Hama Kulit Yang Mengawan di Muka Kita Pada Waktu Malam Perlahan Bercantum Dengan Manusia

Jika anda membaca ini, anda mungkin tidak bersendirian.

Kebanyakan orang di Bumi adalah habitat untuk hama yang menghabiskan sebahagian besar hidup singkat mereka dengan berkubur, mengutamakan kepala, dalam folikel rambut kita, terutamanya di muka. Sebenarnya, manusia adalah satu-satunya habitat Demodex folliculorum. Mereka dilahirkan atas kita, mereka memberi makan kepada kita, mereka mengawani kita, dan mereka mati atas kita.

Keseluruhan kitaran hidup mereka berputar di sekitar mengunyah sel kulit mati anda sebelum menendang baldi kecil yang mungil.

Begitu bergantung D. follikulorum terhadap manusia untuk kelangsungan hidup mereka, penyelidikan baru mencadangkan, bahawa hama mikroskopik sedang dalam proses berkembang daripada ektoparasit menjadi simbion dalaman – dan yang berkongsi hubungan yang saling menguntungkan dengan perumahnya (iaitu kita).

Dalam erti kata lain, hama ini secara beransur-ansur bergabung dengan badan kita supaya mereka kini tinggal secara kekal di dalam kita.

Para saintis kini telah menyusun genom haiwan kecil di mana-mana ini, dan hasilnya menunjukkan bahawa kewujudan mereka yang berpusatkan manusia boleh menyebabkan perubahan yang tidak dapat dilihat pada spesies hama lain.

“Kami mendapati hama ini mempunyai susunan gen bahagian badan yang berbeza dengan spesies lain yang serupa kerana mereka menyesuaikan diri dengan kehidupan terlindung di dalam liang,” jelas ahli biologi invertebrata Alejandra Perotti daripada Universiti Membaca di UK.

“Perubahan pada DNA mereka telah menghasilkan beberapa ciri dan tingkah laku badan yang luar biasa.”

demodex bahagian bawahD. follikulorum dilihat dalam penyediaan kalium hidroksida kulit manusia. (KV Santosh/Flickr, CC BY 2.0)

D. follikulorum sebenarnya adalah makhluk kecil yang menarik. Detritus kulit manusia adalah sumber makanan tunggalnya, dan ia menghabiskan sebahagian besar jangka hayatnya selama dua minggu untuk mengejarnya.

Individu-individu itu muncul hanya pada waktu malam, dalam liputan kegelapan, untuk merangkak bersusah payah perlahan-lahan melintasi kulit untuk mencari pasangan, dan mudah-mudahan bersetubuh sebelum kembali ke kegelapan folikel yang selamat.

Badan kecil mereka hanya satu pertiga daripada satu milimeter panjang, dengan sekumpulan kaki kecil dan mulut pada satu hujung badan panjang berbentuk sosej – tepat untuk mencekik folikel rambut manusia untuk mendapatkan nama yang lazat di dalamnya.

Kerja mengenai genom hama itu, diketuai bersama oleh Marin dan ahli genetik Gilbert Smith dari Universiti Bangor di UK, mendedahkan beberapa ciri genetik yang menarik yang mendorong gaya hidup ini.

Kerana kehidupan mereka sangat sukar – mereka tidak mempunyai pemangsa semula jadi, tiada persaingan, dan tiada pendedahan kepada hama lain – genom mereka telah berkurangan kepada hanya yang penting.

Kaki mereka dikuasakan oleh tiga, otot sel tunggal, dan badan mereka mempunyai bilangan protein minimum mutlak, hanya apa yang diperlukan untuk kelangsungan hidup. Ia adalah bilangan terkecil yang pernah dilihat dalam kumpulan spesies berkaitan yang lebih luas.

Genom yang dikupas ini adalah sebab untuk beberapa D. follikulorumpeccadillo pelik yang lain juga. Sebagai contoh, sebab ia hanya keluar pada waktu malam. Antara gen yang hilang adalah mereka yang bertanggungjawab untuk perlindungan terhadap sinaran UV, dan mereka yang membangunkan haiwan pada waktu siang.

Mereka juga tidak dapat menghasilkan hormon melatonin, yang terdapat dalam kebanyakan organisma hidup, dengan pelbagai fungsi; pada manusia, melatonin penting untuk mengawal kitaran tidur, tetapi dalam invertebrata kecil, ia mendorong mobiliti dan pembiakan.

Ini nampaknya tidak menghalang D. follikulorum, walau bagaimanapun; ia boleh menuai melatonin yang dirembeskan oleh kulit perumahnya pada waktu senja.

demodex folliculorum zakar dorsalIni tidak sesuai. (Smith et al., Mol. biol. Evol., 2022)

Tidak seperti hama lain, organ pembiakan mereka D. follikulorum telah bergerak ke arah hadapan badan mereka, dengan zakar hama jantan menghala ke hadapan dan ke atas dari belakang mereka. Ini bermakna dia perlu mengatur dirinya di bawah betina kerana mereka hinggap dengan tidak menentu pada rambut untuk mengawan, yang mereka lakukan sepanjang malam, Gaya AC/DC (agaknya).

Tetapi walaupun mengawan cukup penting, kumpulan gen yang berpotensi adalah sangat kecil: terdapat sangat sedikit peluang untuk mengembangkan kepelbagaian genetik. Ini boleh bermakna bahawa hama berada di landasan untuk menemui jalan buntu evolusi.

Menariknya, pasukan itu juga mendapati bahawa, pada peringkat nimfa pembangunan, antara larva dan dewasa, adalah apabila hama mempunyai bilangan sel terbanyak dalam badan mereka. Apabila mereka beralih ke peringkat dewasa, mereka kehilangan sel – langkah evolusi pertama, kata para penyelidik, dalam perarakan spesies arthropod ke gaya hidup simbiotik.

Seseorang mungkin tertanya-tanya apakah faedah yang boleh diperolehi manusia daripada haiwan pelik ini; sesuatu yang lain yang ditemui penyelidik mungkin sebahagiannya membayangkan jawapannya. Selama bertahun-tahun, saintis telah memikirkannya D. follikulorum tidak mempunyai dubur, sebaliknya mengumpul bahan buangan dalam badannya untuk meletup keluar apabila hama itu mati, dan seterusnya menyebabkan masalah kulit.

dubur demodex folliculorumAnak panah menghala ke dubur hama, dan kini anda mungkin berada dalam beberapa jenis senarai pantauan. (Universiti Membaca)

Pasukan itu mendapati bahawa ini bukan kesnya. Hama memang mempunyai lubang kecil yang kecil; muka anda mungkin tidak penuh dengan tahi hama yang dibuang secara anumerta.

“Hangau telah dipersalahkan untuk banyak perkara,” kata pakar zoologi Henk Braig daripada Universiti Bangor dan Universiti Kebangsaan San Juan di Argentina. “Pergaulan panjang dengan manusia mungkin mencadangkan bahawa mereka juga boleh mempunyai peranan yang mudah tetapi penting, contohnya, dalam mengekalkan pori-pori di muka kita dicabut.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Biologi Molekul dan Evolusi.

We wish to thank the writer of this write-up for this amazing content

Hama Kulit Yang Mengawan di Muka Kita Pada Waktu Malam Perlahan Bercantum Dengan Manusia


Discover our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/