Foto berwarna penuh pertama dari Teleskop Angkasa James Webb akan datang

Imej pertama dari generasi seterusnya NASA Teleskop Angkasa James Webb dijangka dikeluarkan bulan depan dan akan merangkumi pemandangan terdalam alam semesta yang pernah diambil, pegawai agensi mengesahkan Rabu.

NASA dan rakan kongsinya, Agensi Angkasa Eropah dan Agensi Angkasa Kanada, akan mendedahkan kumpulan awal imej berwarna penuh daripada teleskop Webb dalam acara yang dinanti-nantikan pada 12 Julai. Balai cerap bernilai $10 bilion itu adalah teleskop angkasa lepas terbesar dan paling berkuasa manusiadan pakar telah berkata ia boleh merevolusikan pemahaman kita tentang kosmos.

Thomas Zurbuchen, pentadbir bersekutu Direktorat Misi Sains NASA, berkata bahawa melihat imej pertama dari teleskop Webb akan menjadi peristiwa penting yang penuh emosi bagi umat manusia – detik yang beliau gambarkan sebagai menyaksikan alam semula jadi “melepaskan rahsia yang telah ada selama beberapa dekad, berabad-abad, beribu tahun.”

“Ia bukan imej. Ia pandangan dunia baharu,” kata Zurbuchen pada hari Rabu dalam taklimat berita.

Keluaran akan menjadi disiarkan secara langsung oleh NASA pada 10:30 pagi EDT. Sebagai tambahan kepada pandangan inframerah terdalam yang pernah ditangkap alam semesta, pegawai NASA berkata mereka akan mengeluarkan spektrum pertama exoplanet teleskop Webb, menunjukkan cahaya yang dipancarkan pada panjang gelombang yang berbeza dari planet dalam sistem bintang lain. Imej-imej ini boleh menawarkan pandangan baharu tentang atmosfera dan susunan kimia eksoplanet lain di kosmos.

Imej lain yang disertakan dalam keluaran sulung ialah foto yang menunjukkan bagaimana galaksi berinteraksi dan berkembang, dan yang menggambarkan kitaran hayat bintang, daripada kemunculan yang baharu kepada kematian bintang yang ganas.

Teleskop Webb akan terus memancarkan kembali data menjelang acara 12 Julai, tetapi Timbalan Pentadbir NASA Pam Melroy menyifatkan kagum dengan apa yang dilihatnya setakat ini.

“Saya tidak dapat menahan diri saya,” kata Melroy mengenai imej awal. “Apa yang saya lihat hanya menggerakkan saya sebagai seorang saintis, sebagai seorang jurutera dan sebagai seorang manusia.”

Teleskop Webb dilancarkan ke angkasa lepas pada 25 Disember 2021. Balai cerap bersaiz gelanggang tenis mampu mengintai lebih dalam ke dalam kosmos dan dengan lebih terperinci berbanding mana-mana teleskop yang pernah ada sebelum ini.

NASA telah menghabiskan masa enam bulan yang lalu untuk mengkonfigurasi balai cerap di orbit dan menguji pelbagai instrumen saintifiknya. Pegawai agensi berkata teleskop itu menunjukkan prestasi lebih baik daripada jangkaan dan mempunyai bahan api yang mencukupi untuk beroperasi selama 20 tahun.

Pentadbir NASA Bill Nelson, yang mengambil bahagian dalam taklimat Rabu secara maya kerana dia diuji positif untuk Covid-19, berkata saintis baru mula memahami apa yang boleh dan akan dilakukan oleh teleskop Webb.

“Ia akan meneroka objek dalam sistem suria dan atmosfera exoplanet yang mengorbit bintang lain, memberi kita petunjuk sama ada berpotensi atmosfera mereka serupa dengan kita,” katanya. “Ia mungkin menjawab beberapa soalan yang kita ada: Dari mana kita datang? Apa lagi yang ada di luar sana? Siapa kita? Dan, sudah tentu, ia akan menjawab beberapa soalan yang kita tidak tahu apa soalannya. Jadi dalam banyak cara, perjalanan Webb baru sahaja bermula.”

We would love to thank the author of this post for this outstanding material

Foto berwarna penuh pertama dari Teleskop Angkasa James Webb akan datang


Our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/