Imej Baharu Menunjukkan Debu di Galaksi Berdekatan, Dan Anda Tidak Pernah Melihatnya Seperti Ini

Apabila kita melihat gambar galaksi di luar Bima Sakti, perkara yang biasa kita lihat adalah terutamanya cahaya bintangnya. Tetapi bintang jauh daripada satu-satunya bahan yang membentuk galaksi. Fikirkan bintang sebagai ketulan sayur-sayuran dalam sup galaksi.

Oleh itu, kuahnya, di mana ia terapung, adalah medium antara galaksi – bukan ruang kosong tetapi dipenuhi dengan awan habuk dan gas yang kerap lemah, kadang-kadang padat yang hanyut di antara bintang-bintang. Kerana bintang adalah lebih terang, habuk biasanya biola kedua; tetapi debu itu, dari mana bintang dilahirkan, ke mana bintang kembali, boleh memberitahu kita banyak tentang struktur dan aktiviti dalam galaksi.

sekarang, empat imej baharu telah dikeluarkan, menunjukkan taburan habuk dalam empat galaksi yang paling hampir dengan Bima Sakti: Awan Magellan Besar dan Kecil, galaksi kerdil yang mengorbit kita sendiri; galaksi Andromeda, galaksi lingkaran besar pada jarak 2.5 juta tahun cahaya; dan galaksi Triangulum, galaksi lingkaran 2.73 juta tahun cahaya jauhnya.

awan magellan besar herschelAwan Magellan Besar. (ESA, NASA, NASA-JPL, Caltech, Christopher Clark/STScI, S. Kim/Sejong University, T. Wong/UIUC)

Tanpa habuk dan gas, galaksi seperti yang kita tahu ia tidak akan wujud. Bintang terbentuk apabila simpulan padat bahan dalam awan sejuk gas molekul runtuh di bawah graviti, menggabungkan bahan daripada awan di sekelilingnya. Apabila bintang itu mati, ia mengeluarkan bahan luarnya kembali ke angkasa di sekelilingnya, dengan unsur baharu yang lebih berat yang dicantumkan semasa hayatnya.

Bintang baru yang dilahirkan menggabungkan habuk dari bintang mati, menjadikan setiap generasi bintang berikutnya sedikit berbeza. Kami, sememangnya, semua diperbuat daripada barangan bintang – malah bintang.

Tetapi habuk tidak diedarkan secara seragam. Angin bintang, angin galaksi, dan kesan graviti semuanya boleh menolak dan mengukir debu antara bintang ke dalam bentuk kompleks yang dipenuhi dengan rongga. Pemetaan struktur dan komposisi unsur-unsur di dalamnya adalah alat penting untuk memahami pembentukan… baik… hampir semua perkara.

Imej-imej baharu itu, yang didedahkan pada mesyuarat ke-240 Persatuan Astronomi Amerika, diperolehi oleh Balai Cerap Angkasa Herschel dikendalikan oleh Agensi Angkasa Eropah antara 2009 dan 2013. Sehingga pelancaran Webb – yang masih belum menyampaikan imej sains pertamanya – Herschel ialah teleskop inframerah terbesar yang pernah dilancarkan.

awan magellan kecil herschelAwan Magellan Kecil. (ESA, NASA, NASA-JPL, Caltech, Christopher Clark/STScI, S. Stanimirovic/UW-Madison, N. Mizuno/Nagoya University)

Seperti Webb, suhu operasi ultrasejuknya bermakna Herschel boleh mengintip ke dalam inframerah jauh, mengimejan beberapa objek paling sejuk dan paling berdebu di angkasa, turun kepada suhu sekitar -270 darjah Celsius (-454 darjah Fahrenheit). Ini termasuk awan sejuk di mana bintang dilahirkan dan debu di ruang antara bintang.

Walau bagaimanapun, ia kurang mahir dalam mengesan lebih banyak habuk dan gas yang meresap. Untuk mengisi kekosongan, sepasukan ahli astronomi yang diketuai oleh Christopher Clark dari Institut Sains Teleskop Angkasa menggunakan data daripada tiga teleskop bersara lain: ESA’s Planck dan Satelit Astronomi Inframerah NASA (IRAS) dan Penjelajah Latar Belakang Kosmik (COBE).

Hasilnya mendedahkan interaksi kompleks dalam habuk. Gas hidrogen muncul dalam warna merah; itulah unsur yang paling banyak terdapat di Alam Semesta, jadi terdapat agak banyak. Rongga dalam debu di mana bintang yang baru lahir telah meniupnya dengan angin kencang mereka muncul sebagai kawasan kosong, dikelilingi oleh cahaya hijau yang menunjukkan debu sejuk. Kawasan biru mewakili habuk yang lebih hangat, dipanaskan oleh bintang atau proses lain.

galaksi triangulum herschelGalaksi Triangulum. (ESA, NASA, NASA-JPL, Caltech, Christopher Clark/STScI, E. Koch/University of Alberta, C. Druard/University of Bordeaux)

Imej itu juga mendedahkan maklumat baharu tentang interaksi kompleks yang berlaku dalam habuk antara bintang, kata para penyelidik. Unsur berat seperti oksigen, karbon dan besi selalunya boleh melekat pada butiran debu; dalam awan yang sangat padat, kebanyakan unsur terikat kepada habuk, meningkatkan nisbah habuk kepada gas. Ini boleh menjejaskan cara cahaya diserap dan dipancarkan semula oleh habuk.

Walau bagaimanapun, proses ganas, seperti kelahiran bintang, atau supernova, boleh membebaskan sinaran yang memecahkan habuk, membebaskan unsur berat kembali ke dalam awan gas. Ini memberi tip nisbah habuk kepada gas kembali ke arah gas.

Imej Herschel mendedahkan bahawa nisbah boleh berbeza-beza sehingga faktor 20 dalam galaksi. Itu jauh lebih tinggi daripada yang difikirkan oleh ahli astronomi, maklumat penting yang boleh membantu saintis memahami kitaran ini dengan lebih baik.

Dan, mereka sangat cantik. Siapa tahu bahawa sup Andromeda boleh menjadi warna pelangi yang mempesonakan.

We would love to say thanks to the author of this post for this outstanding web content

Imej Baharu Menunjukkan Debu di Galaksi Berdekatan, Dan Anda Tidak Pernah Melihatnya Seperti Ini


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/