Gergasi Sunspot AR3038 Bersaiz Berganda dan Dihalakan Tepat ke Bumi. Mungkin Auroras Akan Datang

Tompok matahari biasanya bukan sebab sebenar untuk dikhuatiri, walaupun ia berganda saiz dalam sekelip mata dan membesar dua kali ganda saiz Bumi itu sendiri. Itulah yang berlaku dengan Active Region 3038 (AR3038), tompok matahari yang kebetulan menghadap Bumi dan boleh menghasilkan beberapa suar suria kecil. Walaupun tiada sebab untuk dibimbangkan, ini bermakna peristiwa yang berpotensi menarik boleh berlaku – aurora yang menakjubkan.

Walaupun saintis secara konsisten menunjukkan bahawa orang tidak berada dalam bahaya daripada bintik matahari seperti AR3038, itu tidak menghalang media popular daripada membimbangkan mereka, terutamanya yang nampaknya berkembang dengan cepat. Tetapi ini semua setanding untuk kursus itu, menurut Rob Steenburgh, ketua Pejabat Ramalan Cuaca Angkasa Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan AS.

Beliau menegaskan bahawa jenis pertumbuhan pesat ini adalah tepat seperti yang kita jangkakan untuk dilihat pada ketika ini dalam kitaran suria, corak berulang 11 tahun yang bermula semula pada 2019. Beliau juga menunjukkan bahawa bintik matahari jenis ini biasanya tidak menghasilkan jenis suar suria berbahaya yang boleh mematikan satelit atau mengganggu grid kuasa. Ia hanya tidak mempunyai kerumitan.

Video UT yang menerangkan bila kita perlu bimbang tentang suar suria.

Nyalaan suria berlaku apabila medan magnet yang mengelilingi bintik matahari pecah dan bergabung semula dalam corak yang kompleks, beberapa daripadanya menyebabkan bakat terpancar keluar ke dalam sistem suria. Jika ini melanda Bumi, ia berpotensi menyebabkan kerosakan pada beberapa infrastruktur, terutamanya yang bergantung kepada elektrik. Walau bagaimanapun, mereka lebih berkemungkinan untuk mencipta aurora yang menakjubkan apabila ion mereka terkena medan magnet Bumi sendiri.

Mereka dinilai dalam keterukan, berskala daripada B (paling lemah) kepada C, M dan X (paling kuat). Suar X mempunyai sistem penggredannya sendiri, dan suar suria yang paling berkuasa, X20, berlaku kurang daripada sekali setiap kitaran suria 11 tahun dan biasanya tidak menghadap Bumi.

Kemungkinan X20 terbentuk disebabkan oleh AR3038 adalah kecil, walaupun terdapat 10% kemungkinan ia menghasilkan suar X yang kurang berkuasa. Lebih berkemungkinan ialah suar M, yang AR3038 mempunyai peluang 25% untuk berkembang sebelum ia berkurangan dari segi saiz dan skala, seperti yang biasa dilakukan oleh bintik matahari.

Video UT mengenai ribut suria paling ganas dalam sejarah – Acara Carrington.

Walau bagaimanapun, ia tidak kelihatan seperti mana-mana suar itu akan dihalakan ke Bumi, kerana AR3038 telah dipusingkan semula di luar pandangan dan tidak lagi menghadap kami. Terdapat satu lagi kawasan aktif, AR3040, yang mempunyai 6 suar kelas C dalam tempoh 24 jam yang lalu. Jadi mungkin masih ada peluang untuk beberapa aurora yang menakjubkan jika planet ini berada di laluan salah satu suar kelas C tersebut.

Jika tidak, keseluruhan episod dengan pertumbuhan pesat AR3038 akan membuktikan satu lagi contoh orang ramai yang secara amnya bimbang tentang apa yang kelihatan seperti perubahan yang mengancam, tetapi yang agak biasa dan tidak berbahaya. Dengan semua peralatan yang disediakan pada masa ini untuk memantau Matahari, orang ramai boleh yakin bahawa kami akan mendapat sekurang-kurangnya beberapa amaran sebelum sebarang suar yang berpotensi merosakkan menjejaskan sistem terikat Bumi kami. Tetapi mungkin agak lama sebelum itu berlaku, jadi jangan tahan nafas anda.

Ketahui Lebih Lanjut:
USA Today – ‘Tidak perlu panik’ kerana bintik matahari yang berpotensi untuk nyalaan suria meningkat dua kali ganda dalam sekelip mata, kata saintis
Space.com – Tompok matahari gergasi sebesar 3 Bumi sedang menghadap kita sekarang
Earthsky.org – Aktiviti matahari: Ribut geomagnet kecil
UT – Jargon Astronomi 101: Tompok Matahari
UT – Nyalaan Besar Tercetus Dari Sebelah Jauh Matahari

Imej Utama:
Imej komposit permukaan Matahari pada 6/21/22. AR3038 boleh dilihat di bahagian atas sebelah kanan.
Kredit – Pejabat Ramalan Cuaca Angkasa NOAA

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Gergasi Sunspot AR3038 Bersaiz Berganda dan Dihalakan Tepat ke Bumi. Mungkin Auroras Akan Datang


You can find our social media profiles here as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/