Dunia Yang Sunyi Telah Diterbangkan Sepenuhnya, Ahli Astronom Berfikir

Bagaimana jika anda meletakkan planet sebesar Bumi dalam orbit dekat di sekeliling bintang kerdil M? Ia lebih daripada soalan akademik, kerana kerdil M adalah bintang yang paling banyak yang kita tahu.

Sekumpulan ahli astronomi yang mengkaji planet ini GJ 1252b menemui jawapan, dan ia tidak cantik.

Oleh kerana planet ini sangat dekat dengan bintangnya, ia menerima banyak haba. Dan kedekatan itu mematikan dengan cara lain.

“Tekanan daripada sinaran bintang adalah sangat besar, cukup untuk meniupkan atmosfera planet,” kata Michelle Hill, ahli astrofizik Riverside Universiti California dan pengarang bersama baru-baru ini. kertas tertumpu pada GJ 1252b.

Planet ini terletak kira-kira 65 tahun cahaya dari Bumi dan mengorbit bintangnya dua kali setiap 24 jam Bumi. Panas dari bintang menjadikan dunia ini tidak ramah.

Ilustrasi atmosfera diterbangkan dari planet oleh bintang berhampiran. (NASA)

Ini tidak jauh berbeza dengan Merkuri dalam sistem suria kita. Tiada atmosfera dan planet ini dipanaskan dan dibekukan secara bergantian semasa ia mengorbit Matahari. Malah, Bumi juga kehilangan sedikit atmosfera kepada aktiviti suria.

Walau bagaimanapun, gunung berapi dan proses lain membebaskan gas kembali ke atmosfera kita. Bumi bertuah; planet seperti Mercury dan GJ 1252b tidak. Dan, itu mempunyai implikasi yang mendalam dalam pencarian dunia mesra hidup.

Apa yang menarik tentang M Dwarf Stars?

Terdapat berjuta-juta dan berjuta-juta bintang kerdil M di galaksi kita sahaja. Mereka berkisar dalam saiz dari kira-kira sepersepuluh hingga dua pertiga daripada jisim Matahari. Ini boleh menjadi aktif, menghantar suar dan ledakan melalui sistem mereka. Kebanyakannya mempunyai sekurang-kurangnya satu planet di zon boleh dihuni mereka dan yang lain pada pelbagai jarak.

Itu bukan kombo yang bagus jika anda ingin mencari kehidupan di planet mereka. Aktiviti bintang yang melenyapkan atmosfera planet jelas juga memusnahkan sebarang peluang untuk hidup di dunia tersebut.

Dan, memandangkan kerdil M begitu banyak, kewujudan mereka di mana-mana mungkin mengurangkan bilangan planet di galaksi yang sebenarnya menyokong kehidupan. Itu bukan berita baik untuk planet seperti GJ 1252b.

“Mungkin keadaan planet ini boleh menjadi petanda buruk bagi planet lebih jauh daripada jenis bintang ini,” kata Hill.

“Ini adalah sesuatu yang kita akan belajar daripada Teleskop Angkasa James Webbyang akan melihat planet seperti ini.”

Walaupun kerdil M boleh menjadi pembunuh suasana, ia bukan semua malapetaka dan kesuraman.

Sebagai contoh, kebanyakan daripada 5,000 bintang di kejiranan suria Bumi adalah kerdil M. Walaupun sebahagian besar daripada mereka meletupkan planet mereka menjadi tidak boleh didiami, sekurang-kurangnya 1,000 yang lain (tidak semuanya M kerdil) boleh memupuk keadaan yang sesuai untuk kehidupan di dunia mereka.

“Sekiranya planet cukup jauh dari kerdil M, ia berpotensi mengekalkan atmosfera. Kita belum dapat membuat kesimpulan bahawa semua planet berbatu di sekeliling bintang ini akan berkurangan kepada nasib Mercury,” kata Hill.

“Saya tetap optimis.”

Mencari Suasana di GJ 1252b

Sains di sebalik situasi di GJ 1252b sangat menarik. Ahli astronomi digunakan Teleskop Angkasa Spitzer data untuk menilai sinaran inframerah dari planet ini apabila gerhana sekunder menghalang cahayanya.

Pengukuran menunjukkan bahawa bintang itu meletupkan planet. Suhu permukaan siang hari berjulat sekitar 1,227 darjah Celsius (2,242 darjah Fahrenheit). Itu cukup panas untuk mencairkan emas, perak dan tembaga.

Haba, ditambah dengan tekanan permukaan yang diandaikan rendah, menyebabkan para penyelidik percaya tidak ada suasana di sana. Tetapi, mari kita andaikan sejenak bahawa ADA suasana karbon dioksida. Itu akan memerangkap haba di permukaan, dan mungkin membenarkan selimut itu wujud untuk seketika.

Walau bagaimanapun, ternyata GJ 1252b tidak begitu bernasib baik.

“Planet ini boleh mempunyai 700 kali lebih banyak karbon daripada Bumi, dan ia masih tidak mempunyai atmosfera. Ia akan terbina pada mulanya, tetapi kemudian berkurangan dan terhakis,” kata Stephen Kane, ahli astrofizik UCR dan pengarang bersama kajian.

Dalam jangka panjang, jika kajian ini berlaku di seluruh populasi besar bintang kerdil M, itu akan mengalihkan pencarian planet yang boleh dihuni kepada calon lain di sekitar bintang yang kurang meruap.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Alam Semesta Hari Ini. Membaca artikel asal.

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome web content

Dunia Yang Sunyi Telah Diterbangkan Sepenuhnya, Ahli Astronom Berfikir


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/