Imej Teleskop Webb Baharu yang Luar Biasa Neptune Tangkapan Butiran Cincin Tidak Pernah Dilihat

Imej Kamera Inframerah Dekat Webb (NIRCam) Neptune, yang diambil pada 12 Julai 2022, membawa cincin planet ini menjadi tumpuan penuh buat kali pertama dalam lebih tiga dekad.
Ciri-ciri atmosfera Neptun yang paling menonjol dalam imej ini ialah satu siri tompok terang di hemisfera selatan planet yang mewakili awan ais metana altitud tinggi. Secara lebih halus, garis kecerahan nipis yang mengelilingi khatulistiwa planet boleh menjadi tanda visual peredaran atmosfera global yang menggerakkan angin dan ribut Neptunus. Selain itu, buat pertama kalinya, Webb telah mengusik kumpulan awan latitud tinggi yang berterusan mengelilingi pusaran yang diketahui sebelum ini di kutub selatan Neptune.
Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA, STScI, Pemprosesan Imej: Joseph DePasquale (STScI)

Pemerhatian Inframerah Teleskop Angkasa Webb Menggoda Tidak Pernah Dilihat Butiran Atmosfera dan Cincin

Pada jarak purata 2.8 bilion batu (4.5 bilion kilometer) dari Matahari, Neptun bersembunyi di salah satu bahagian paling malap dalam sistem suria kita. Neptune telah lama membingungkan ahli astronomi, dengan bulan peliknya, Triton, cincin kompleks, dan angin menderu yang bertiup lebih laju daripada kelajuan bunyi di Bumi. Hanya sebuah kapal angkasa, Voyager 2, yang pernah melawat planet yang jauh ini, dan pemerhatian dari kedua-dua teleskop angkasa dan darat selama bertahun-tahun telah menjejaki banyak ribut bergelora.

sekarang, NASA‘s Teleskop Angkasa James WebbPandangan pertama pada gergasi ais ini memberi kita gambaran yang lama ditunggu-tunggu tentang cincin segar itu dan mengusik butiran ribut misterinya.

Neptune (Webb NIRCam)

Imej sistem Neptun ini, yang ditangkap oleh Kamera Inframerah Dekat Webb (NIRCam), mendedahkan pemandangan gelang planet yang menakjubkan, yang tidak pernah dilihat dengan kejelasan ini sejak lebih tiga dekad. Imej baru Neptune Webb juga merakam butiran tentang atmosfera bergelora dan berangin di planet ini.
Neptune, gergasi ais, mempunyai bahagian dalam yang lebih kaya dengan unsur yang lebih berat daripada hidrogen dan helium, seperti metana, daripada gergasi gas Musytari dan Zuhal. Metana kelihatan biru dalam panjang gelombang yang boleh dilihat tetapi, seperti yang terbukti dalam imej Webb, itu tidak berlaku dalam inframerah dekat.
Metana sangat kuat menyerap cahaya merah dan inframerah sehingga planet ini agak gelap pada panjang gelombang dekat inframerah, kecuali di mana terdapat awan altitud tinggi. Awan ais metana ini menonjol dalam imej Webb sebagai jalur dan bintik terang, yang memantulkan cahaya matahari sebelum ia diserap oleh gas metana.
Di sebelah kiri atas planet dalam imej ini, salah satu bulan Neptunus, Triton, juga memaparkan lapan pancang difraksi Webb yang tersendiri, artifak struktur teleskop. Webb juga menangkap 6 lagi daripada 14 bulan Neptune yang diketahui, bersama-sama dengan sebilangan galaksi jauh yang kelihatan sebagai tompok malap dan bintang berdekatan.
Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA, STScI, Pemprosesan Imej: Joseph DePasquale (STScI)

Imej Webb Baharu Menangkap Pandangan Paling Jelas Cincin Neptune dalam Beberapa Dekad

Dengan imej pertama Neptune, Teleskop Angkasa James Webb NASA mempamerkan keupayaan mengagumkannya lebih dekat dengan rumah. Webb bukan sahaja telah menangkap pandangan paling jelas tentang cincin planet yang jauh ini dalam tempoh lebih 30 tahun, malah kameranya juga mendedahkan butiran gergasi ais dalam cahaya baharu.

Yang paling menarik dalam imej baharu Webb ialah pandangan tajam dan tajam cincin planet itu. Malah, beberapa cincin ini tidak dikesan sejak Voyager 2 NASA menjadi kapal angkasa pertama yang memerhati Neptun semasa flyby pada tahun 1989. Sebagai tambahan kepada beberapa cincin yang terang dan sempit, imej Webb dengan tepat mendedahkan jalur debu Neptune yang lebih samar.

“Sudah tiga dekad sejak kali terakhir kami melihat jalur yang samar dan berdebu itu, dan ini adalah kali pertama kami melihatnya dalam inframerah,” kata Heidi Hammel. Beliau adalah seorang saintis antara disiplin untuk Webb dan pakar sistem Neptunus. Kualiti imej Webb yang sangat stabil dan tepat membenarkan cincin yang sangat samar ini dikesan begitu hampir dengan Neptun.

Neptune (Webb NIRCam) Berlabel

Dalam versi imej Kamera Inframerah Dekat Webb (NIRCam) Neptun ini, bulan kelihatan di planet ini dilabelkan. Neptune mempunyai 14 satelit yang diketahui, dan tujuh daripadanya boleh dilihat dalam imej ini.
Triton, titik terang cahaya di bahagian atas kiri imej ini, jauh mengatasi Neptun kerana atmosfera planet digelapkan oleh penyerapan metana pada panjang gelombang yang ditangkap oleh Webb. Triton memantulkan purata 70 peratus cahaya matahari yang mengenainya. Triton, yang mengelilingi Neptun dalam orbit ke belakang, disyaki pada asalnya merupakan objek tali pinggang Kuiper yang ditangkap secara graviti oleh Neptun.
Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA, STScI, Pemprosesan Imej: Joseph DePasquale (STScI)

Sejak penemuannya pada tahun 1846, Neptune telah menarik perhatian para penyelidik. Terletak kira-kira 30 kali lebih jauh dari Matahari daripada Bumi, Neptun mengorbit di kawasan terpencil dan gelap sistem suria luar. Pada jarak yang melampau itu, Matahari sangat samar dan kecil sehingga tengah hari di Neptun serupa dengan senja redup di Bumi.

Disebabkan oleh bahan kimia dalam bahagian dalam, Neptunus dicirikan sebagai gergasi ais. Planet ini lebih kaya dengan unsur yang lebih berat daripada hidrogen dan helium berbanding gergasi gas, Musytari dan Zuhal. Ini jelas kelihatan dalam penampilan biru Neptune Imej Teleskop Angkasa Hubble pada panjang gelombang yang boleh dilihat, yang disebabkan oleh sejumlah kecil gas metana.

Medan Lebar Neptune (Webb NIRCam)

Dalam imej ini oleh Webb’s Near-Infrared Camera (NIRCam), sebilangan besar ratusan galaksi latar belakang, berbeza dalam saiz dan bentuk, muncul bersama sistem Neptune.
Neptun, jika dibandingkan dengan Bumi, adalah sebuah planet yang besar. Jika Bumi sebesar nikel, Neptun akan sebesar bola keranjang. Dalam kebanyakan potret, planet luar sistem suria kita mencerminkan saiz dunia lain ini. Walau bagaimanapun, Neptun kelihatan agak kecil dalam pandangan luas alam semesta yang luas.
Di bahagian bawah sebelah kiri imej ini, galaksi lingkaran berpalang menjadi tumpuan. Para saintis mengatakan galaksi tertentu ini, yang sebelum ini belum diterokai secara terperinci, mungkin berada kira-kira satu bilion tahun cahaya jauhnya. Galaksi lingkaran seperti ini biasanya didominasi oleh bintang muda yang kelihatan kebiruan dalam panjang gelombang ini.
NIRCam dibina oleh pasukan di Universiti Arizona dan Pusat Teknologi Lanjutan Lockheed Martin.
Kredit: Imej: NASA, ESA, CSA, STScI, Pemprosesan Imej: Joseph DePasquale (STScI)

Neptun tidak kelihatan biru kepada Webb, kerana imej Kamera Inframerah Dekat (NIRCam) balai cerap itu objek dalam julat inframerah dekat dari 0.6 hingga 5 mikron. Sebenarnya, gas metana sangat kuat menyerap cahaya merah dan inframerah sehinggakan planet ini agak gelap pada panjang gelombang dekat inframerah ini, kecuali di mana terdapat awan altitud tinggi. Awan ais metana seperti itu menonjol sebagai jalur dan bintik terang, yang memantulkan cahaya matahari sebelum ia diserap oleh gas metana. Ciri awan yang berkembang pesat ini telah direkodkan selama bertahun-tahun dalam imej dari balai cerap lain, termasuk Teleskop Angkasa Hubble dan Balai Cerap WM Keck.

Secara lebih halus, garis kecerahan nipis mengelilingi khatulistiwa planet ini boleh menjadi tanda visual peredaran atmosfera global yang menggerakkan angin dan ribut Neptunus. Atmosfera turun dan menjadi panas di khatulistiwa, dan dengan itu bersinar pada panjang gelombang inframerah lebih daripada gas yang lebih sejuk di sekelilingnya.

Orbit Neptunus 164 tahun bermakna kutub utaranya, di bahagian atas imej ini, tidak dapat dilihat oleh ahli astronomi. Walau bagaimanapun, imej Webb membayangkan kecerahan yang menarik di kawasan itu. Pusaran yang diketahui sebelum ini di kutub selatan adalah jelas pada pandangan Webb, tetapi buat pertama kalinya, Webb telah mendedahkan kumpulan awan latitud tinggi yang berterusan mengelilinginya.

Belauan Webb Memancangkan Ibu Jari

(Klik imej untuk melihat infografik penuh.) Ilustrasi ini menunjukkan sains di sebalik corak pancang difraksi Webb, menunjukkan cara pancang difraksi berlaku, pengaruh cermin utama dan tupang, dan sumbangan setiap satu kepada pancang difraksi Webb. Kredit: NASA, ESA, CSA, Leah Hustak (STScI), Joseph DePasquale (STScI)

Webb juga menangkap tujuh daripada 14 bulan Neptunus yang diketahui. Menguasai potret Webb Neptune ini ialah titik cahaya yang sangat terang dengan pancang difraksi tandatangan (lihat maklumat grafik di atas) yang dilihat dalam kebanyakan imej Webb, tetapi ini bukan bintang. Sebaliknya, ini adalah bulan Neptune yang besar dan luar biasa, Triton.

Dilindungi dalam kilauan beku nitrogen pekat, Triton memantulkan purata 70 peratus cahaya matahari yang mengenainya. Ia jauh melebihi Neptun dalam imej ini kerana atmosfera planet digelapkan oleh penyerapan metana pada panjang gelombang dekat inframerah ini. Triton mengorbit Neptun dalam orbit ke belakang (retrograde) yang luar biasa, menyebabkan ahli astronomi membuat spekulasi bahawa bulan ini pada asalnya adalah objek tali pinggang Kuiper yang ditangkap secara graviti oleh Neptun. Kajian Webb tambahan bagi kedua-dua Triton dan Neptune dirancang pada tahun akan datang.

Sebagai teleskop paling berkuasa pernah dicipta, Teleskop Angkasa James Webb ialah balai cerap sains angkasa terkemuka dunia. Ia akan menyelesaikan misteri dalam sistem suria kita, melihat melangkaui dunia jauh di sekeliling bintang lain, dan menganalisis struktur misteri dan asal-usul alam semesta kita dan tempat kita di dalamnya. Webb ialah program antarabangsa yang diketuai oleh NASA dengan rakan kongsinya, ESA (Agensi Angkasa Eropah) dan Agensi Angkasa Kanada.

We wish to say thanks to the writer of this article for this amazing material

Imej Teleskop Webb Baharu yang Luar Biasa Neptune Tangkapan Butiran Cincin Tidak Pernah Dilihat


You can find our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/