Foto Pemenang Anugerah Merakamkan Tontonan Mengerikan Starfish Berkerumun untuk Dimakan

Seorang jurugambar yang memenangi anugerah telah merakam detik sedih apabila berpuluh-puluh bintang laut berwarna-warni mula membaham seekor singa laut yang tidak bernyawa di dasar laut di California.

Jurugambar hidupan liar David Slater merakam gambar berhantu di perairan cetek Monterey Bay. Singa laut mati dan rakan senegaranya yang berenang di latar belakang kemungkinan besar adalah singa laut California (Zalophus californianus), tetapi mereka juga boleh menjadi singa laut Steller (Eumetopias jubatus), berdasarkan julat geografi kedua-dua spesies.

Bintang laut semuanya bintang kelawar (Patiria miniata), mengais sulaiman yang terdapat dalam pelbagai warna. Bintang kelawar memainkan peranan penting dalam mengitar semula singa laut menjadi tenaga dan nutrien, mengembalikan sisa-sisanya ke siratan makanan marin.

Imej ngeri itu baru-baru ini memenangi tempat pertama dalam kategori “Kehidupan Akuatik” di Akademi Sains California Pertandingan Gambar Besar.

Ikan bintang yang berbeza warna pada badan anjing laut matiGambar yang memenangi anugerah. (David Slater)

“Saya tahu imej ini istimewa apabila saya mula-mula menerbitkannya tetapi kata-kata tidak dapat menggambarkan perasaan saya mengambil tempat pertama dalam pertandingan berprestij itu,” tulis Slater pada Instagram. Imej itu menunjukkan bahawa “kecantikan dan pengembaraan boleh ditemui di tempat yang tidak dijangka,” tambahnya.

berkaitan: Tiada siapa yang tahu mengapa singa laut yang dipenggal kepala terus muncul di Pulau Vancouver

Tidak jelas bagaimana singa laut dalam imej itu mati. Ia mungkin telah mati akibat sebab semula jadi atau dibunuh oleh faktor antropogenik, seperti mogok kapal, pengambilan plastik, atau kekusutan dalam peralatan memancing.

Walau bagaimanapun, populasi singa laut California sebenarnya meningkat secara mendadak dalam saiz dan disenaraikan sebagai “paling tidak membimbangkan” pada Senarai Merah Spesies Terancam Kesatuan Antarabangsa bagi Alam Pemuliharaan (IUCN)..

Bintang kelawar mendapat nama mereka daripada webbing yang tumbuh di antara lengan mereka, yang menyerupai sayap kelawar. Sulaiman biasanya mempunyai lima lengan tetapi boleh mempunyai sebanyak sembilan, dan haiwan itu membesar sehingga 8 inci (20 sentimeter) lebar, menurut Akuarium Teluk Monterey.

Ia telah didokumentasikan dalam julat warna tetapi selalunya merah, oren, kuning, coklat, hijau atau ungu.

Bintang kelawar mempunyai “tompok mata” penderia cahaya di hujung setiap lengan, dan sel-sel penciuman di bahagian bawah lengan mereka membolehkan mereka “merasa” bahan kimia yang ditinggalkan oleh invertebrata kecil atau mayat di dalam air.

Apabila bintang kelawar mencari makanan, mereka menolak satu daripada dua perut mereka melalui mulut mereka dan melepaskan enzim pencernaan untuk memecahkan makanan mereka sebelum menelannya, menurut Monterey Bay Aquarium.

Sulaiman ini juga mempunyai cacing simbiotik yang kecil yang hidup dalam alur di bahagian bawah badan bintang dan memakan sisa yang ditinggalkan oleh perumahnya. Bintang kelawar tunggal boleh menyokong sehingga 20 daripada cacing ini, jadi mungkin terdapat lebih daripada 100 cacing dalam imej baharu yang sedang sibuk mencerna kepingan singa laut.

Sebagai pemulung, bintang kelawar dan cacing menumpang mereka memainkan peranan penting dalam ekosistem lautan ini dengan mengitar semula nutrien dan tenaga dari bahagian atas rantai makanan kembali ke bahagian bawah.

“Walaupun adegan ini kelihatan melankolik, yakinlah singa laut memberi kembali kepada masyarakat yang pernah berenang,” tulis penganjur pertandingan di laman web Big Picture.

“Apabila bintang kelawar telah kenyang, sebarang bilangan makhluk besar dan kecil akan melakukannya [also] dapat memperoleh tenaga dan perlindungan daripada apa yang ditinggalkan untuk tahun-tahun mendatang.”

Walau bagaimanapun, bintang kelawar mungkin terancam disebabkan oleh perubahan iklim. Peningkatan suhu lautan telah membantu menyebarkan penyakit baharu yang dikenali sebagai sindrom pembaziran bintang laut, yang pertama kali muncul di Alaska pada 2013.

Penyakit ini dipercayai berpunca daripada bakteria dan membawa kepada lengan berpintal yang tidak normal, lesi putih, kempis lengan dan badan, kehilangan lengan dan hancur badan, yang hampir selalu membawa maut, menurut Perkhidmatan Taman Negara.

Bintang kelawar adalah salah satu spesies yang diketahui berisiko daripada penyakit ini, menurut Monterey Bay Aquarium.

Kandungan berkaitan:

Gambar yang menakjubkan merakamkan saat seekor singa laut hampir ditelan oleh ikan paus

SpongeBob dan Patrick kehidupan sebenar ditemui bersebelahan di dasar laut. Tetapi mereka mungkin tidak serasi.

Makhluk berusia 480 juta tahun ini adalah moyang kepada semua bintang laut

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Sains Hidup. Membaca artikel asal di sini.We want to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Foto Pemenang Anugerah Merakamkan Tontonan Mengerikan Starfish Berkerumun untuk Dimakan


Take a look at our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/