Gerhana bulan penuh akan menjadikan bulan merah pada malam Ahad

Pemegang tempat semasa tindakan artikel dimuatkan

Gerhana bulan penuh pertama tahun 2022 akan mewarnakan bulan merah pada malam Ahad. “Bulan Bunga” penuh hujung minggu ini akan bermandikan cahaya gangsa berkarat ketika bayang-bayang Bumi menyapunya, mencipta tontonan yang boleh dilihat di kebanyakan Amerika Utara.

Hampir semua orang di Amerika Syarikat yang bersebelahan akan dapat menikmati persembahan itu, jika cuaca mengizinkan. Bagi mereka yang berada di California dan Barat Laut Pasifik, hanya separuh kedua gerhana akan kelihatan apabila bulan burgundy meningkat semasa keseluruhan.

Dalam dua tahun, gerhana matahari penuh akan bergerak dari Texas ke Maine

Ia adalah yang pertama daripada dua gerhana bulan total yang boleh dilihat dari Amerika Syarikat tahun ini. Yang seterusnya dijadualkan pada malam 7 November, dan akan memihak kepada bahagian barat laut Amerika Utara yang terlepas pertunjukan malam Ahad.

Apakah itu gerhana bulan penuh?

Gerhana semua bentuk berlaku apabila satu objek menghalang yang lain. Dalam kes gerhana bulan penuh, Bumi menjadi perantara antara matahari dan bulan. Anda mungkin menjangkakan bahawa untuk menghalang cahaya matahari daripada sampai ke bulan, menjadikannya hilang, tetapi itu tidak berlaku. Sebaliknya, beberapa cahaya matahari menyelinap di sekitar pinggir Bumi melalui atmosfera kita dan bertaburan ke arah bulan.

Untuk ini berlaku, matahari, Bumi dan bulan semuanya perlu berada dalam satu garisan. Itu hanya berlaku semasa bulan purnama.

Gerhana matahari penuh, sebaliknya, berlaku semasa bulan baru, apabila bulan tergelincir di antara Bumi dan matahari. Itu memadamkan cahaya matahari daripada mencapai koridor sempit Bumi, mengubah siang ke malam. Gerhana matahari juga membenarkan kemunculan korona putih susu matahari, atau atmosfera, yang biasanya dikalahkan oleh cahaya matahari yang terik.

Gerhana matahari dan bulan datang secara berpasangan dengan jarak kira-kira dua minggu; gerhana matahari separa terbaharu, pada 30 April, boleh dilihat dari Amerika Selatan.

Gerhana bulan penuh akan bermula sebagai gerhana bulan “penumbral” yang luar biasa – kegelapan halus yang hampir tidak dapat dilihat oleh pemerhati yang tidak terlatih. Pada masa itulah bahagian bayang-bayang Bumi yang paling luas dan paling meresap mula menyapu permukaan bulan dari kiri bawah ke kanan atas.

Fasa separa gerhana akan berlaku, apabila pinggir umbra, atau bahagian paling gelap bayang Bumi, mula-mula bersentuhan dengan bulan. Anda akan melihat tabir kegelapan merentasi bulan, tepinya selekoh lembut yang mewakili bentuk Bumi. Lengkung bayang-bayang akan lebih lembut daripada lengkung bulan, kerana Bumi lebih besar.

Sebaik sahaja bayang-bayang itu menelannya sepenuhnya, bulan akan menjadi merah. Itu kerana satu-satunya cahaya yang sampai ke bulan adalah yang mengalir melalui atmosfera Bumi. Panjang gelombang yang lebih pendek/frekuensi cahaya yang lebih tinggi tersebar, meninggalkan hanya panjang gelombang yang lebih panjang, berwarna merah, dapat menembusi panjang atmosfera pada sudut kejadian yang rendah. Ia adalah premis yang sama yang menjadikan matahari terbit dan matahari terbenam menjadi merah. Oleh itu, anda melihat cahaya matahari terbit dan terbenam yang sentiasa serentak diunjurkan ke bulan.

Gerhana maksimum berlaku apabila bulan terkubur paling kukuh dalam bayang-bayang Bumi, tenggelam dalam cahaya merah yang menakutkan. Warna gerhana bulan sebenarnya berbeza-beza bergantung pada bagaimana tercemarnya atmosfera; ahli astronomi menilai warna tonal pada Skala Danjon, yang mana sifar sepadan dengan gerhana yang hampir tidak kelihatan dan empat mewakili karat tembaga. Letusan gunung berapi dan kehadiran aerosol telah diketahui dapat mengurangkan kemeriahan gerhana bulan.

Semua masa yang disediakan adalah dalam waktu Timur:

Mulakan gerhana penumbra: 9:32:05 malam waktu Timur

Mulakan gerhana separa: 10:27:52 malam waktu Timur

Mulakan keseluruhan: 11:29:03 malam waktu Timur

Gerhana maksimum: 12:11:28 pagi waktu Timur

Keseluruhan tamat: 12:53:55 pagi waktu Timur

Tamatkan gerhana separa: 1:55:07 pagi waktu Timur

Tamat gerhana penumbra: 2:50:49 pagi waktu Timur

Catatan: Bagi sesetengah orang di Pantai Barat, bulan tidak akan terbit sehingga keseluruhannya sedang dijalankan. Moonrise di San Francisco, sebagai contoh, dijadualkan pada 8:06 malam waktu Pasifik, hanya 23 minit sebelum keseluruhan bermula.

Betapa istimewanya gerhana bulan penuh?

Gerhana bulan tidaklah seistimewa gerhana matahari penuh. Gerhana bulan boleh dilihat dari seluruh bahagian malam Bumi, kerana bulan boleh dilihat dari mana-mana sahaja. Kebanyakan tempat mendapat satu atau dua gerhana bulan penuh setiap tahun.

Gerhana matahari penuh, sebaliknya, boleh dilihat dari lokasi tertentu secara purata sekali setiap 375 tahun. Jalan keseluruhan mungkin selebar hampir satu batu, dan pengalaman itu nyata. Yang seterusnya yang akan dilihat di Amerika Syarikat ialah pada hari Isnin, 8 April 2024.

Tompok awan akan bertaburan secara berselang-seli merentasi Pantai Timur, Intermountain West, Sierra Nevada dan Pacific Northwest. Pusat negara akan melihat hamparan besar langit cerah yang sesuai untuk tontonan.

Ramalan yang lebih halus akan dibuat pada hari-hari mendatang.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible content

Gerhana bulan penuh akan menjadikan bulan merah pada malam Ahad


Explore our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/