Glasier Pulau Pine lebih terdedah daripada yang difikirkan – dan boleh menyebabkan paras laut meningkat 1.6 kaki

Paras Ais Pulau Pine Antartika lebih terdedah daripada yang difikirkan sebelum ini – dan boleh menyebabkan paras laut global meningkat 1.6 KAKI jika ia runtuh, kajian memberi amaran

  • Rak Ais Pulau Pine menahan ais yang cukup untuk menaikkan paras laut sebanyak 1.6 kaki
  • Ia mungkin lebih terdedah kepada perpecahan lengkap daripada yang difikirkan sebelum ini
  • Dalam iklim yang semakin panas, kejadian bersalin berkemungkinan menjadi lebih kerap
  • Pakar berharap kajian itu akan memberi isyarat lagi keperluan mendesak untuk mengurangkan pelepasan karbon dan mengurangkan kesan terburuk perubahan iklim

Berukuran lebih kurang sama dengan saiz England, Glasier Pine Island Antartika ialah salah satu glasier terbesar dan paling cepat berubah di dunia.

Glasier bertanggungjawab untuk kira-kira 25 peratus kehilangan ais dari Antartika – bersamaan dengan jumlah air di 13,000 kolam renang Olimpik.

Tetapi kajian baru telah memberi amaran bahawa Rak Ais Pulau Pine – rak ais yang mengawal aliran ais dari Glasier Pulau Pine – mungkin lebih terdedah kepada perpecahan sepenuhnya daripada yang difikirkan sebelum ini.

Lebih membimbangkan, pakar dari British Antarctic Survey (BAS) mengatakan bahawa keruntuhannya boleh menyebabkan paras laut global meningkat sebanyak 1.6 kaki (0.5 meter).

Satu kajian baharu telah memberi amaran bahawa Rak Ais Pulau Pine – rak ais yang mengawal aliran ais dari Glasier Pulau Pine – mungkin lebih terdedah kepada perpecahan sepenuhnya daripada yang difikirkan sebelum ini

Glasier Pulau Pine

Rak Ais Pulau Pine mengawal aliran ais dari Glasier Pulau Pine – kira-kira saiz England – ke Laut Amundsen.

Ini adalah peranan yang penting kerana glasier adalah salah satu yang terbesar dan paling cepat berubah di dunia.

Ia juga bertanggungjawab untuk kira-kira 25 peratus kehilangan ais dari Antartika.

Ini bersamaan dengan jumlah air di 13,000 kolam renang Olimpik.

Iklan

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa Rak Ais Pulau Pine menjadi semakin rapuh disebabkan oleh dua proses utama.

Pertama, rak ais mengalami penipisan yang lebih baik akibat daripada peningkatan jumlah ais yang mencair ke dalam laut.

Sementara itu, kejadian beranak juga telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, di mana jisim ais pecah menjadi gunung ais.

Kini, dalam kajian baru, penyelidik dari BAS telah menunjukkan bahawa gabungan anak lembu dan lebur berkemungkinan akan menyebabkan ia hancur lebih cepat daripada yang difikirkan sebelumnya.

‘Kajian ini menyerlahkan sensitiviti ekstrem rak ais terhadap perubahan iklim,’ kata Dr Alex Bradley, pemodel lautan di BAS dan pengarang utama kajian itu.

‘Ia menunjukkan interaksi antara beranak dan pencairan boleh menggalakkan perpecahan Rak Ais Pulau Pine, yang telah kami fikirkan terdedah untuk runtuh.’

Untuk mencapai kesimpulan ini, pasukan menggunakan teknik pemodelan lautan lanjutan untuk mensimulasikan kesan peristiwa beranak yang berterusan.

Grafik menunjukkan bagaimana bahagian hadapan ais di hadapan ais Glasier Pulau Pine telah berundur dari 2009 hingga 2020

Grafik menunjukkan bagaimana bahagian hadapan ais di hadapan ais Glasier Pulau Pine telah berundur dari 2009 hingga 2020

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa Rak Ais Pulau Pine semakin rapuh disebabkan oleh dua proses utama

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa Rak Ais Pulau Pine semakin rapuh disebabkan oleh dua proses utama

Simulasi mereka menunjukkan bahawa kejadian beranak boleh mengakibatkan penipisan lagi rak ais, yang seterusnya akan menjadikan rak ais lebih terdedah kepada kelahiran.

Ini menunjukkan bahawa gelung maklum balas antara kedua-dua proses boleh wujud dan mempercepatkan jumlah keruntuhan rak ais.

Ini akan mengurangkan keupayaan rak ais untuk membendung aliran ais dari Glasier Pulau Pine ke laut dan meningkatkan sumbangannya kepada kenaikan paras laut global.

‘Perpecahan sepenuhnya Rak Ais Pulau Pine akan membawa akibat yang mendalam bukan sahaja untuk Glasier Pulau Pine tetapi seluruh Antartika Barat kerana ia dianggap memainkan peranan penting dalam mengekalkan kestabilan Lembaran Ais Antartika Barat,’ jelas Dr Bradley.

Dalam iklim yang semakin panas, kejadian bersalin berkemungkinan menjadi lebih kerap, pakar memberi amaran.

Mereka berharap kajian baharu itu akan memberi isyarat lagi keperluan mendesak untuk mengurangkan pelepasan karbon dan mengurangkan kesan terburuk perubahan iklim.

Glasier Pulau Pine bukan satu-satunya yang berisiko runtuh – awal bulan ini, satu kajian memberi amaran bahawa Glasier Thwaites Antartika juga ‘berpegang pada kukunya’.

Penyelidik BAS mendapati bahawa glasier – yang dikenali secara meluas sebagai Glasier Doomsday – telah berundur dua kali lebih cepat daripada yang difikirkan sebelum ini sejak 200 tahun lalu.

Buat pertama kalinya, saintis memetakan dalam resolusi tinggi kawasan kritikal di dasar laut di hadapan Thwaites yang memberi mereka tingkap tentang seberapa cepat glasier telah berundur dan bergerak pada masa lalu.

Imejan yang menakjubkan menunjukkan ciri geologi yang baharu kepada sains, dan juga menyediakan sejenis bola kristal untuk melihat masa depan Thwaites.

Yang membimbangkan, analisis imej baharu menunjukkan bahawa kadar pengunduran Thwaites yang didokumentasikan oleh saintis baru-baru ini adalah kecil berbanding dengan kadar perubahan terpantas pada masa lalu.

GLASIER DAN CAPISAN AIS MENCAIR AKAN MEMPUNYAI ‘KESAN DRAMATIK’ TERHADAP PERARASAN LAUT GLOBAL

Paras laut global boleh meningkat sehingga 10 kaki (3 meter) jika Glasier Thwaites di Antartika Barat runtuh.

Kenaikan paras laut mengancam bandar dari Shanghai ke London, ke dataran rendah Florida atau Bangladesh, dan ke seluruh negara seperti Maldives.

Di UK, misalnya, kenaikan 6.7 kaki (2 meter) atau lebih boleh menyebabkan kawasan seperti Hull, Peterborough, Portsmouth dan sebahagian timur London dan Sungai Thames berisiko tenggelam.

Runtuhan glasier, yang boleh bermula dengan beberapa dekad, juga boleh menenggelamkan bandar-bandar utama seperti New York dan Sydney.

Sebahagian daripada New Orleans, Houston dan Miami di selatan di AS juga akan terjejas teruk.

Satu kajian 2014 yang dilihat oleh kesatuan saintis yang prihatin melihat 52 penunjuk aras laut dalam komuniti di seluruh AS.

Ia mendapati banjir pasang surut akan meningkat secara mendadak di banyak lokasi Timur dan Pantai Teluk, berdasarkan anggaran konservatif ramalan kenaikan aras laut berdasarkan data semasa.

Keputusan menunjukkan bahawa kebanyakan komuniti ini akan mengalami peningkatan mendadak dalam bilangan dan keterukan kejadian banjir pasang surut dalam beberapa dekad akan datang.

Menjelang 2030, lebih separuh daripada 52 komuniti yang dikaji diunjurkan mengalami, secara purata, sekurang-kurangnya 24 banjir pasang setiap tahun di kawasan terdedah, dengan mengandaikan unjuran kenaikan paras laut sederhana. Dua puluh daripada komuniti ini boleh melihat tiga kali ganda atau lebih dalam kejadian banjir pasang surut.

Pantai tengah Atlantik dijangka menyaksikan beberapa peningkatan terbesar dalam kekerapan banjir. Tempat seperti Annapolis, Maryland dan Washington, DC boleh menjangkakan lebih daripada 150 banjir pasang setahun, dan beberapa lokasi di New Jersey boleh menyaksikan 80 banjir pasang atau lebih.

Di UK, kenaikan dua meter (6.5 kaki) menjelang 2040 akan menyaksikan sebahagian besar Kent hampir tenggelam sepenuhnya, menurut hasil kertas kerja yang diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan pada November 2016.

Kawasan di pantai selatan seperti Portsmouth, serta Cambridge dan Peterborough juga akan terjejas teruk.

Bandar dan bandar di sekitar muara Humber, seperti Hull, Scunthorpe dan Grimsby juga akan mengalami banjir yang teruk.

Iklan

IklanWe would love to say thanks to the writer of this post for this awesome material

Glasier Pulau Pine lebih terdedah daripada yang difikirkan – dan boleh menyebabkan paras laut meningkat 1.6 kaki


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/