untuk lebih memahami corak habuk ini, kata Winckler, dan lebih baik meramalkan bagaimana ia akan berubah pada tahun-tahun akan datang.

Tetapi jika habuk di atmosfera semakin berkurangan, kesan pemanasan gas rumah hijau boleh dipercepatkan.

“Kami boleh mula mengalami pemanasan yang lebih cepat dan lebih cepat kerana ini,” kata Kok. “Dan mungkin kita sudah terlambat untuk menyedari realiti itu.”

We wish to thank the author of this write-up for this awesome web content

Debu atmosfera mungkin telah menyembunyikan tahap sebenar pemanasan global


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/