Fosil penyu laut era dinosaur bersaiz kereta ditemui di Sepanyol

17 Nov (Reuters) – Mengarungi lautan subtropika yang membasuh pantai kepulauan yang membentuk Eropah 83 juta tahun lalu adalah salah satu penyu terbesar dalam rekod, reptilia sebesar kereta kecil – Mini Cooper tepatnya – yang mengharungi perairan berbahaya.

Penyelidik pada hari Khamis menyifatkan mayat penyu yang ditemui di timur laut Sepanyol bernama Leviathanochelys aenigmatica yang panjangnya kira-kira 12 kaki (3.7 meter), beratnya sedikit di bawah dua tan dan hidup semasa Zaman Cretaceous – bab terakhir dalam zaman dinosaur. Ia adalah penyu yang paling terkenal di Eropah.

Ia lebih kecil daripada penyu terbesar hari ini – kulit belimbing, yang boleh mencapai 7 kaki (2 meter) panjang dan terkenal dengan penghijrahan marin maraton. Leviathanochelys hampir menyamai penyu terbesar dalam rekod – Archelon, yang hidup kira-kira 70 juta tahun lalu dan mencapai panjang kira-kira 15 kaki (4.6 meter).

“Leviathanochelys adalah sama panjang dengan Mini Cooper manakala Archelon bersaiz sama dengan Toyota Corolla,” kata ahli paleontologi dan pengarang bersama kajian Albert Sellés dari Institut Català de Paleontologia (ICP), sebuah pusat penyelidikan yang bergabung dengan Universitat Autònoma de Barcelona.

Ia adalah bagus untuk menjadi saiz kereta, memandangkan lalu lintas berbahaya di Laut Tethys purba tempat Leviathanochelys berenang. Reptilia marin yang besar dengan rahang kuat dipanggil mosasaur adalah pemangsa terbesar – ada yang melebihi 50 kaki (15 meter) panjangnya. Pelbagai jerung dan pari serta reptilia marin pemakan ikan berleher panjang yang dipanggil plesiosaur turut mengintai.

“Menyerang haiwan sebesar Leviathanochelys mungkin hanya boleh dilakukan oleh pemangsa besar dalam konteks marin. Pada masa itu, pemangsa marin yang besar di zon Eropah kebanyakannya adalah jerung dan mosasaur,” kata Oscar Castillo, seorang pelajar di sebuah program ijazah sarjana dalam paleontologi di Universitat Autònoma de Barcelona dan pengarang utama kajian yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik.

“Semasa Cretaceous, terdapat kecenderungan penyu laut untuk meningkatkan saiz badan mereka. Leviathanochelys dan Archelon mungkin mewakili puncak proses ini. Sebab peningkatan saiz badan ini telah dihipotesiskan sebagai tekanan pemangsa, tetapi mungkin ada yang lain. faktor,” tambah Castillo.

Penyu besar lain dari masa lalu Bumi termasuk Protostega dan Stupendemys, kedua-duanya mencapai kira-kira 13 kaki (4 meter) panjang. Protostega ialah penyu laut Cretaceous yang hidup kira-kira 85 juta tahun yang lalu dan, seperti sepupu kemudiannya Archelon, mendiami laut pedalaman yang besar yang pada masa itu membelah Amerika Utara kepada dua. Stupendemys menjelajah tasik dan sungai di utara Amerika Selatan kira-kira 7-13 juta tahun yang lalu semasa Zaman Miosen.

Para saintis menemui mayat Leviathanochelys berhampiran perkampungan Coll de Nargó di daerah Alt Urgell Catalonia selepas fosil yang menonjol dari tanah dikesan oleh seorang pejalan kaki di pergunungan Pyrenees Selatan. Sehingga kini, mereka telah menemui bahagian bahagian belakang karapasnya, atau cangkerang, dan kebanyakan ikat pinggang pelvis, tetapi tiada tengkorak, ekor atau anggota badan.

Fosil-fosil tersebut menunjukkan bahawa ia mempunyai karapas licin seperti penyu belimbing, dengan cangkerang itu sendiri kira-kira 7.7 kaki (2.35 meter) panjang dan 7.2 kaki (2.2 meter) lebar. Leviathanochelys kelihatan dibina untuk lautan terbuka, kembali ke darat jarang sekali – contohnya untuk bertelur.

Kehadiran beberapa bonjolan tulang di bahagian hadapan pelvis berbeza daripada penyu laut lain yang diketahui, menunjukkan bahawa Leviathanochelys mewakili keturunan yang baru ditemui. Ia menunjukkan bahawa gigantisme dalam penyu laut berkembang secara bebas dalam keturunan Cretaceous yang berasingan di Amerika Utara dan Eropah.

Leviathanochelys aenigmatica bermaksud “penyu leviatan yang penuh teka-teki” kerana saiznya yang besar dan bentuk pelvisnya yang aneh yang disyaki penyelidik berkaitan dengan sistem pernafasannya.

“Sesetengah haiwan pelagik (hidup di lautan terbuka) menunjukkan pengubahsuaian dalam sistem pernafasan mereka untuk memaksimumkan kapasiti pernafasan mereka pada kedalaman yang hebat, ” kata Sellés.

Laporan oleh Will Dunham di Washington, Penyuntingan oleh Rosalba O’Brien

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would like to say thanks to the writer of this article for this outstanding material

Fosil penyu laut era dinosaur bersaiz kereta ditemui di Sepanyol


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/