Hubble Menangkap 2 Galaksi Bertindih untuk Membentuk ‘Siput’ Antara Bintang yang Menakjubkan

A imej baru daripada Teleskop Angkasa Hubble dengan indah menggambarkan mengapa ahli astronomi perlu berhati-hati tentang jarak di angkasa.

Lebih 1 bilion tahun cahaya jauhnya, dua galaksi terapung dalam kegelapan, lingkaran emas seperti siput emas yang cantik kelihatan terperangkap dalam tindakan berlanggar. Mereka dinamakan SDSS J115331 dan LEDA 2073461, dan walaupun penampilannya, mereka tidak berinteraksi langsung.

Sebaliknya, mereka dipisahkan dengan jarak yang agak jauh. Penjajaran mereka adalah kebetulan garis penglihatan yang sangat indah.

Galaksi memang berlanggar di angkasa, agak kerap, dilukis bersama-sama lebuh raya jirim gelap ke nod gugusan galaksi, di mana ia mengalir ke arah pusat galaksi bersama.

Proses ini dianggap sebagai satu cara supermasif lubang hitam di pusat mereka berkembang menjadi berbilion-bilion kali ganda daripada Matahari: Apabila galaksi bergabung, lubang hitam pusat mereka juga.

Tetapi ruang adalah besar, dan terdapat banyak perkara di dalamnya, jadi saintis mesti berhati-hati apabila mentafsir dua objek yang kelihatan berada di tempat yang sama. Adakah mereka berinteraksi, atau adakah mereka bertindih dengan jarak yang jauh di antaranya?

Imej penuh Hubble bagi galaksi bertindih SDSS J115331 dan LEDA 2073461. (ESA/Hubble & NASA, W. Keel)

Jarak adalah salah satu alat terpenting yang kita ada untuk mentafsir Alam Semesta di sekeliling kita. Saiz, jisim dan kecerahan banyak objek tidak dapat diukur dengan tepat tanpa pengukuran jarak yang tepat.

Tetapi jarak di angkasa juga sukar untuk diukur. Anda tidak boleh mengetahui sejauh mana sesuatu itu hanya dengan melihatnya melainkan anda tahu berapa banyak cahaya yang dipancarkan.

Itulah sebabnya perkara seperti supernova Jenis Ia, yang mempunyai kecerahan intrinsik yang diketahui, ialah alat yang berguna untuk mengukur jarak dalam angkasa.

Untuk objek yang agak dekat, kita boleh menggunakan paralaks – cara objek bergerak merentasi langit dalam hubungan antara satu sama lain.

Walau bagaimanapun, di luar jarak tertentu, objek individu menjadi semakin sukar untuk dilihat. Jadi saintis bergantung pada alatan lainseperti cara pengembangan Alam Semesta memancarkan cahaya dari objek yang jauh.

Itulah cara kita tahu SDSS J115331 dan LEDA 2073461 tidak berada di tengah-tengah perlanggaran gergasi, walaupun terdapat petunjuk lain juga: Kedua-dua galaksi itu terlalu kemas; perlanggaran akan kacau mereka.

Walaupun di sekitar Bima Sakti, jarak mungkin sukar untuk diukur. Baru-baru ini, saintis mendapati bahawa sumber sinaran gamma adalah lebih jauh daripada yang mereka sangkakan. Dalam kes itu, bentuk dan penjajaran bersama sinaran dan sumbernya membolehkan saintis membuat sambungan.

Walaupun galaksi yang bertindih mungkin tidak membantu saintis memahami perlanggaran dan penggabungan galaksi dengan lebih baik, ia boleh digunakan untuk memahami galaksi lingkaran.

Apabila diterangi oleh galaksi yang lebih jauh, habuk antara bintang dalam galaksi latar depan boleh menjadi lebih mudah dilihat. Para saintis telah menggunakan ciri penjajaran ini untuk memetakan taburan habuk antara bintang dalam pelbagai galaksi.

Tidak jelas sama ada imej Hubble bagi SDSS J115331 dan LEDA 2073461 akan digunakan untuk tujuan ini. Tetapi ia sangat cantik untuk dilihat.

Anda boleh memuat turun versi bersaiz kertas dinding imej ini daripada laman web Hubble.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this incredible material

Hubble Menangkap 2 Galaksi Bertindih untuk Membentuk ‘Siput’ Antara Bintang yang Menakjubkan


Visit our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/