Imej Teleskop James Webb NASA yang Menakjubkan Mendedahkan Cincin Halus Neptune

Apabila kita membayangkan dunia yang dipeluk oleh halo kosmik, kita biasanya membayangkan Zuhal. Seseorang mungkin berhujah Saturnus berdasarkan keseluruhan keperibadiannya pada cincin yang mempesonakan itu — dan memang betul. Mereka mantap. Kelihatan. Malah mewah.

Tetapi jika anda belum tahu, saya berbesar hati untuk memberitahu anda Neptune mempunyai cincin juga.

Mereka hanya lebih cantik dan oleh itu sangat sukar untuk dilihat tanpa teleskop berkuasa besar. Planet itu sendiri, sebenarnya, terletak 30 kali lebih jauh dari matahari daripada Bumi dan kelihatan seperti instrumen pemerhati bintang biasa sebagai tidak lebih daripada setitik cahaya yang lemah.

Walaupun ketidakupayaan kami untuk mengagumi gelung rapuh Neptune dari sini, para saintis melihat sekilas indah mereka menyarung alam biru pada tahun 1989 terima kasih kepada penyelidikan perjalanan NASA Voyager — dan pada hari Rabu, Teleskop Angkasa James Webb agensi yang sama hebatnya memberikan kami pusingan kedua.

“Sudah tiga dekad sejak kali terakhir kami melihat cincin yang samar dan berdebu ini, dan ini adalah kali pertama kami melihatnya dalam inframerah,” Heidi Hammel, pakar sistem Neptune dan saintis antara disiplin untuk JWST, berkata dalam satu kenyataan. “Kualiti imej Webb yang sangat stabil dan tepat membenarkan cincin yang sangat samar ini dikesan begitu hampir dengan Neptun.”

Dan seolah-olah itu tidak mencukupi, imej baharu ini mempamerkan Neptune, pastinya memancarkan cahaya lavender lembut di bawah kanta Inframerah Dekat JWST, dengan latar belakang galaksi yang diambil dengan cekap oleh sekeping yang sama. teknologi angkasa generasi seterusnya. Ini adalah bukti yang jelas bahawa JWST terlalu sensitif untuk menangkap perkara yang mungkin kita anggap sebagai “ruang kosong.” Mesin ini cukup kuat untuk Serentak membuka kotak harta karun setiap kali ia merenung ke dalam kekosongan.

Tanpa berlengah lagi, Neptun:

Ke arah tengah, sedikit barat daya, adalah bulatan bercahaya yang menggambarkan Neptun. Cincin samar, juga bercahaya, kelihatan mengelilingi bola itu. Barat laut dunia ini ialah lekapan enam pancang berwarna biru terang yang mewakili salah satu bulan Neptunus. Banyak bintik-bintik dan pusaran di latar belakang, menentang hamparan angkasa yang gelap, menunjukkan galaksi merentasi alam semesta.

Dalam imej ini oleh Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam), sebilangan besar ratusan galaksi latar belakang, berbeza dalam saiz dan bentuk, muncul bersama sistem Neptune. Ia telah ditangkap secara rasmi pada 12 Julai 2022.

ESA

Daripada setiap imej yang diambil oleh JWST setakat ini, yang ini adalah kegemaran saya.

Kedalaman medannya memberi saya rama-rama yang wujud kerana ia membimbangkan melihat planet penuh, termasuk gelang, terapung semata-mata di hadapan galaksi kecil yang mengelirukan yang, pada hakikatnya, melintasi ratusan ribu tahun cahaya. Galaksi ini terletak pada jarak yang sangat besar dari kejiranan kosmik sistem suria kita (rumah kepada Neptun kita sendiri), namun membawa gumpalan lebih kejiranan kosmik.

Imej berbutir, hitam dan putih menunjukkan cincin Neptunus yang lemah.

Sebagai perbandingan, inilah yang Voyager menangkap cincin Neptune pada tahun 1989.

NASA, JPL

Memecahkan kanta JWST pada Neptune

Luminescence cemerlang yang kita lihat dalam potret Neptun JWST wujud hanya kerana ia ditapis oleh kuasa inframerah teleskop. Kami sedang melihat gambaran panjang gelombang inframerah yang tidak kelihatan yang dipancarkan oleh dunia gas.

Kami tidak melihat jenis panjang gelombang yang boleh dilihat yang biasa kami lihat — yang menunjukkan warna kepada kami, seperti jenis yang digunakan oleh Teleskop Angkasa Hubble, contohnya. Neptune masih mempunyai warna biru khasnya yang berpunca daripada unsur-unsur di planet ini, seperti gas metana, tetapi JWST tidak dapat menunjukkannya kepada kami. Itu bukan apa yang dibina untuk dilakukan.

hubblestorm-png

Teleskop Angkasa Hubble menunjukkan Neptun dalam kegemilangan birunya sambil menjejaki dua ribut gelap di planet ini. Yang lebih besar adalah ke arah atas tengah dan yang lebih kecil adalah ke kanan.

NASA, ESA, STScI, MH Wong (University of California, Berkeley) dan LA Sromovsky dan PM Fry (University of Wisconsin-Madison)

“Malah, gas metana sangat kuat menyerap sehingga planet ini agak gelap pada panjang gelombang Webb,” Agensi Angkasa Eropah berkata dalam siaran akhbar, “Kecuali di mana terdapat awan altitud tinggi. Awan ais metana sedemikian menonjol sebagai jalur dan bintik terang, yang memantulkan cahaya matahari sebelum ia diserap oleh gas metana.”

Anda selanjutnya boleh melihat garis kecerahan nipis mengelilingi khatulistiwa planet, yang menurut pasukan itu mungkin menunjukkan peredaran atmosfera global yang melekat pada angin dan ribut Neptunus. “Atmosfera turun dan menjadi panas di khatulistiwa, dan dengan itu bersinar pada panjang gelombang inframerah lebih daripada gas yang lebih sejuk di sekelilingnya, ” kata NASA.

Di kutub utara, kata agensi itu, terdapat juga “kecerahan yang menarik,” dan di kutub selatan, bukti lanjut tentang pusaran yang terdapat pada permukaan bola.

Akhir sekali, daripada 14 bulan Neptune yang diketahui, JWST menangkap tujuh: Galatea, Naiad, Thalassa, Despina, Proteus, Larissa dan Triton. Mempamerkan tanda silau enam pancang JWST, Triton dilihat dalam orbit ke belakangnya yang pelik, menawarkan harapan kepada ahli astronomi bahawa JWST boleh membantu menyahkod keadaan pelik itu.

Gambar jarak dekat Neptun dan Triton yang sangat terang, yang dilabelkan oleh semua bulan.

JWST menangkap tujuh bulan Neptunus.

NASA, ESA, CSA dan STScI

“Menguasai potret Webb Neptune ini adalah titik cahaya yang sangat terang dengan pancang pembelauan tandatangan yang dilihat dalam kebanyakan imej Webb,” kata ESA. “Ia bukan bintang, tetapi bulan Neptune yang paling luar biasa, Triton.”

Ia adalah konteks imej yang benar-benar menarik saya, walaupun. Jika kita mengezum keluar dari Triton dan cincin Neptun yang disapu halus dan misteri pusaran kutub itu, menjadi jelas bahawa kita boleh melihat butiran kosmik ini hanya dengan kebetulan semata-mata wujud dalam iota alam semesta ini.

We want to say thanks to the writer of this post for this amazing material

Imej Teleskop James Webb NASA yang Menakjubkan Mendedahkan Cincin Halus Neptune


You can find our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/