Dulu dan Sekarang: Foto Musytari Pertama lwn Syot Terbaharu James Webb

Ahli astronomi Jasmine Singh telah berkongsi perbandingan menarik tentang gambar terawal Musytari yang pernah diambil dan imej terbaru James Webb Space Telescope (JWST) planet ini.

Foto terawal Musytari telah diambil pada tahun 1879 oleh ahli astronomi Ireland Agnes Mary Clerke yang menerbitkannya dalam bukunya A Sejarah Popular Astronomi Semasa Abad Kesembilan Belas.

Foto JWST terbaruyang ditangkap pada 27 Julai 2022, ialah imej komposit dan mempunyai kejelasan yang luar biasa sehingga aurora Musytari boleh dilihat menari di atas kedua-dua kutubnya.

Perbandingan sebelah menyebelah menggariskan sejauh mana astrofotografi telah bertambah baik dalam tempoh 142 tahun yang lalu.

Foto abad ke-19 adalah berbutir, tetapi masih jelas bahawa ia adalah Musytari terima kasih kepada jalur tersendiri planet yang disebabkan oleh perbezaan dalam komposisi kimia dan suhu gas atmosfera.

Bintik Merah Besar

Satu lagi ciri unik pada Musytari ialah Bintik Merah yang Hebatkawasan tekanan tinggi berterusan yang menghasilkan ribut antisiklonik yang terbesar dalam Sistem Suria.

Tanda ini boleh dilihat pada foto 1879 Clerke, tetapi imej itu terbalik menjadikannya kelihatan seolah-olah berada di hemisfera utara, bukan di selatan.

1879

Satu lagi pandangan yang menarik ialah betapa besarnya Bintik Merah Besar muncul pada tahun 1879 dan ini telah disokong oleh kajian seterusnya.

Pada satu ketika ribut raksasa itu sangat besar sehingga tiga Bumi akan dipasang di dalamnya. Tetapi kini dianggarkan hanya satu Bumi boleh muat di Tompok Merah Besar. Para saintis tidak bersetuju dengan punca.

Skywatchers pada tahun 1879 melihat ribut berpusar yang ketara dari Great Red Spot, yang mungkin menarik minat Clerke.

Foto James Webb

Foto Musytari JWST 2022, yang merupakan gabungan beberapa imej, mempunyai warna biru yang berbeza, berbeza daripada kesan Musytari kemerahan biasa.

JWST

Foto itu datang daripada NIRCam teleskop yang menggunakan tiga penapis inframerah khususnya. Tangkapan inframerah digunakan untuk mendedahkan butiran planet tetapi ia tidak dapat dilihat oleh mata manusia.

NASA bekerjasama dengan saintis warganegara Judy Schmidt untuk menterjemah data Webb ke dalam imej yang boleh dilihat. Panjang gelombang cahaya yang lebih panjang kelihatan lebih merah manakala yang lebih pendek kelihatan lebih biru.

“Aurora bersinar dalam penapis yang dipetakan kepada warna yang lebih merah, yang turut menyerlahkan cahaya yang dipantulkan dari awan bawah dan jerebu atas. Penapis berbeza, dipetakan kepada kuning dan hijau, menunjukkan jerebu berputar di sekitar kutub utara dan selatan, “jelas Agensi Angkasa Eropah.

“Penapis ketiga, dipetakan kepada biru, mempamerkan cahaya yang dipantulkan daripada awan utama yang lebih dalam. Bintik Merah Besar, ribut terkenal yang begitu besar sehingga boleh menelan Bumi, kelihatan putih dalam pemandangan ini, begitu juga awan lain, kerana ia memantulkan banyak cahaya matahari.”


Kredit Imej: Foto JWST adalah oleh NASA, ESA, dan Jupiter ERS Team, dengan pemprosesan imej oleh Judy Schmidt. Foto 1879 oleh Agnes Mary ClerkeWe wish to thank the writer of this post for this remarkable material

Dulu dan Sekarang: Foto Musytari Pertama lwn Syot Terbaharu James Webb


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/