Imej Hebat Merakam ‘Hantu’ Selepas Kematian Bintang Gergasi 11,000 Tahun Lalu

Organisasi angkasa lepas tidak membiarkan kami lupa bahawa ia adalah Halloween pada hari Isnin.

Akaun Twitter NASA Exoplanets menjadi Hexoplanet NASA dan NASA Goddard adalah NASA Ghoul-dard. Teleskop Angkasa James Webb mengemas kininya potret Rukun Penciptaan syurgawi untuk melepaskan sesuatu yang bergetar neraka. Dan pada hari Isnin, Balai Cerap Selatan Eropah melengkapkan drama menyeramkan dengan gambar apa yang dipanggil peninggalan hantu bintang gergasi.

Ia adalah imej hebat 554 juta piksel yang melukis keajaiban kosmik, dipanggil sisa supernova Vela, dalam lavender lut sinar, biru pucat yang menusuk dan warna matahari terbenam yang bertali. Dalam semangat Halloween, boleh saya ingatkan anda bahawa saki-baki supernova bukan sekadar sisa mayat bintang. Ia setara dengan memotong mayat itu dan membentangkan kepingannya merentasi angkasa.

Keberanian berkilauan di mana-mana.

Versi saiz penuh imej Vela Remnant ESO.

Pasukan ESO/VPHAS+. Pengakuan: Unit Kajian Astronomi Cambridge.

Secara teknikal, adegan ini terdiri daripada beberapa pemerhatian yang dihasilkan oleh kamera medan lebar yang digelar OmegaCAM, yang mempunyai kapasiti 268 juta piksel yang mengejutkan. Pelbagai penapis pada peranti adalah yang membolehkan rona cantik imej itu bersinar — empat digunakan pada Vela secara khusus untuk mencipta skema warna magenta, biru, hijau dan merah.

Untuk menjadi jelas, ini bermakna imej itu berwarna. Di luar angkasa, sisa itu mungkin tidak kelihatan seperti pelangi. Lebih mudah untuk menghuraikan aspek astronomi yang berbeza pada gambar angkasa apabila kita mempunyai pembahagi berwarna-warni. Tetapi apa yang tidak dipertingkatkan secara teknologi ialah cara Vela — dinamakan untuk buruj selatan yang diterjemahkan kepada “The Sails” — rupa strukturnya.

8 imej menunjukkan perkembangan cara pasukan menyahkod rupa sisa Vela. Ada yang berbaju hitam-putih.

Dalam perkembangan imej ini, anda boleh melihat bagaimana saintis menggunakan OmegaCAM untuk imej Sisa Vela. Anda juga boleh melihat rupa imej sebelum pewarnaan.

ESO/M Kornmesser, pasukan VPHAS+. Pengakuan: Unit Kajian Astronomi Cambridge.

Buih habuk dan gas yang hampir 3D itu adalah nyata. Setiap coretan diaphanous dijangka tepat. Dan kisah yang diceritakan tentang kematian utama bintang gergasi itu, mungkin, benar.

Namun begitu, jika anda bertanya kepada saya, hantu ini tidaklah begitu menakutkan. Ia menakjubkan.

Ia adalah salah satu ciptaan alam semesta kita

Kira-kira 11,000 tahun yang lalu, sebuah bintang besar mati dan melepaskan letupan kuat yang menyebabkan lapisan paling luarnya terkena gelombang kejutan ke gas sekeliling di rantau ini.

Gas yang terganggu itu, dari masa ke masa, dimampatkan dan mencipta struktur berulir yang kita lihat dalam imej. Selain itu, apa sahaja tenaga yang dikeluarkan semasa acara memaksa bintik-bintik bersinar terang, memancarkan cahaya halus ke seluruh landskap.

Bagi bintang mati itu sendiri, punca letupan ini, ia kini menjadi bintang neutron — jasad bintang begitu padat tidak dapat dibayangkan bahawa satu sudu daripadanya akan menyamai berat Gunung Everest. ESO juga menjelaskan bahawa bintang neutron tertentu ini lebih ekstrem daripada bintang purata.

12 kotak menyerlahkan coretan detik terbesar sisa Vela.

Beberapa sorotan imej Vela ESO.

Pasukan ESO/VPHAS+. Pengakuan: Unit Kajian Astronomi Cambridge.

Ia adalah pulsar, bermakna ia berputar pada paksinya sendiri lebih daripada 10 kali setiap saat. Saya tidak mahu memikirkan berapa kali ia telah berputar sejak saya mula menulis artikel ini.

Dan “hanya 800 tahun cahaya dari Bumi,” kata ESO dalam siaran akhbar pada imej itu, “sisa supernova dramatik ini adalah salah satu yang paling dekat dengan kita.” Tetapi kerana satu tahun cahaya menandakan jarak yang boleh dilalui cahaya dalam tempoh satu tahun, saya tidak akan mengatakan ia melintasi halaman belakang kosmik kita.

Maksud saya, saya tidak kisah jika kita dapat melihat “hantu” yang cantik ini secara fizikal dari sini di Bumi — sudah tentu, dengan mengandaikan radiasinya (dan bahan berbahaya lain) tidak menghantui kita sebelum kita melihat sekilas.We wish to thank the writer of this short article for this incredible material

Imej Hebat Merakam ‘Hantu’ Selepas Kematian Bintang Gergasi 11,000 Tahun Lalu


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/