Foto Marikh yang Menakjubkan Mendedahkan Masa Lalu Planet yang Mengejutkan | The Daily Wire

Foto dari misi Curiosity NASA mungkin mendedahkan bukti perubahan iklim di Marikh yang termasuk pengeringan permukaan berair sebelumnya.

Penemuan itu dikeluarkan minggu lalu dalam satu kenyataan daripada NASA mengenai misi Curiosity selama sedekad.

“Kami tidak lagi melihat mendapan tasik yang kami lihat selama bertahun-tahun lebih rendah di Gunung Sharp,” berkata Ashwin Vasavada, saintis projek Curiosity di Makmal Propulsion Jet NASA di California Selatan.

“Sebaliknya, kita melihat banyak bukti iklim yang lebih kering, seperti bukit pasir kering yang kadang-kadang mempunyai aliran yang mengalir di sekelilingnya. Itu perubahan besar daripada tasik yang berkekalan selama mungkin berjuta-juta tahun sebelum ini,” tambahnya.

Kenyataan itu menyatakan bahawa sepanjang tahun lalu, rover Curiosity telah mengembara merentasi kawasan peralihan dari “kawasan yang kaya dengan tanah liat” ke kawasan yang dipenuhi dengan sulfat. Pemerhatian boleh memberikan rekod peralihan purba dalam perubahan iklim planet merah.

Imej batu seperti jari juga menyokong kemungkinan air bawah tanah bergerak melalui kawasan tertentu di Marikh.

“Mereka mungkin terbentuk berbilion tahun yang lalu apabila air bawah tanah bergerak, meninggalkan mineral. Dalam suasana Marikh, angin menghakis bahagian yang lebih lembut dan meninggalkan bahagian yang lebih keras,” akaun Twitter Curiosity Rover memerhati bersama contoh satu imej.

Misi Curiosity telah mendedahkan imej yang menyokong pandangan bahawa Marikh purba mengalami iklim yang mungkin termasuk tasik yang tahan lama.

Pada tahun 2014, penyiasatan Kawah Gale mencadangkan aliran air dan sedimen mungkin cukup besar untuk membina Gunung Sharp setinggi tiga batu.

“Jika hipotesis kami untuk Gunung Sharp bertahan, ia mencabar tanggapan bahawa keadaan panas dan basah adalah sementara, tempatan, atau hanya di bawah tanah di Marikh,” Vasavada berkata berkenaan penemuan terdahulu.

“Penjelasan yang lebih radikal ialah atmosfera purba Marikh yang lebih tebal meningkatkan suhu melebihi paras beku secara global, tetapi setakat ini kita tidak tahu bagaimana atmosfera melakukannya,” tambahnya.

Pada tahun 2013, NASA diperhatikan batuan sedimen yang membawa kepada cadangan bahawa Marikh pernah memegang air tawar. Imej pada tahun 2012 juga memerhatikan batu-batu kecil yang kelihatan seperti telah dihaluskan dan dibentuk oleh air.

Banyak spekulasi diedarkan dalam talian selepas satu imej Curiosity kelihatan menunjukkan “pintu” di Marikh. Walau bagaimanapun, NASA telah menyatakan imej itu menangkap ciri geologi semula jadi, walaupun rupa seperti pintu biasa.

Perbincangan tentang air di Marikh tidak terhad kepada misi Curiosity. NASA telah menyiasat bukti air purba di planet ini sejak 1970-an.

“Para saintis telah mengesan jejak air purba merentasi Marikh sejak tahun 1970-an, apabila pengorbit mendedahkan rangkaian lembah bercabang yang sepadan dengan bentuk dendritik lembah terhakis air di Bumi,” Majalah Sains dilaporkan. “Pada tahun 1990-an, Juruukur Global Mars telah mengezum masuk pada selokan yang terhiris dalam yang hanya boleh diukir oleh aliran air yang kuat-dan mungkin juga telah melihat garis pantai dari lautan purba.”We wish to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Foto Marikh yang Menakjubkan Mendedahkan Masa Lalu Planet yang Mengejutkan | The Daily Wire


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/