Hujan meteor yang serba baharu boleh mempesonakan langit malam ini

Pemerhati langit malam di Amerika Utara mempunyai peluang terbaik untuk melihat hujan Herculid tau, dengan NASA mengesyorkan sekitar 1 pagi di Pantai Timur atau 10 malam di Pantai Barat sebagai masa terbaik untuk melihat ke atas. Bulan baru, jadi tidak akan ada cahaya bulan untuk mengaburkan meteor.

Bagaimanapun, tiada jaminan paparan yang mempesonakan walaupun langit cerah dan gelap, tegas NASA. Ia boleh menjadi sia-sia.

Komet itu, secara rasmi dikenali sebagai 73P/Schwassmann-Wachmann, atau SW3, ditemui pada tahun 1930 oleh pemerhati Jerman Arnold Schwassmann dan Arno Arthur Wachman. Ia tidak dikesan lagi sehingga akhir 1970-an dan pada 1990-an komet itu berkecai menjadi beberapa bahagian, kata NASA.

Pada masa SW3 melepasi Bumi semula pada 2006, ia berada dalam hampir 70 keping, dan terus berpecah-belah sejak itu, kata kenyataan itu.

NASA berkata pemerhatian daripada Teleskop Angkasa Spitzer yang diterbitkan pada 2009 menunjukkan bahawa beberapa serpihan bergerak cukup pantas untuk kelihatan, saintis angkasa lepas yang menarik.

Setiap tahun, terdapat kira-kira 30 hujan meteor, yang berlaku apabila Bumi melalui jejak serpihan yang ditinggalkan oleh komet atau asteroid, yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Beberapa hujan meteor telah wujud selama berabad-abad. Sebagai contoh, hujan meteor Perseid, yang berlaku setiap tahun pada bulan Ogos, pertama kali diperhatikan kira-kira 2,000 tahun lalu dan direkodkan oleh ahli astronomi China, NASA berkata. Hujan meteor baru seperti ini, sekiranya ia berlaku, agak jarang berlaku.

‘Semua atau tiada acara’

Serpihan dari SW3 akan menyerang atmosfera Bumi lebih perlahan daripada hujan meteor lain dan ia adalah halaju di mana serpihan menyerang dan bukannya saiz serpihan yang menyebabkan hujan.

Walaupun boleh dilihat, ini bermakna meteor akan menjadi lebih samar, contohnya, daripada meteor eta Aquariids awal bulan ini.
“Ini akan menjadi peristiwa semua atau tiada apa-apa. Jika serpihan dari SW3 bergerak lebih daripada 220 batu sejam apabila ia berpisah dari komet, kita mungkin melihat hujan meteor yang bagus. Jika serpihan mempunyai kelajuan lontar yang lebih perlahan, maka tiada apa-apa lagi. akan sampai ke Bumi dan tidak akan ada meteor dari komet ini,” Bill Cooke, yang mengetuai Pejabat Alam Sekitar Meteoroid NASA di Pusat Penerbangan Angkasa Marshall NASA di Huntsville, Alabama, berkata dalam satu kenyataan.

Hujan meteor biasanya dinamakan sempena buruj dari mana ia kelihatan memancar di langit malam walaupun Robert Lunsford, setiausaha agung Pertubuhan Meteor Antarabangsa, berkata bahawa tau Herculids telah salah dinamakan. Dia berkata mereka akan kelihatan memancar dari buruj yang dikenali sebagai Bootes, barat laut bintang jingga cemerlang yang dikenali sebagai Arcturus (alpha Bootis).

“Pancaran dijangka menjadi kawasan besar di langit dan bukan titik yang tepat. Jadi mana-mana meteor perlahan dari kawasan umum langit ini boleh dijangkakan dari SW3,” kata Lunsford dalam a catatan blog.

“Anda tidak perlu melihat terus ke atas kerana meteor mungkin muncul di mana-mana bahagian langit. Mereka sebenarnya lebih berkemungkinan muncul di ketinggian yang lebih rendah di langit kerana di ketinggian ini seseorang melihat melalui serpihan atmosfera yang jauh lebih tebal yang apabila melihat lurus ke atas.”

Lebih banyak hujan meteor

Jika hujan Herculid tau ternyata membosankan, jangan takut, ada beberapa lagi peluang untuk menyaksikan hujan meteor tahun ini.

Panduan pemula untuk melihat bintang (Courtesy CNN Underscored)

Delta Aquariids paling baik dilihat dari kawasan tropika selatan dan akan memuncak antara 28 dan 29 Julai, apabila bulan penuh 74%.

Menariknya, satu lagi hujan meteor memuncak pada malam yang sama — Alpha Capricornids. Walaupun ini adalah hujan yang lebih lemah, ia telah diketahui menghasilkan beberapa bebola api yang terang semasa kemuncaknya. Ia akan kelihatan kepada semua orang, tidak kira di sebelah khatulistiwa mereka berada.

Hujan meteor Perseid, yang paling popular pada tahun ini, akan memuncak antara 11 dan 12 Ogos di Hemisfera Utara, apabila bulan hanya 13% penuh.

Berikut adalah jadual hujan meteor untuk sepanjang tahun ini, menurut Pandangan pancuran meteor EarthSky.
  • 8 Oktober: Draconids
  • 21 Oktober: Orionid
  • 4 hingga 5 November: Taurid Selatan
  • 11 hingga 12 November: Taurid Utara
  • 17 November: Leonids
  • 13 hingga 14 Disember: Geminids
  • 22 Disember: Ursid

Ashley Strickland menyumbang kepada laporan ini.

We wish to thank the author of this article for this outstanding web content

Hujan meteor yang serba baharu boleh mempesonakan langit malam ini


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/