Gerhana bulan penuh akan menjadikan bulan merah. Begini cara menonton

Bulan akan memancarkan warna merah semasa gerhana bulan penuh pertama tahun ini pada hari Ahad — sangat berbeza dengan kilauan putih susu yang biasanya.

Gerhana separa akan bermula pada 10:27 malam ET Ahad, dengan gerhana bulan penuh bermula pada 11:29 malam ET, menurut EarthSky. Gerhana penuh akan berakhir pada 12:53 pagi ET Isnin, dan gerhana separa akan berakhir pada 1:55 pagi ET Isnin, kata laman web itu.
Gerhana bulan berlaku apabila bulan, Bumi dan matahari jatuh sejajar, dengan bulan melalui bayang-bayang Bumi, menurut NASA. Apabila bulan melalui bahagian paling gelap bayang-bayang Bumi, dipanggil umbra, ia dikenali sebagai gerhana bulan penuh, kata agensi angkasa lepas.
Apabila sinaran matahari sampai ke Bumi, kebanyakan cahaya biru dan hijau berselerak, manakala warna oren dan merah kekal kelihatan, itulah sebabnya mengapa bulan bertukar warna kemerahan dan sering dirujuk sebagai “bulan darah,” menurut The Old Farmer’s Almanak.

Tidak semua orang akan dapat melihat sekilas tentang gerhana bulan penuh kerana ia perlu pada waktu malam untuk melihatnya, kata Noah Petro, ketua Makmal Geologi Planet, Geofizik dan Geokimia NASA.

Orang ramai di Amerika Selatan dan di bahagian timur Amerika Utara akan melihat pemandangan gerhana bulan yang hebat, katanya. Gerhana bulan penuh akan kelihatan di kebanyakan Afrika, Eropah dan Amerika Selatan dan kebanyakan Amerika Utara.
Kira-kira dua gerhana bulan berlaku setiap tahun, dan seterusnya ialah gerhana bulan penuh pada bulan November, kata Petro. Kemudian tidak akan ada lagi gerhana bulan penuh sehingga Mac 2025dia menambah.

Bagaimana untuk melihat gerhana

Ia adalah selamat untuk melihat gerhana bulan dengan mata kasar anda, menurut Petro.

“Itulah perkara yang hebat tentang gerhana bulan ialah anda tidak memerlukan peralatan lain selain keghairahan dan minat untuk berada di luar dan ufuk yang jelas,” kata Petro.

Untuk keadaan tontonan yang optimum, elakkan cahaya terang dan bangunan tinggi yang boleh menghalang pandangan anda, katanya.

Walaupun puncak gerhana mungkin hanya bertahan untuk masa yang singkat, nada tembaga bulan akan berubah sepanjang malam, menurut Petro. Perubahan ini menjadikan fenomena cakerawala ini menarik untuk ditonton sepanjang gerhana dan bukannya pada saat tertentu, katanya.

Jika cuaca mendung atau gerhana bulan tidak tersedia untuk dilihat, anda boleh tonton strim langsung daripada NASA.
Akan ada tujuh lagi bulan purnama pada 2022, menurut Almanak Petani Lama:
  • 10 September: Bulan menuai
Ini adalah nama popular yang dikaitkan dengan bulan purnama bulanan, yang berasal dari suku kaum asli Amerika. Nama berbeza dari suku ke suku kerana bulan purnama mempunyai kepentingan yang berbeza merentas suku bulan ke bulan atau musim ke musim.

Gerhana bulan dan matahari

Sebagai tambahan kepada satu lagi gerhana bulan penuh pada 2022, terdapat juga gerhana matahari separa, menurut Almanak Petani Lama.

Gerhana matahari separa berlaku apabila bulan melintas di hadapan matahari tetapi hanya menghalang sebahagian cahayanya. Pastikan anda memakai cermin mata gerhana yang betul untuk melihat gerhana matahari dengan selamat kerana cahaya matahari boleh merosakkan mata anda.

Pandangan tajam teleskop Webb terhadap alam semesta akan mengubah astronomi

Gerhana matahari separa pada 25 Oktober akan dapat dilihat oleh mereka yang berada di Greenland, Iceland, Eropah, timur laut Afrika, Timur Tengah, Asia barat, India dan barat China. Ia tidak akan kelihatan dari Amerika Utara.

Selepas hujung minggu ini, gerhana bulan penuh seterusnya akan turut dipamerkan bagi mereka yang berada di dalamnya Asia, Australia, Pasifik dan Amerika Selatan dan Utara pada 8 November antara 3:01 pagi dan 8:58 pagi ET — tetapi bulan akan terbenam bagi mereka yang berada di kawasan timur Amerika Utara.

Hujan meteor

Semak baki sembilan hujan yang akan memuncak pada 2022:
  • Aquariids delta selatan: 29-30 Julai
  • Alpha Capricornids: 30-31 Julai
  • Taurid Selatan: 4-5 November
  • Taurid Utara: 11-12 November
Panduan pemula untuk melihat bintang (Courtesy CNN Underscored)

Jika anda tinggal di kawasan bandar, anda mungkin ingin memandu ke tempat yang tidak dipenuhi lampu bandar untuk mendapatkan pemandangan terbaik.

Cari kawasan lapang dengan pemandangan langit yang luas. Pastikan anda mempunyai kerusi atau selimut supaya anda boleh melihat lurus ke atas. Dan berikan mata anda kira-kira 20 hingga 30 minit — tanpa melihat telefon anda atau elektronik lain — untuk menyesuaikan diri dengan kegelapan supaya meteor lebih mudah dikesan.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this awesome material

Gerhana bulan penuh akan menjadikan bulan merah. Begini cara menonton


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/