‘Imej terdalam alam semesta kita’ yang pernah diambil oleh Webb Telescope akan didedahkan pada bulan Julai

Teleskop Angkasa James Webb akan mengeluarkan imej warna resolusi tinggi pertamanya pada 12 Julai. Salah satu daripada imej tersebut “adalah imej terdalam alam semesta kita yang pernah diambil,” kata Pentadbir NASA Bill Nelson semasa sidang akhbar pada hari Rabu.

“Jika anda berfikir tentang itu, ini adalah lebih jauh daripada manusia pernah bergerak sebelum ini,” kata Nelson. “Dan kami hanya mula memahami apa yang Webb boleh dan akan lakukan. Ia akan meneroka objek dalam sistem suria dan atmosfera exoplanet yang mengorbit bintang lain, memberi kita petunjuk sama ada berpotensi atmosfera mereka serupa dengan kita.”

Nelson, yang berkongsi bahawa dia diuji positif untuk Covid-19 malam Selasa, tidak dapat menghadiri acara itu sendiri di Institut Sains Teleskop Angkasa di Baltimore.

Misi Webb, yang dianggarkan bertahan selama 10 tahun, mempunyai keupayaan bahan api berlebihan yang mencukupi untuk beroperasi selama 20 tahun, menurut Timbalan Pentadbir NASA Pam Melroy.

Sementara itu, pasukan Webb sedang memuktamadkan langkah terakhir menyediakan balai cerap dan instrumennya untuk mengumpul data saintifik, yang akan selesai minggu depan, kata Bill Ochs, pengurus projek Webb NASA.

Pemerhatian itu menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada yang dijangkakan, kata jurutera bagi misi itu. Dan pasukan itu terus berusaha membangunkan strategi untuk mengelakkan kesan mikrometeoroid, seperti yang membelek bahagian cermin Webb pada bulan Mei.

Apa yang diharapkan

Balai cerap angkasa lepas, yang dilancarkan pada bulan Disember, akan dapat melihat ke dalam atmosfera exoplanet dan perhatikan beberapa galaksi pertama dicipta selepas alam semesta bermula dengan memerhatikannya melalui cahaya inframerah, yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia.

Webb mula mengambil imej pertamanya beberapa minggu lalu, dan ia masih menangkap beberapa imej yang akan dikongsi pada 12 Julai. Paket imej berwarna itu akan menjadi hasil pemerhatian selama 120 jam — nilai kira-kira lima hari data.

Matlamat awal untuk teleskop adalah untuk melihat bintang dan galaksi pertama alam semesta, pada dasarnya menonton “alam semesta menghidupkan lampu untuk kali pertama,” kata Eric Smith, saintis program Webb dan ketua saintis Bahagian Astrofizik NASA.

Nombor dan sifat imej yang tepat belum dikongsi, tetapi “setiap daripada mereka akan mendedahkan aspek yang berbeza dari alam semesta dalam perincian dan kepekaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Klaus Pontoppidan, saintis projek Webb di Institut Sains Teleskop Angkasa.

Keluaran pertama akan menyerlahkan keupayaan sains Webb serta keupayaan cermin emas besar dan instrumen sainsnya untuk menghasilkan imej yang menakjubkan.

Imej akan menunjukkan cara galaksi berinteraksi dan berkembang dan cara perlanggaran antara galaksi mendorong pembentukan bintang, serta contoh kitaran hidup bintang yang ganas. Dan kita boleh mengharapkan untuk melihat spektrum pertama exoplanet, atau bagaimana panjang gelombang cahaya dan warna yang berbeza mendedahkan ciri-ciri dunia lain.

Alat Pengimej Inframerah Dekat dan Spektrograf Tanpa Celah teleskop melengkapkan persediaan minggu ini. Instrumen ini akan dapat menggunakan prisma khusus untuk menyebarkan cahaya yang dikumpul daripada sumber kosmik untuk mencipta tiga pelangi berbeza yang mendedahkan warna lebih daripada 2,000 warna inframerah daripada satu pemerhatian.

Ini amat berguna apabila memerhati exoplanet untuk menentukan sama ada ia mempunyai atmosfera — dan memilih atom dan molekul di dalamnya apabila cahaya bintang bersinar melalui atmosfera untuk menentukan komposisinya.

Memandang ke hadapan

Bahagian yang terbaik ialah pasukan Webb hanya pada permulaan misi, dan data yang dikumpul oleh balai cerap angkasa akan dikeluarkan secara terbuka supaya para saintis di seluruh dunia “boleh memulakan perjalanan penemuan bersama, ” kata Pontoppidan.

Data yang dikumpul oleh Webb akan membolehkan para saintis membuat ukuran tepat planet, bintang dan galaksi dengan cara yang tidak pernah berlaku sebelum ini, kata Susan Mullally, timbalan saintis projek Webb di Institut Sains Teleskop Angkasa.

Teleskop Webb berkongsi imej baharu selepas mencapai pencapaian optik

“Webb boleh melihat ke belakang dalam masa sejurus selepas letupan besar dengan mencari galaksi yang begitu jauh, cahaya telah mengambil masa berbilion tahun untuk mendapatkan daripada galaksi tersebut kepada diri kita sendiri,” kata Jonathan Gardner, timbalan saintis projek kanan Webb di NASA .

Thomas Zurbuchen, pentadbir bersekutu untuk Direktorat Misi Sains NASA, telah melihat beberapa imej pertama yang akan dikongsi pada 12 Julai.

“Ia adalah saat yang penuh emosi apabila anda melihat alam semula jadi secara tiba-tiba mengeluarkan beberapa rahsianya,” kata Zurbuchen pada hari Rabu. “Dengan teleskop ini, sangat sukar untuk tidak memecahkan rekod.”

We would like to thank the writer of this short article for this incredible material

‘Imej terdalam alam semesta kita’ yang pernah diambil oleh Webb Telescope akan didedahkan pada bulan Julai


Take a look at our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/