Dengar Bunyi Alam Semesta yang Memukau Melalui Teleskop Angkasa Webb

Para saintis dan pemuzik telah mencipta sonifikasi imej dan data Teleskop Angkasa James Webb NASA. Kredit: NASA

Laluan Baharu Menggabungkan Sains dan Seni, Memperbaiki Pengalaman untuk Komuniti Buta dan Kurang Penglihatan

Pasukan pakar, termasuk saintis dan pemuzik, telah mencipta cara baharu untuk meneroka imej dan data[{” attribute=””>NASA’s James Webb Space Telescope. The first two tracks map the prismatic landscapes of the Cosmic Cliffs in the Carina Nebula as well as two views of the Southern Ring Nebula. A third track plays the notes of a transmission spectrum, which graphs the atmospheric characteristics of hot gas giant exoplanet WASP-96 b. All of them allow listeners to pick out key features and experience the data in a new way.

Webb Sonification

Using sound to explore some of the first full-color infrared images and data from NASA’s James Webb Space Telescope. Credit: NASA

NASA Webb’s First Full-Color Images, Data Are Set to Sound

NASA offers a unique, immersive way to explore some of the first full-color infrared images and data from the James Webb Space Telescope – through sound. Listeners can enter the intricate soundscape of the Cosmic Cliffs in the Carina Nebula, explore the contrasting tones of two images that depict the Southern Ring Nebula, and identify the individual data points in a transmission spectrum of WASP-96 b, a hot gas giant exoplanet.

“Music taps into our emotional centers,” said Matt Russo, a musician and physics professor at the University of Toronto. “Our goal is to make Webb’s images and data understandable through sound – helping listeners create their own mental images.”

A team of scientists, musicians, and a member of the blind and visually impaired community worked to adapt Webb’s data, with support from the Webb mission and NASA’s Universe of Learning.

Webb’s Cosmic Cliffs Sonification


Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA dan STScI; Pengeluaran Kebolehcapaian: NASA, ESA, CSA, STScI dan Kimberly Arcand (CXC/SAO), Matt Russo dan Andrew Santaguida (SYSTEM Sounds), Quyen Hart (STScI), Claire Blome (STScI) dan Christine Malec (perunding).

Pakar telah memetakan imej inframerah dekat Cosmic Cliffs di Carina Nebula, yang ditangkap oleh Webb Telescope NASA, kepada simfoni bunyi. Pemuzik memberikan nota unik kepada kawasan separa lutsinar, berkamar dan kawasan gas dan habuk yang sangat padat di nebula, menghasilkan bunyi yang berdengung.

Sonifikasi mengimbas imej dari kiri ke kanan. Cergas dan penuh, runut bunyi mewakili perincian dalam rongga gas raksasa ini yang mempunyai rupa banjaran gunung. Gas dan habuk di bahagian atas imej diwakili dalam warna biru dan bunyi berangin seperti dron. Bahagian bawah imej, diwakili dalam warna merah oren dan merah, mempunyai komposisi yang lebih jelas dan melodi.

Cahaya yang lebih terang dalam imej diterjemahkan kepada bunyi yang lebih kuat. Kedudukan menegak cahaya juga menentukan frekuensi bunyi. Contohnya, cahaya terang berhampiran bahagian atas imej berbunyi kuat dan tinggi, tetapi cahaya terang berhampiran bahagian tengah adalah kuat dan nada rendah. Kawasan malap, dikaburkan habuk yang kelihatan lebih rendah dalam imej diwakili oleh frekuensi yang lebih rendah dan nota yang lebih jelas dan tidak diherotkan.

Sonifikasi Nebula Lingkaran Selatan Webb


Kredit: NASA, ESA, CSA dan STScI; Pengeluaran Kebolehcapaian: NASA, ESA, CSA, STScI dan Kimberly Arcand (CXC/SAO), Matt Russo dan Andrew Santaguida (SYSTEM Sounds), Quyen Hart (STScI), Claire Blome (STScI) dan Christine Malec (perunding).

Teleskop Webb NASA menemui dua pandangan Nebula Lingkaran Selatan dan masing-masing telah disesuaikan dengan bunyi. Yang di sebelah kiri (NIRCam) berada dalam cahaya inframerah dekat dan pandangan di sebelah kanan (MIRI) dalam cahaya inframerah pertengahan.

Dalam sonifikasi ini, warna dalam imej telah dipetakan kepada pic bunyi – frekuensi cahaya diterjemahkan terus kepada frekuensi bunyi. Cahaya inframerah dekat diwakili oleh julat frekuensi yang lebih tinggi pada permulaan trek. Pada pertengahan jalan, nota berubah, menjadi lebih rendah secara keseluruhan untuk mencerminkan bahawa inframerah pertengahan termasuk panjang gelombang cahaya yang lebih panjang.

Dengar dengan teliti pada 15 saat dan 44 saat. Nota ini sejajar dengan pusat imej inframerah dekat dan pertengahan, di mana bintang di tengah “tindakan” muncul. Dalam imej inframerah dekat yang memulakan trek, hanya satu bintang kedengaran dengan jelas, dengan dentingan yang lebih kuat. Pada separuh kedua trek, pendengar akan mendengar not rendah sejurus sebelum not yang lebih tinggi, yang menunjukkan bahawa dua bintang telah dikesan dalam cahaya inframerah pertengahan. Nota bawah mewakili bintang yang lebih merah yang mencipta nebula ini, dan yang kedua ialah bintang yang kelihatan lebih cerah dan lebih besar.

Eksoplanet Webb WASP-96 b Sonification


Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA dan STScI; Pengeluaran Kebolehcapaian: NASA, ESA, CSA, STScI dan Kimberly Arcand (CXC/SAO), Matt Russo dan Andrew Santaguida (SYSTEM Sounds), Quyen Hart (STScI), Claire Blome (STScI) dan Christine Malec (perunding).

Teleskop Webb NASA memerhatikan ciri-ciri atmosfera exoplanet gergasi gas panas WASP-96 b – yang mengandungi tandatangan air yang jelas. Titik data individu spektrum penghantaran yang terhasil telah diterjemahkan ke dalam bunyi.

Sonifikasi mengimbas spektrum dari kiri ke kanan. Dari bawah ke atas, paksi-y berjulat daripada kurang kepada lebih banyak cahaya yang disekat. Paksi-x berjulat daripada 0.6 mikron di sebelah kiri hingga 2.8 mikron di sebelah kanan. Padang setiap titik data sepadan dengan frekuensi cahaya yang diwakili oleh setiap titik. Panjang gelombang cahaya yang lebih panjang mempunyai frekuensi yang lebih rendah dan didengari sebagai nada yang lebih rendah. Kelantangan menunjukkan jumlah cahaya yang dikesan dalam setiap titik data.

Bunyi titisan air yang jatuh digunakan untuk mewakili empat tanda tangan air. Bunyi ini memudahkan data – air dikesan sebagai tandatangan yang mempunyai berbilang titik data. Bunyi hanya sejajar dengan titik tertinggi dalam data.

Memetakan Data kepada Bunyi

Walaupun trek audio ini menyokong pendengar buta dan kurang penglihatan terlebih dahulu, ia direka untuk menawan sesiapa sahaja yang menonton. “Komposisi ini menyediakan cara yang berbeza untuk mengalami maklumat terperinci dalam data pertama Webb. Sama seperti perihalan bertulis adalah terjemahan unik imej visual, sonifikasi juga menterjemahkan imej visual dengan mengekod maklumat, seperti warna, kecerahan, lokasi bintang atau tandatangan penyerapan air, sebagai bunyi, “kata Quyen Hart, seorang saintis pendidikan kanan dan jangkauan di Institut Sains Teleskop Angkasa di Baltimore, Maryland. “Pasukan kami komited untuk memastikan astronomi boleh diakses oleh semua.”

“Satu penemuan penting adalah daripada orang yang dapat dilihat. Mereka melaporkan bahawa pengalaman itu membantu mereka memahami cara orang buta atau rabun mengakses maklumat secara berbeza.”

Projek ini mempunyai persamaan dengan “kesan pemotongan tepi jalan”, keperluan kebolehaksesan yang menyokong pelbagai pejalan kaki. “Apabila sekatan dipotong, ia memberi manfaat kepada orang yang menggunakan kerusi roda terlebih dahulu, tetapi juga orang yang berjalan dengan tongkat dan ibu bapa menolak kereta sorong,” jelas Kimberly Arcand, seorang saintis visualisasi di Pusat X-ray Chandra di Cambridge, Massachusetts, yang mengetuai projek sonifikasi data awal untuk NASA dan kini berfungsi bagi pihak Universe of Learning NASA. “Kami berharap sonifikasi ini mencapai khalayak yang sama luas.”

Keputusan awal daripada tinjauan yang diketuai oleh Arcand menunjukkan bahawa orang yang buta atau kurang penglihatan, dan orang yang rabun, semuanya melaporkan bahawa mereka mempelajari sesuatu tentang imej astronomi dengan mendengar. Para peserta juga berkongsi bahawa pengalaman pendengaran sangat bergema dengan mereka. “Reaksi responden berbeza-beza – daripada mengalami rasa kagum kepada berasa sedikit gelisah,” sambung Arcand. “Satu penemuan penting adalah daripada orang yang dapat dilihat. Mereka melaporkan bahawa pengalaman itu membantu mereka memahami cara orang buta atau rabun mengakses maklumat secara berbeza.”

Perlu diingatkan bahawa trek ini bukanlah bunyi sebenar yang dirakam di angkasa. Sebaliknya, Russo dan rakan usaha samanya, pemuzik Andrew Santaguida, memetakan data Webb kepada bunyi, mengarang muzik dengan teliti untuk mewakili butiran dengan tepat yang ingin ditumpukan oleh pendengar. Dari satu segi, sonifikasi ini boleh dilihat seperti tarian moden atau lukisan abstrak – ia menukar imej dan data Webb kepada medium baharu untuk menarik perhatian dan memberi inspirasi kepada pendengar.

Christine Malec, ahli komuniti buta dan rabun yang turut menyokong projek ini, berkata dia mengalami trek audio dengan pelbagai deria. “Apabila saya mula-mula mendengar sonifikasi, ia mengejutkan saya dengan cara yang mendalam dan emosi yang saya bayangkan oleh orang yang melihat apabila mereka melihat ke langit malam.”

Terdapat faedah mendalam lain untuk penyesuaian ini. “Saya mahu memahami setiap nuansa bunyi dan setiap pilihan instrumen, kerana ini terutamanya bagaimana saya mengalami imej atau data,” Malec meneruskan. Secara keseluruhannya, pasukan berharap penyalinan data Webb membantu lebih ramai pendengar merasakan hubungan yang lebih kukuh dengan alam semesta – dan memberi inspirasi kepada semua orang untuk mengikuti penemuan astronomi yang akan datang oleh balai cerap itu.


Sebagai balai cerap sains angkasa terkemuka di dunia, Teleskop Angkasa James Webb akan menyelesaikan misteri dalam sistem suria kita, melihat melangkaui dunia jauh di sekeliling bintang lain, dan menyelidik struktur misteri dan asal-usul alam semesta kita dan tempat kita di dalamnya. Webb ialah program antarabangsa yang diketuai oleh NASA dengan rakan kongsinya, ESA (Agensi Angkasa Eropah) dan CSA (Agensi Angkasa Kanada).

Sonifikasi ini adalah hasil kerjasama antara Teleskop Angkasa James Webb dan program Universe of Learning NASA. Pusat X-ray Chandra (CXC) mengetuai sonifikasi data sebagai rakan kongsi Universe of Learning NASA. Pakar sains yang bergabung dengan misi Webb memberikan kepakaran mereka tentang pemerhatian, data dan sasaran Webb.

Universe of Learning NASA ialah sebahagian daripada program Pengaktifan Sains NASA, daripada Direktorat Misi Sains di Ibu Pejabat NASA. Program Pengaktifan Sains menghubungkan pakar sains NASA, kandungan dan pengalaman sebenar, dan pemimpin komuniti dengan cara yang mengaktifkan minda dan menggalakkan pemahaman yang lebih mendalam tentang dunia kita dan seterusnya. Menggunakan sambungan langsungnya dengan sains dan pakar di sebalik sains, Universe of Learning NASA menyediakan sumber dan pengalaman yang membolehkan belia, keluarga dan pelajar sepanjang hayat meneroka soalan asas dalam sains, mengalami bagaimana sains dilakukan dan menemui alam semesta untuk diri mereka sendiri. .

Bahan Universe of Learning NASA adalah berdasarkan kerja yang disokong oleh NASA di bawah perjanjian kerjasama nombor anugerah NNX16AC65A kepada Institut Sains Teleskop Angkasa, bekerjasama dengan Caltech/IPAC, Pusat Astrofizik | Harvard & Smithsonian, dan Makmal Jet Propulsion.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this amazing material

Dengar Bunyi Alam Semesta yang Memukau Melalui Teleskop Angkasa Webb


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/