Imej Musytari yang menakjubkan dari Teleskop Angkasa James Webb

Kemungkinannya, jika anda berada di luar pada malam yang cerah selepas matahari terbenam dan menghadap ke timur, anda telah melihat cahaya terang yang mencurigakan ini di langit. Adakah ia sebuah kapal terbang? Adakah ia satelit? Jika ia perlahan-lahan naik dan hampir tidak berkelip, maka anda telah melihat planet Musytari.

Musytari sangat besar. Dengan diameter khatulistiwa kira-kira 88,000 batu dan jisim 318 kali ganda daripada Bumi, Musytari mudah menjadi planet terbesar dalam sistem suria kita.

Musytari bukan planet pepejal seperti Bumi. Sebahagian besar planet gergasi itu diperbuat daripada gas hidrogen bercampur dengan sedikit helium. Permukaan yang anda lihat dalam gambar hanyalah lapisan atas awan hidrogen – cuaca Musytari yang sentiasa berubah-ubah – lengkap dengan Bintik Merah Besar.

Bintik Merah Besar ialah taufan yang mengamuk yang berputar melawan arah jam pada kelajuan lebih daripada 200 batu sejam. Bintik Merah Besar sangat besar sehingga dua Bumi boleh dimuatkan dengan mudah di dalamnya.

‘Penduduk bumi sepatutnya tidur lebih lena’:Kapal angkasa DART NASA berjaya merempuh asteroid dalam ujian pertahanan planet pertama

Orang dewasa perlu mengambil kuiz!Seorang kanak-kanak berusia 11 tahun menemu bual ahli astronomi tentang status planet Pluto. Hasilnya ialah 🙌

Kapal angkasa Juno NASA telah mengelilingi Musytari sejak Julai 2016. Misinya adalah untuk berulang kali meluncur tepat di atas atmosfera dan meneroka komposisi dan medan magnet Musytari. Dari hinggapnya yang tinggi, Juno telah menghantar imej yang sangat terperinci tentang ribut ganas yang dibawa oleh kadar putaran pantas Musytari.

Teleskop Angkasa James Webb imej Musytari

Ahli astronomi mengendalikan Teleskop Angkasa James Webb (JWST) telah berkongsi imej dekat Musytari yang dramatik. Imej itu menunjukkan planet besar itu dalam warna palsu untuk mendedahkan puncak awan bergelora dan ribut berpusing dengan lebih baik. Tetapi JWST juga menangkap aurora (cahaya utara dan selatan) yang sering menyalakan kawasan kutub. Musytari, seperti Bumi, mempunyai medan magnet yang boleh memerangkap zarah suria di atmosfera atasnya. Bahagian Matahari ini berinteraksi antara satu sama lain dan menyala untuk menghasilkan aurora di kedua-dua planet.

Musytari mempunyai sistem cincin yang lebih kecil daripada planet Zuhal yang hampir tidak dapat dilihat oleh semua teleskop berasaskan darat. Tetapi JWST menggambarkan lengkok samar ais dan debu ini serta beberapa bulan yang mengelilingi Musytari.

Apakah yang seterusnya untuk JWST? Pada bulan September, ahli astronomi mengeluarkan imej planet yang lebih jauh: Neptun. Terletak di bahagian paling jauh sistem suria kita, Neptunus adalah kira-kira tujuh kali lebih jauh dari Bumi daripada Musytari. Namun JWST menawan planet gergasi ais lengkap dengan sistem cincinnya sendiri, terletak di antara bintang latar belakang.

Bagaimana untuk mencari Musytari dalam teleskop

Musytari bersinar lebih terang daripada objek seperti bintang lain di langit petang sekarang (Venus jauh lebih terang tetapi tidak kelihatan pada masa ini kerana ia bergerak di belakang matahari). Jika anda melihat Musytari melalui sepasang teropong, anda mungkin melihat beberapa titik di kedua-dua belahnya. Ini adalah empat bulan terbesar Musytari, Io, Europa, Ganymede dan Callisto.

Bulan-bulan ini adalah dunia berbatu besar mereka sendiri. Io memancarkan lava dari segudang gunung berapi aktif. Europa dilitupi ais yang mungkin menempatkan lautan dalam air cair. Ganymede adalah bulan terbesar dalam sistem suria dan lebih besar daripada planet Mercury. Dan Callisto mempamerkan permukaan yang hancur dengan kesan meteor yang paling banyak. Tetapi ini hanyalah yang terbesar daripada 80 bulan Musytari yang diketahui.

Anda tidak memerlukan teleskop angkasa gergasi untuk melihat butiran tentang Musytari. Melalui skop halaman belakang yang ringkas sekalipun, anda boleh melihat cakera planet ini, dua jalur awan terbesar dan empat bulan terbesar. Melalui teleskop sederhana, jika ia menghadap ke hadapan dan tengah, anda juga boleh melihat Bintik Merah Besar.

Dean Regas ialah Ahli Astronomi Balai Cerap Cincinnati, dan pengarang buku “100 Perkara untuk Dilihat di Langit Malam” dan “Cara Mengajar Orang Dewasa Mengenai Pluto.” Beliau boleh dihubungi di dean@cincinnatiobservatory.org

International Observe the Moon Night di Balai Cerap Cincinnati

Apa: Ketahui semua tentang planet bergelang dan lihat Zuhal melalui teleskop (cuaca membenarkan). Semua peringkat umur dialu-alukan.

Bila: Sabtu, 1 Okt, 7-9 malam

di mana: Balai Cerap Cincinnati, 3489 Observatory Place, Mount Lookout.

Kemasukan: $15, $7 kanak-kanak.

Malam Musytari di Balai Cerap Cincinnati

Apa: Ketahui semua tentang planet terbesar dan lihat Musytari, Zuhal dan Bulan melalui teleskop (jika cuaca membenarkan). Semua peringkat umur dialu-alukan.

Bila: Jumaat, 7 Okt, 8-11 malam

di mana: Balai Cerap Cincinnati, 3489 Observatory Place, Mount Lookout.

Kemasukan: $15, $7 kanak-kanak.

Maklumat: Tiada tempahan diperlukan; www.cincinnatiobservatory.org.

Artikel ini pada asalnya muncul di Cincinnati Enquirer: Di manakah Musytari malam ini? Imej dari Teleskop Angkasa James Webb

We would like to thank the author of this short article for this awesome material

Imej Musytari yang menakjubkan dari Teleskop Angkasa James Webb


Visit our social media profiles along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/