Gigi fosil membantu saintis membongkar rahsia mamalia

Ahli paleontologi telah mengenal pasti contoh terawal mamalia plasenta dalam rekod fosil setakat ini, yang boleh memberikan pandangan baharu tentang cara nenek moyang berbulu kita menguasai Bumi selepas kepupusan dinosaur.

Mereka membuat kejayaan dengan mengkaji odontologi (gigi) yang setara dengan cincin pokok – garis pertumbuhan dan unsur yang dipelihara dalam gigi fosil – yang mereka gunakan untuk membina semula kehidupan seharian salah seorang sepupu awal kami: Pantolambda bathmodon, seorang yang gempal makhluk seperti anjing-babi, yang berkeliaran kira-kira 62m tahun yang lalu – tidak lama selepas kepupusan dinosaur.

Berbuat demikian mendedahkan perkara itu Pantolambda ibu-ibu mengandung selama kira-kira tujuh bulan, sebelum melahirkan bayi tunggal yang berkembang dengan baik, dengan gigi penuh, yang menyusu selama 1–2 bulan sahaja sebelum berdikari sepenuhnya.

“Kebanyakan kerjaya saya, saya telah mempelajari dinosaur, tetapi projek mengenai pertumbuhan mamalia ini adalah kajian paling menarik yang pernah saya sertai, kerana saya terkejut kerana kami dapat mengenal pasti cap jari kimia kelahiran dan penyapihan dalam gigi yang sudah sangat tua,” kata Prof Stephen Brusatte di Universiti Edinburgh, yang terlibat dalam penyelidikan itu.

Mamalia plasenta menyumbang sebahagian besar spesies mamalia yang masih hidup hari ini, daripada manusia, kepada cerek kecil, kepada paus gergasi. Mereka melahirkan anak muda yang agak matang, yang telah melakukan banyak pertumbuhan di dalam ibu mereka, dipelihara melalui plasenta.

Walaupun mamalia wujud semasa zaman dinosaur, sehinggalah mereka pupus barulah mamalia benar-benar mula mempelbagaikan dan membesar. Satu idea ialah keupayaan mereka untuk melahirkan bayi yang besar dan berkembang dengan baik yang sebelum ini dipelihara oleh plasenta, adalah kunci kejayaan mereka. Gaya pertumbuhan dan pembiakan ini juga yang membolehkan bayi manusia dilahirkan dengan otak yang begitu besar.

Namun tepatnya apabila gaya hidup ini muncul telah menjadi misteri. Oleh kerana tulang mamalia awal adalah kecil dan rapuh, saki-baki fosil, contohnya, tulang pinggul, yang boleh digunakan untuk mendapatkan cerapan tentang gaya pembiakan spesies, sering kekurangan. Lebih baik dipelihara adalah gigi, saiz dan bentuk yang telah lama dikaji oleh ahli paleontologi untuk mempelajari tentang gaya hidup mamalia yang telah pupus.

Teknik baru membina tradisi ini. Ia melibatkan menghiris gigi fosil kepada bahagian yang sangat nipis untuk memeriksa garis pertumbuhan, dan menguapnya untuk memahami kimia mereka pada peringkat perkembangan yang berbeza. “Ia membolehkan kita melihat hampir mana-mana mamalia fosil dan membina semula perkara seperti tempoh kehamilannya, berapa lama ia menyusu, apabila ia mencapai kematangan, dan berapa lama ia hidup – perkara yang sebenarnya tidak dapat kita lakukan dalam mamalia fosil sebelum ini. sekarang,” kata Dr Gregory Funston di Universiti Edinburgh, yang mengetuai penyelidikan itu.

Dalam kes PantolambdaFunston terkejut apabila mendapati betapa majunya sifat ini pada ketika ini dalam evolusi mamalia.

“Salah satu analog yang paling dekat dari segi perkembangannya ialah seperti zirafah, yang dilahirkan di dataran, dan mereka perlu bergerak dalam beberapa saat atau mereka akan diburu,” katanya. “Kami akan menjangkakan jenis sejarah hidup ini timbul perlahan-lahan, dan kemudian menjadi lebih khusus dari masa ke masa, tetapi apa yang kami lihat ialah Pantolambda, hanya 4 juta tahun selepas kepupusan, sudah pun bereksperimen dalam cara hidup yang benar-benar baharu ini.”

Funston berharap kajian itu dapat membuka sempadan baru ke dalam penyelidikan tentang mamalia fosil, dan bagaimana ia berkembang. “Kaedah ini membuka tingkap paling terperinci yang boleh kita harapkan ke dalam kehidupan harian mamalia yang telah pupus,” katanya.

We would love to give thanks to the author of this short article for this amazing web content

Gigi fosil membantu saintis membongkar rahsia mamalia


Check out our social media profiles and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/