Di Stesen Angkasa, Angkasawan AS dan Rusia Mengemudi Sekitar Perang di Ukraine

Mark Vande Hei, seorang angkasawan NASA, kembali ke Bumi pada hari Rabu bersama dua rakan sejawat Rusia, mendarat di Kazakhstan selepas dia menghabiskan 355 hari di angkasa lepas.

Encik Vande Hei dan rakan kru Rusianya, Anton Shkaplerov dan Pyotr Dubrov, terbang pulang bersama-sama menaiki kapal angkasa Rusia, dipandu oleh pengawal penerbangan Rusia. Selepas mendarat di dataran berumput pada 5:28 petang waktu tempatan, atau 7:28 pagi waktu Timur, Encik Vande Hei ditemui oleh kontinjen NASA dan kakitangan Rusia, kerjasama rapat antara dua agensi angkasa lepas yang berterusan walaupun Pencerobohan maut Rusia ke atas Ukraine dan ketegangan yang ditimbulkannya antara Moscow dan Barat.

Ketiga-tiga lelaki itu muncul dalam dunia di mana kerjasama antara Rusia dan Amerika Syarikat untuk memelihara masa depan Stesen Angkasa Antarabangsa tidak lagi boleh dipandang remeh.

Stesen angkasa lepas itu bertujuan untuk menjadi keajaiban persahabatan pasca Perang Dingin antara Moscow dan Washington, menarik Rusia ke dalam komuniti kerjasama antarabangsa dan menghalang jurutera roket Rusia daripada menjual kepakaran kepada negara seperti Korea Utara yang ingin membina peluru berpandu yang lebih baik.

Tetapi pada bulan lalu, Rusia telah menghadapi sekatan yang layu, kutukan dan pengasingan yang semakin meningkat daripada negara-negara Barat. Presiden Biden mengutuk keras Presiden Vladimir V. Putin atas pencerobohan itu.

NASA telah cuba untuk kekal di atas pergaduhan sejak sebulan lalu dengan kenyataan minimum mengatakan bahawa operasi di stesen angkasa tidak terjejas. Dan angkasawan mengatakan secara terbuka bahawa mereka cenderung untuk mengemudi di sekitar perpecahan antara kerajaan mereka. Tetapi konflik ketenteraan yang berterusan boleh menguji keupayaan NASA untuk terus bekerja dengan Roscosmos, syarikat negara yang menjalankan aktiviti angkasa lepas Rusia.

Di Kazakhstan pada hari Rabu, kapsul Soyuz mendarat tegak, tetapi seperti yang sering berlaku, angin menyeret payung terjun dan menarik kapsul itu ke sisinya. Dalam masa setengah jam, pasukan pemulihan membantu ketiga-tiga angkasawan keluar dari Soyuz.

Selepas perjalanan sejauh 5,680 orbit Bumi yang menjangkau lebih 150 juta batu, Encik Vande Hei disambut oleh doktor penerbangan NASA, pegawai hal ehwal awam dan wakil dari pejabat angkasawan dan pengurusan stesen angkasa.

Angkasawan mula-mula duduk di luar, minum teh semasa ujian perubatan awal. Encik Vande Hei tersenyum lebar dan mengacungkan ibu jari sebelum memakai topeng pelindung. Dia menanggalkan sepasang cermin mata hitam, mengulas bahawa hari itu adalah hari yang indah. Semasa dia dan dua anak kapal Rusia dibawa masuk ke dalam khemah kembung untuk pemeriksaan kesihatan, Encik Vande Hei bercakap dengan seseorang melalui telefon satelit.

Selepas tinggal di khemah, para angkasawan terpaksa mengambil penerbangan selama dua jam dengan helikopter Rusia ke bandar Karaganda. Di sana Encik Vande Hei dan delegasi Amerika dijangka menaiki jet NASA Gulfstream dan kembali ke Amerika Syarikat, dengan sekali henti di Jerman untuk mengisi minyak.

Ketika NASA dan Roscomos bekerja bersama pada hari Rabu untuk membawa anak kapal mereka kembali dari orbit, kerjasama mereka didahului dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan cetusan ganas daripada Dmitry Rogozin, yang mengetuai program angkasa lepas Rusia. Dia berkongsi video di Twitter yang mencadangkan Rusia mungkin meninggalkan Encik Vande Hei di belakang.

Pegawai NASA dengan berhati-hati telah mengenepikan apa yang dikatakan oleh Encik Rogozin dan menegaskan bahawa tiada apa yang berubah.

“Untuk keselamatan angkasawan kami, hubungan kerja antara NASA dan rakan kongsi antarabangsa kami diteruskan,” kata Bill Nelson, pentadbir NASA, semasa ucapan State of NASA pada hari Isnin. “Dan itu termasuk hubungan profesional antara angkasawan dan angkasawan kami.”

Pada hari Selasa, Encik Shkaplerov, salah seorang angkasawan Rusia yang kembali, menyerahkan perintah stesen angkasa kepada Tom Marshburn dari NASA. “Kami adalah satu anak kapal,” kata Encik Shkaplerov semasa majlis itu, yang berakhir dengan pelukan.

Walaupun NASA kekal sebagai ibu, Scott Kellyseorang pesara angkasawan yang memegang rekod untuk hari berturut-turut di angkasa oleh seorang Amerika sehingga Encik Vande Hei lulus baru-baru ini, bertelagah di Twitter bulan ini dengan Encik Rogozin. Dia berhenti atas permintaan NASA.

Di luar stesen angkasa, kerjasama Rusia dan Eropah telah semua tetapi runtuh sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Agensi Angkasa Eropah ditangguhkan misi rover ke Marikh kerana ia bergantung pada roket Rusia. Dan sebuah syarikat internet satelit British, OneWeb, membatalkan satu siri pelancaran yang menggunakan roket Soyuz Rusia, mengalihkan sebahagian daripadanya kepada roket SpaceX. Rusia juga berkata ia akan hentikan eksperimen sains koperasi dengan Jerman dijalankan di bahagian Rusia stesen angkasa. Seorang angkasawan Jerman, Matthias Maurer, kini menjadi ahli kru.

Pembinaan orbit Stesen Angkasa Antarabangsa, usaha sama antara Amerika Syarikat, Rusia, Eropah, Jepun dan Kanada, bermula pada tahun 1998 dengan pelancaran modul Zarya. Dibiayai oleh NASA dan dibina oleh Rusia, ia sebenarnya sebahagian daripada separuh stesen angkasa yang diketuai NASA yang mencerminkan dasar luar Amerika pada masa itu, yang berusaha untuk mengekalkan program angkasa lepas Rusia semasa kegawatan ekonomi selepas kejatuhan Kesatuan Soviet. Angkasawan Rusia dan Amerika secara kekal berpindah ke stesen angkasa lepas pada 2 November 2000dan ia terus diduduki oleh kru angkasawan yang berputar sejak itu.

Segmen stesen yang diterajui Rusia dan NASA adalah berasingan tetapi bersambung rapat. Rusia bergantung pada panel solar Amerika untuk kuasa manakala kapal kargo Rusia menyediakan rangsangan berkala untuk memastikan stesen itu daripada jatuh ke atmosfera. Ia “bukan satu operasi yang boleh anda pisahkan dan pergi dengan cara anda sendiri,” kata Joel Montalbano, pengurus program untuk stesen angkasa di NASA, semasa sidang akhbar beberapa minggu lalu.

En. Montalbano berkata tentang konflik di Ukraine, “Kami sedar apa yang berlaku, tetapi kami dapat melakukan tugas kami untuk meneruskan operasi.”

Angkasawan juga mungkin berhati-hati apabila bercakap antara satu sama lain di orbit. Pada bulan Februari, sebelum tentera Rusia memasuki Ukraine, Encik Vande Hei memberitahu KARE, sebuah stesen televisyen Minnesota, bahawa kru bergaul “hebat” dan Ukraine bukanlah topik perbualan yang kerap.

“Apa yang boleh saya katakan ialah kita tidak bercakap terlalu banyak tentang itu,” kata Encik Vande Hei. “Saya tidak pasti kami benar-benar mahu pergi ke sana.”

Tetapi Encik Kelly, yang menghabiskan 340 hari di stesen angkasa pada 2015 dan 2016, berkata bahawa jika dia masih berada di orbit, dia mungkin akan membincangkan konflik itu dengan rakan sejawatannya dari Rusia.

“Rusia berpindah ke Syria apabila berada di sana,” katanya dalam satu temu bual. Dia dan rakan kru Rusianya juga bercakap tentang kemungkinan konflik bersenjata langsung antara Amerika Syarikat dan Rusia tetapi ia berada pada tahap abstrak, bukan peribadi.

“Kami semua menyedari apa yang penting bagi kami pada masa itu ialah menyokong satu sama lain,” kata Encik Kelly. “Secara harfiah bergantung pada satu sama lain untuk hidup kita jika keadaan itu wajar.”

Dalam wawancara yang dirakam minggu lalu tetapi disiarkan di Televisyen NASA pada hari Rabu, Encik Vande Hei merujuk secara tidak langsung kepada perang di Ukraine.

“Ini adalah masa yang sangat mencabar untuk hubungan antarabangsa,” kata Encik Vande Hei. “Harapan saya ialah dalam usaha kita untuk meneruskan dan mencari keamanan di seluruh dunia, jenis hubungan yang kita miliki ini dapat dikekalkan dan berfungsi sebagai jalan ke hadapan.”

April akan menjadi bulan yang sibuk untuk datang dan pergi di stesen angkasa. Seawal 6 April, syarikat swasta, Axiom Space of Houston, akan membawa tiga pelancong angkasa ke makmal orbit. Mereka membayar $55 juta setiap satu untuk pengalaman itu.

Kemudian pada bulan April, seorang lagi kru empat angkasawan – tiga dari NASA, satu dari Itali – akan melancarkan roket Falcon 9 SpaceX ke stesen angkasa.

Masa depan jangka panjang Stesen Angkasa Antarabangsa masih tidak jelas. Perjanjian semasa antara negara rakan kongsi dilanjutkan hingga 2024. NASA ingin melanjutkan operasi sehingga 2030 kerana ia cuba menyokong syarikat yang ingin melancarkan pos komersil masa depan di orbit. Rusia tidak bersetuju dengan lanjutan itu, mencadangkan bahawa ia mungkin mahu memulakannya sendiri. Ia juga mungkin berusaha untuk bekerjasama dengan China di angkasa lepas.

Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa banyak Roscosmos boleh lakukan dengan pembiayaan terhad yang akan menjadi lebih ketat kerana ia memutuskan kontrak dari negara luar.

Rusia juga tidak lagi membawa masuk wang yang menerbangkan angkasawan NASA ke orbit. Selama hampir sedekad selepas pesawat ulang-alik dihentikan, Soyuz dari Rusia adalah satu-satunya cara orang Amerika boleh pergi dan balik dari stesen angkasa. NASA kini menggunakan kapsul SpaceX Crew Dragon, dan kapal angkasa kedua oleh Boeing, Starliner, boleh mula menerbangkan angkasawan lewat tahun ini.

NASA masih ingin menerbangkan beberapa angkasawannya di Soyuz, tetapi bukannya membayar untuk penerbangan, ia mahu menukar tempat duduk di kapal angkasa Amerika dengan angkasawan Rusia. Sementara angkasawan Rusia masih berlatih di Houston, NASA dan Roscosmos masih belum menyelesaikan perjanjian untuk pertukaran tempat duduk sedemikian. Dan rundingan telah berlaku diperlahankan oleh pertikaian AS-Rusia yang laintermasuk susulan ujian senjata antisatelit Rusia pada November.

Encik Vande Hei dan rakan kru Rusianya bukan sahaja akan menyesuaikan diri dengan perubahan geopolitik dunia. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri dengan graviti semula.

“Anda loya,” kata Encik Kelly, mengenangkan pemulihannya selepas hampir setahun terapung. “Awak pening, awak penat. awak sakit.

Encik Kelly berkata kesan yang paling ketara adalah pada sistem kardiovaskularnya, dengan darah dan cecair berkumpul di bahagian bawah kakinya.

“Saya tidak boleh bercakap untuk orang lain, tetapi itu adalah perkara yang paling membimbangkan” katanya. “Berdiri dan hanya melihat secara fizikal buku lali anda menjadi dua kali lebih besar.”We would love to say thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Di Stesen Angkasa, Angkasawan AS dan Rusia Mengemudi Sekitar Perang di Ukraine


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/