Hubble mengambil bintang yang paling jauh lagi diperhatikan

Besarkan / Rentetan titik merah mewakili kawasan pembesaran maksimum, dengan lokasi Earendel ditunjukkan oleh anak panah putih.

Kami tidak memahami sepenuhnya rupa bintang pertama Alam Semesta. Kita tahu ia pasti terbentuk daripada hidrogen dan helium kerana kebanyakan unsur yang lebih berat hanya dihasilkan selepas bintang terbentuk. Dan kita tahu bahawa kekurangan unsur yang lebih berat itu mengubah dinamik pembentukan bintang dengan cara yang bermakna bintang pertama mestilah sangat besar. Tetapi betapa besarnya masih menjadi persoalan yang tidak terjawab.

Kini, penyelidik mengumumkan bahawa mereka mungkin selangkah lebih dekat untuk memerhati secara langsung salah satu bintang tersebut. Terima kasih kepada penjajaran kebetulan antara bintang yang jauh dan gugusan galaksi yang campur tangan, kanta graviti telah membesarkan objek yang hadir kurang daripada satu bilion tahun selepas Letupan Besar. Objek itu berkemungkinan sama ada bintang tunggal atau sistem padat dua atau tiga bintang. Dan penemunya berkata mereka telah menempah masa untuk pemerhatian susulan dengan teleskop angkasa lepas NASA.

Kanta graviti

Kanta berfungsi dengan menyusun bahan supaya cahaya bergerak pada laluan melengkung melaluinya. Graviti, yang memesongkan ruang-masa itu sendiri, boleh melakukan fungsi yang sama, mengubah ruang supaya cahaya bergerak ke laluan melengkung. Terdapat banyak contoh pengaruh graviti objek di latar depan menghasilkan kesan seperti kanta, menguatkan dan/atau memesongkan cahaya daripada objek yang lebih jauh di belakangnya.

Kejayaan ini telah mendorong pembentukan sebuah pasukan yang dipanggil the Tinjauan Kluster Lensa Reionisasi, atau RELICS. Kumpulan itu menunjukkan teleskop angkasa pada gugusan besar galaksi dengan jangkaan bahawa medan graviti yang kuat di sana lebih berkemungkinan menghasilkan kesan kanta. Pasukan ini sedang mencari objek yang bermula sejak zaman pengionan semula, apabila cahaya dari bintang pertama mula menanggalkan elektron daripada hidrogen dalam bahan antara bintang.

Disebabkan oleh pengagihan jirim yang tidak sekata di dunia semula jadi, kanta graviti tidak sekata dan sering mencipta kesan funhouse dan imej pendua. Menggunakan kesan ini, bersama-sama dengan maklumat tentang pengedaran jirim di latar depan, adalah mungkin untuk membuat peta kasar tempat kesan kanta paling kuat.

Peta ini boleh termasuk “lengkung kritikal lensa”, yang boleh dikenal pasti kerana kebanyakan objek latar belakang muncul sebagai dua imej, dengan satu di kedua-dua belah lengkung. Tetapi segelintir objek akan berakhir pada lengkung itu sendiri dan mengalami pembesaran paling kuat.

Bintang tunggal

Seperti yang anda boleh lihat dalam imej di bahagian atas artikel ini, kebanyakan objek pada lengkung kritikal kanta kelihatan dipanjangkan di sepanjangnya, menunjukkan bahawa ia berkemungkinan merupakan struktur yang lebih besar, seperti galaksi atau gugusan bintang. Pengecualian, yang dinyatakan oleh anak panah, ialah WHL0137-LS. Para penyelidik telah menamakannya Earendel, istilah Inggeris Lama untuk bintang pagi, kerana ia kelihatan bermula dari pagi Alam Semesta, kira-kira 900 juta tahun selepas Big Bang.

Pelbagai model kesan kanta mencadangkan bahawa Earendel dibesarkan dengan sekurang-kurangnya faktor 1,000—dan mungkin sebanyak 40,000. Berdasarkan itu, adalah mungkin untuk menetapkan had pada saiz objek yang dilenskan. Had ini menunjukkan bahawa saiz maksimum yang mungkin adalah lebih kecil daripada gugusan bintang yang telah kami kenal pasti sebelum ini, bermakna Earendel berkemungkinan merupakan sistem bintang kecil dengan tiga atau kurang bintang. Ia juga boleh menjadi bintang tunggal.

Walaupun Earendel ialah sistem berbilang bintang, kebanyakan jisim sistem ini cenderung berakhir di salah satu bintang. Bekerja di bawah andaian bahawa kebanyakan perkara yang mereka lihat adalah bintang tunggal, para penyelidik membuat kesimpulan sifatnya berdasarkan cahaya yang pada asalnya dipancarkan dalam julat UV. Mereka mendapati bahawa Earendel mungkin berada di mana-mana antara 40 hingga 500 kali jisim Matahari. Ia juga hanya mempunyai kira-kira 10 peratus daripada unsur yang lebih berat yang terdapat di Matahari.

Butiran yang lebih tepat tidak dapat dilakukan pada masa ini. Tetapi para penyelidik menunjukkan bahawa mereka akan menggunakan teleskop Webb untuk menentukan dengan tepat jenis bintang itu.

Berdasarkan kedua-dua anggaran masa di mana Earendel wujud dan kehadiran sekurang-kurangnya beberapa unsur yang lebih berat, kita boleh memberitahu bahawa ia bukan salah satu bintang pertama Alam Semesta. Tetapi semasa pelancaran Webb, saintis menunjukkan bahawa teleskop itu akan mampu untuk menggambarkan populasi bintang yang lebih awal jika mereka juga dikacakan dengan secukupnya.

Kami akan mendengar lebih lanjut tentang teknik pengimejan ini dalam masa terdekat.

alam semula jadi2022. DOI: 10.1038/s41586-022-04449-y (Mengenai DOI).

We wish to give thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Hubble mengambil bintang yang paling jauh lagi diperhatikan


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/