‘Harta karun’ fosil yang hilang ditemui semula selepas 70 tahun

Penyelidik menemui fosil di tapak fosil pada tahun 1951 sebelum lokasinya pada mulanya hilang. (Kredit imej: Ferraz et al)

(dibuka dalam tab baharu)

Para saintis akhirnya menemui semula tapak fosil yang hilang di Brazil, selepas penyelidik yang pada asalnya menemuinya 70 tahun lalu tidak dapat menjejaki semula langkah mereka ke lokasi terpencil itu. Keadaan geologi yang unik di tapak yang telah lama hilang mengekalkan khazanah paleontologi yang boleh membantu memberi penerangan tentang salah satu peristiwa kepupusan terbesar di Bumisejarah.

Tapak ditemui semula, yang dikenali sebagai Cerro Chato, terletak berhampiran sempadan Brazil dengan Uruguay di negeri selatan Rio Grande do Sul. Sekitar 260 juta tahun yang lalu, menjelang akhir tempoh Permian (299 juta hingga 251 juta tahun yang lalu) keadaan di tapak adalah ideal untuk memerangkap dan memelihara organisma mati. Akibatnya, beberapa lapisan berbatu di Cerro Chato dipenuhi fosil halus — terutamanya tumbuhan, yang biasanya tidak berfosil seperti haiwan kerana mereka kekurangan bahagian yang keras.

We would love to say thanks to the writer of this article for this remarkable web content

‘Harta karun’ fosil yang hilang ditemui semula selepas 70 tahun


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/