EarthSky | Asteroid melanda Kanada, mungkin telah menjatuhkan meteorit

Asteroid melanda Kanada dan mungkin telah menjatuhkan meteorit

Ahli astronomi melihat asteroid hanya beberapa jam sebelum ia melanda Bumi pagi Sabtu (19 November 2022), berhampiran Tasik Erie di Kanada. Ini adalah bukan kali pertama tahun ini ahli astronomi telah menemui batu dari angkasa hanya beberapa jam sebelum ia melanda Bumi. Tetapi kali ini, ia memasuki atmosfera Bumi di atas kawasan berpenduduk, melintasi langit Toronto, Kanada. Jadi kami mempunyai video dan saksi yang melihat, mendengar dan merasakan kesannya. Dan ahli astronomi berkata penduduk tempatan mungkin dapat mencari meteorit daripada kesan itu.

Universiti Barat di Kanada berkata bahawa meteorit mungkin telah sampai ke tanah berhampiran pantai selatan Tasik Ontario, terutamanya di utara St. Catharines. Peter Brown Universiti Barat berkata:

Bola api ini amat penting kerana meteoroid induk diperhatikan secara teleskopik sebelum ia mencecah atmosfera. Ini menjadikan ia satu peluang yang jarang untuk menghubungkan data teleskopik asteroid dengan tingkah laku pecahnya di atmosfera untuk mendapatkan cerapan tentang struktur dalamannya.

Penyelidik meminta penduduk tempatan antara Port Weller dan Virgil, Ontario, untuk memerhatikan serpihan batu angkasa lepas. Brown berkata:

Kita tahu daripada rekod kamera dan radar cuaca yang mengesan serpihan yang jatuh dari bebola api yang hampir pasti meteorit sampai ke tanah berhampiran atau timur Grimsby. Apa yang kita perlukan sekarang untuk melengkapkan cerita ini ialah memulihkan beberapa batu ini dan mengetahui jenis bahan yang membentuk asteroid 2022 WJ1. Ini sangat mirip dengan misi angkasa pulang sampel, tetapi dalam kes ini sampel itu jatuh ke atas kami.

Baca lebih lanjut mengenai cara mencari meteorit. Dan jika anda menemui apa-apa, hubungi Muzium Diraja Ontario di naturalhistory@rom.on.ca.

Para saintis memetakan zon ini (merah) di mana meteorit dari 19 November 2022, bola api mungkin telah sampai ke tanah. Imej melalui Universiti Barat.

Laporan pertama kesan yang akan berlaku

Ye Quanzhiahli astronomi Universiti Maryland yang mengkaji asteroid, komet dan meteor, dilaporkan di Twitter pada 1:13 pagi EST pada 19 November:

Nampaknya batu angkasa akan jatuh ke kawasan Tasik Erie dalam masa ~2 jam (kira-kira 3:30 pagi EST)

Beliau berkongsi pautan untuk halaman Penilaian Bahaya Pusat Kajian Objek Berdekatan Bumi NASA. Objek, C8FF042, kini dialih keluar daripada halaman kerana ia telah melanda Bumi dan oleh itu bukan lagi ancaman.

Boleh didapati sekarang! 2023 kalendar lunar EarthSky. Kalendar bersaiz poster yang unik dan cantik menunjukkan fasa bulan setiap malam sepanjang tahun! Menjadikan hadiah yang hebat.

Ramalan yang tepat

Pada 2:29 pagi EST, Richard Moissl tweet bahawa asteroid harus memberi kesan di sekeliling 8:26 UTC, yang diterjemahkan kepada 3:26 pagi EST. Itu ternyata sangat tepat, kerana kamera di sekitar Toronto menangkap bolide pada 3:25 dan 3:26 pagi Kamera CN Tower di Toronto adalah salah satu kamera yang melihat kemasukan asteroid yang hampir mendatar.

Saksi asteroid

Nasib baik, batu angkasa itu bersaiz kurang daripada satu meter (kira-kira 3 kaki). Kesan sepatutnya berlaku di sekitar Brantford, Ontario. Itu di utara Tasik Erie; barat Buffalo, New York; timur Detroit dan barat daya Toronto. Dengan kawasan berpenduduk sebegitu, ramai orang berpeluang melihat kemasukan bebola api ke atmosfera. Orang di Twitter melaporkan melihat kilatan cahaya terang, bersama-sama dengan bunyi kemasukan atmosfera dan juga gegaran, mungkin dari ledakan sonik. Pengguna Twitter @TimsDoubleD berkata:

Saya mendengarnya dan merasakannya hampir seperti rumah saya berpindah. Fikir penjana meletup berdekatan.

Pengguna Twitter @SchefflerKen berkata:

Ini pasti menarik untuk dilihat, tetapi sekurang-kurangnya saya dapat mendengarnya. Saya mempunyai sebab tertentu bangun dan beberapa saat kemudian rumah itu retak seperti yang berlaku apabila dipukul angin dan kemudian terdengar bunyi dentuman yang tersekat selama dua atau tiga saat.

Beberapa pemerhati dilaporkan bola api di magnitud -10 hingga -20.

Beberapa jam masa pendahuluan itu sudah cukup sehingga ada yang dapat menangkap C8FF042 dengan teleskop.

Adakah anda melihatnya? Anda boleh melaporkan bola api dengan Persatuan Meteor Amerika di sini.

Asteroid kini dinamakan 2022 WJ1

David Rankin menemui asteroid C8FF042, yang mana Pusat Planet Kecil telah menamakan WJ1. Maklumat mengenai asteroid yang baru ditemui itu tersebar di Minor Planet Mailing List (MPML). Ia berkata:

Bill Grey mempunyai titik impak pada 19 Nov 2022 8:26:54.47 UTC, lat +43.12309, lon W80.26416, yang terletak terus di atas Brantford, Ontario, Kanada.

Sam Deen di MPML berkata:

Objek itu akan mempunyai kesan yang sangat meragut hanya 10-12 darjah atau lebih, dan harus mengembara WSW Ke ENE antara Detroit dan Buffalo. Kita mungkin menjangkakan pertunjukan cahaya yang cukup menakjubkan, memandangkan sudut rendah dan populasi yang tinggi di kawasan itu.

Lagi tontonan daripada Twitter

Intinya: Pada 19 November 2022, asteroid kecil melanda Kanada hanya beberapa jam selepas penemuannya. Penyelidik meminta penduduk tempatan memerhatikan meteorit.We would like to give thanks to the author of this post for this incredible material

EarthSky | Asteroid melanda Kanada, mungkin telah menjatuhkan meteorit


You can view our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/