Dengar bunyi batu angkasa menghempas Marikh

Ini adalah kali pertama misi dijalankan kedua-dua gelombang seismik dan akustik daripada kesan di Marikh, dan pengesanan pertama InSight kesan sejak mendarat di planet merah pada 2018.

Nasib baik, InSight tidak berada di laluan meteoroid ini, nama untuk batu angkasa sebelum ia mencecah tanah. Kesannya berkisar antara 53 hingga 180 batu (85 hingga 290 kilometer) dari kedudukan pendarat pegun di Elysium Planitia Marikh, dataran licin yang terletak di utara khatulistiwanya.

Meteoroid melanda atmosfera Marikh pada 5 September 2021, dan kemudian meletup menjadi sekurang-kurangnya tiga serpihan, setiap satunya meninggalkan kawah di permukaan planet merah.

Mars Reconnaissance Orbiter kemudian terbang di atas tapak untuk mengesahkan di mana meteoroid itu mendarat, melihat tiga kawasan gelap. Pengimej warna pengorbit, kamera Eksperimen Sains Pengimejan Resolusi Tinggi, mengambil gambar dekat kawah secara terperinci.

Penyelidik berkongsi penemuan mereka tentang kawah baru dalam kajian yang diterbitkan Isnin dalam jurnal Geosains Alam.

“Selepas tiga tahun InSight menunggu untuk mengesan kesan, kawah itu kelihatan cantik, ” kata pengarang kajian Ingrid Daubar, penolong profesor sains Bumi, alam sekitar dan planet di Universiti Brown di Providence, Rhode Island, dalam satu kenyataan.

Data daripada InSight juga mendedahkan tiga kesan serupa yang lain, satu pada 27 Mei 2020 dan dua kesan tambahan pada 2021 pada 18 Februari dan 31 Ogos.

Agensi itu mengeluarkan rakaman impak meteoroid Marikh pada hari Isnin. Semasa klip itu, dengarkan “bloop” yang berbunyi fiksyen sains tiga kali apabila batu angkasa memasuki atmosfera, meletup menjadi kepingan dan mengenai permukaan.

Para saintis sebenarnya telah mempersoalkan mengapa lebih banyak kesan tidak dapat dikesan di Marikh kerana planet itu terletak bersebelahan dengan tali pinggang asteroid utama sistem suria kita, di mana banyak batu angkasa muncul untuk memukul permukaan Marikh. Atmosfera Marikh hanya mempunyai 1% daripada ketebalan atmosfera Bumi, bermakna lebih banyak meteoroid melepasinya tanpa hancur.

Semasa berada di Marikh, InSight telah menggunakan seismometernya untuk mengesan lebih daripada 1,300 gempa bumi, yang berlaku apabila bawah permukaan Marikh retak akibat tekanan dan haba. Instrumen sensitif boleh mengesan gelombang seismik yang berlaku beribu-ribu batu dari lokasi InSight — tetapi peristiwa September 2021 adalah kali pertama saintis menggunakan ombak untuk mengesahkan kesan.

Ada kemungkinan bunyi angin Marikh atau perubahan bermusim yang berlaku di atmosfera menyembunyikan kesan tambahan . Kini setelah penyelidik memahami rupa tandatangan seismik kesan, mereka menjangkakan untuk mencari lebih banyak lagi apabila mereka menyisir data InSight dari empat tahun yang lalu.

Gelombang seismik membantu penyelidik membuka kunci maklumat tambahan tentang bahagian dalam Marikh kerana mereka berubah apabila mereka bergerak melalui bahan yang berbeza.
Kesan meteoroid mencipta gempa dengan magnitud 2.0 atau kurang. Setakat ini, gempa terbesar yang dikesan InSight ialah a peristiwa magnitud 5 pada bulan Mei.

Kawah kesan membantu saintis memahami umur permukaan planet. Penyelidik juga boleh menentukan berapa banyak kawah yang terbentuk pada awal sejarah sistem suria yang huru-hara.

Panel suria yang dilitupi habuk bermakna misi NASA Mars lander akan berakhir

“Kesan adalah jam sistem suria, ” kata pengarang utama Raphael Garcia, penyelidik akademik di Institut Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace di Toulouse, Perancis, dalam satu kenyataan. “Kita perlu mengetahui kadar impak hari ini untuk menganggarkan umur permukaan yang berbeza.”

Mempelajari data InSight boleh memberikan penyelidik cara untuk menganalisis trajektori dan saiz gelombang kejutan yang dihasilkan apabila meteoroid memasuki atmosfera serta sebaik sahaja ia mencecah tanah.

“Kami sedang mempelajari lebih lanjut tentang proses impak itu sendiri,” kata Garcia. “Kami boleh memadankan saiz kawah yang berbeza dengan gelombang seismik dan akustik tertentu sekarang.”

Misi InSight akan berakhir kerana habuk terkumpul pada panel solarnya dan mengurangkan kuasanya. Akhirnya, kapal angkasa akan ditutup, tetapi pasukan itu tidak pasti bila itu akan berlaku.

Bacaan terkini mencadangkan ia boleh ditutup antara Oktober dan Januari 2023 yang akan datang.

Sehingga itu, kapal angkasa itu masih mempunyai peluang untuk menambah portfolio penyelidikannya dan koleksi penemuan yang menakjubkan di Marikh.

We would love to thank the author of this short article for this incredible material

Dengar bunyi batu angkasa menghempas Marikh


Discover our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/