Hujan meteor Orionid memuncak malam ini: Di ​​mana anda boleh melihatnya

Hujan meteor Orionid dianggap sebagai salah satu hujan terindah tahun ini, dan kemuncaknya dijangka pada hari Jumaat.

Menurut NASA, hujan meteor Orionid akan memuncak pada 21 Oktober, menawarkan pemerhati langit pertunjukan yang akan menerangi langit malam.

Bergantung pada tempat anda berada di Hemisfera Utara, anda boleh melihat sehingga 15 meteor sejam semasa puncak.

NASA mengatakan bahawa sesetengah Orionid ini boleh meninggalkan “kereta api” yang bercahaya (serpihan pijar selepas meteor) yang boleh bertahan sehingga beberapa minit, dan beberapa meteor yang lebih laju juga boleh menjadi bola api.

Meteor Orionid ialah kepingan Komet Halley dan dibingkai oleh beberapa bintang paling terang di langit malam.

“Setiap kali Halley kembali ke sistem suria dalaman, nukleusnya menumpahkan ais dan debu berbatu ke angkasa. Butiran debu akhirnya menjadi Orionid pada bulan Oktober dan Eta Aquarids pada Mei jika mereka bertembung dengan atmosfera Bumi, “kata NASA.

Kecuali Pacific Northwest dan Upper Midwest, kebanyakan di seluruh negara sepatutnya mempunyai peluang yang baik untuk melihat hujan meteor Orionid.

CAM DOORBELL MENAMBAH BOLA API MELALUI SEATTLE SKY

Petua melihat

Dengan bulan tidak menjangkakan untuk membosankan persembahan semasa puncak hujan, saintis berkata latar belakang untuk Orionid akan menjadi menakjubkan.

Kelebihan cuaca terbesar yang anda boleh minta ialah mempunyai langit yang cerah.

Keadaan tontonan kedua paling penting yang anda inginkan ialah langit yang gelap jauh daripada pencemaran cahaya. Jika anda tinggal di bandar besar, pertimbangkan untuk pergi ke taman negeri atau negara yang membenarkan perkhemahan semalaman. Walau bagaimanapun, walaupun anda boleh melangkah keluar di mana sahaja anda tinggal, biarkan mata anda menyesuaikan diri dengan kegelapan selama beberapa minit dan kemudian pandang ke atas. Ini termasuk meletakkan telefon anda.

Linda Mazzu, dengan Gabungan untuk Melindungi Taman Negara Amerika, kata tangan turun Taman Negara Bryce Canyon ialah taman langit gelap terbaik di AS

NASA mengatakan bahawa Orionid boleh dilihat di kedua-dua hemisfera Utara dan Selatan pada waktu selepas tengah malam hingga subuh.

Walaupun puncak pancuran meteor Orionid adalah pada 21 Okt, Orionid akan aktif sehingga 22 Nov.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this outstanding web content

Hujan meteor Orionid memuncak malam ini: Di ​​mana anda boleh melihatnya


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/