Ini ialah empat orang yang melancarkan misi pelancongan angkasa lepas ISS pertama SpaceX

Penumpang dalam perjalanan ini – termasuk bekas angkasawan NASA Michael Lopez-Alegría, yang akan memimpin misi sebagai pekerja Axiom, dan tiga pelanggan yang membayar – dijadualkan berlepas dari Pusat Angkasa Kennedy di Florida pada hari Rabu jam 12:05 ET . Mereka akan menaiki kapsul SpaceX Crew Dragon, kapsul yang sama yang telah digunakan oleh SpaceX untuk membawa angkasawan NASA ke ISS. Kapsul itu terbang ke orbit di atas salah satu roket Falcon 9 SpaceX setinggi 230 kaki.

Kapsul itu kemudiannya akan berpisah daripada roket dan terbang bebas melalui angkasa sepanjang hari Khamis ketika kapal angkasa perlahan bergerak lebih dekat ke ISS. Ia dijadualkan berlabuh di stesen angkasa sekitar jam 3 pagi ET Jumaat.

Misi ini, yang dipanggil AX-1, akan menandakan kali pertama dalam sejarah bahawa warganegara persendirian, atau sebaliknya angkasawan bukan profesional, akan dilancarkan ke ISS dari bumi AS. Dan ia adalah yang pertama daripada apa yang Axiom, syarikat yang menganjurkan dan menjadi perantara misi ini dengan SpaceX, berharap akan banyak penerbangan serupa untuk sesiapa sahaja yang mampu membelinya.

Misi AX-1 juga hanya penerbangan pelancongan angkasa lepas kedua untuk SpaceX, susulan pelancaran September 2021 empat warga persendirian dalam perjalanan tiga hari, terbang bebas melalui orbit yang mengembara lebih tinggi daripada ISS.

Sepanjang lapan hari mereka berada di stesen angkasa lepas, krew AX-1 akan menjalankan beberapa eksperimen sains, memecahkan roti dengan angkasawan profesional yang sudah berada di stesen angkasa bersaiz padang bola sepak, dan menikmati pemandangan indah planet asal kita yang bergerak ke bawah. di bawah.

Siapa dalam misi ini?

Lopez-Alegría, 63, mengambil alih empat perjalanan ke angkasa lepas antara 1995 dan 2007 semasa beliau bersama NASA. Dia meninggalkan agensi angkasa lepas pada 2012, dan dia menyertai Axiom beberapa tahun kemudian dengan tujuan untuk kembali ke angkasa lepas — tetapi sebagai angkasawan persendirian dan bukannya ahli rasmi korps.

Axiom berfungsi sebagai perantara antara pelanggan berbayar yang ingin menaiki perjalanan mendebarkan berjuta-juta dolar ke angkasa, menempah penerbangan dengan SpaceX, mengendalikan rundingan dengan NASA dan mengambil alih latihan untuk bakal pengembara angkasa lepas. Axiom berharap untuk menjadikan penerbangan ini sebagai kejadian biasa, kerana NASA bersetuju beberapa tahun lalu untuk membuka ISS kepada pelancongan angkasa dan usaha komersial lain.

Tidak jelas berapa kos perjalanan ini kepada pelanggan. Padahal harga yang didedahkan sebelum ini menunjukkan perjalanan ke ISS ialah $55 juta setiap tempat duduk, Axiom enggan mengesahkan angka itu minggu ini. “Axiom Space tidak mendedahkan syarat kewangan,” kata jurucakap Axiom Bettina Inclan kepada CNN Buisness melalui e-mel.)

Terdapat tiga pelanggan yang membayar dalam penerbangan ini. Mereka semua adalah lelaki kulit putih yang kaya, meneruskan trend yang melanda sektor penerbangan angkasa lepas komersial dan ketidakbolehcapaiannya kepada petak penduduk yang lebih pelbagai. Sebilangan besar orang yang setakat ini mampu membayar perjalanan ke angkasa lepas – sama ada dalam penerbangan SpaceX atau misi suborbital seperti yang ditawarkan oleh Blue Origin – adalah ahli perniagaan kulit putih. Ia menunjukkan betapa jauhnya realiti daripada impian angkasa lepas yang dijanjikan yang datang daripada usahawan yang mendakwa bahawa ruang adalah “untuk semua orang” dan mengkomersialkan ruang akan “mendemokrasikannya” di tengah-tengah ketidaksamaan pendapatan yang meningkat. Dengan mata harga yang meriah ini, ruang akan kekal boleh diakses secara komersil hanya kepada segelintir golongan elit untuk masa hadapan yang boleh dijangka. Walaupun matlamatnya adalah untuk akhirnya mengurangkan kos ke angkasa lepas secara drastik, mudah-mudahan menjadikan harga tiket mampu milik untuk lebih ramai orang, tidak jelas bagaimana atau bila itu akan berlaku.

Taikun hartanah Larry Connor

Larry Connor.

Larry Connor, 72, ialah hartawan hartanah dari Dayton, Ohio. Beliau mengasaskan The Connor Group, yang mempunyai perkembangan dalam 16 pasaran di seluruh negara dan mempunyai lebih daripada $3.5 bilion dalam aset, menurut laman web syarikat itu. Dia seorang pengembara yang gemar, mempunyai kereta lumba dan mendaki gunung.

Beliau juga mempunyai pengalaman sebagai juruterbang swasta dan telah mengambil bahagian dalam pertandingan aerobatik, dan dia akan menjadi juruterbang yang ditetapkan untuk misi ini. (Perlu diingatkan bahawa Crew Dragon SpaceX adalah autonomi sepenuhnya, walaupun juruterbang penerbangan angkasa berlatih untuk bersedia untuk mengambil alih sekiranya ada sesuatu yang tidak kena.)

“Perjalanan saya benar-benar bermula tujuh atau lapan tahun lalu. Saya sentiasa berminat dengan angkasa lepas, dan saya mula berfikir selepas saya membaca tentang seorang warga Amerika yang pergi ke Rusia dan menaiki Soyuz. [spacecraft],” katanya dalam temu bual dengan Persatuan Sejarah Alam Dayton tahun lalu, selepas rancangannya untuk terbang dengan AX-1 didedahkan.

Connor berkemungkinan merujuk kepada salah seorang warga AS yang menempah penerbangan ke ISS melalui Space Adventures, sebuah syarikat yang telah menempah tempat duduk di atas kapal angkasa Soyuz Rusia. untuk pelancong kembali ke awal tahun 2000-an. Penerbangan itu sentiasa diselaraskan dengan agensi angkasa Rusia dan termasuk angkasawan rasmi Rusia. Misi AX-1 akan menjadi yang pertama untuk memasukkan krew yang terdiri sepenuhnya daripada angkasawan persendirian.

Connor berkata dia memutuskan untuk menempah misi untuk “cabaran.”

“Kami akan benar-benar berlatih mengikut piawaian angkasawan profesional,” katanya berkata.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif perkapalan Mark Pathy

Mark Pathy.

Mark Pathy, 52, ialah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma pelaburan Kanada dan pejabat keluarga Mavrik Corp. Laman webnya menyatakan bahawa Mavrik mempunyai “fokus khusus pada inovasi, keusahawanan dan pelaburan yang bertanggungjawab,” walaupun tidak banyak keputusan pelaburannya adalah terbuka. .

CB Insights, yang menjejaki pelaburan swasta, menyenaraikan sahaja satu pelaburan yang diketahui. Ia menyokong syarikat permulaan Kanada yang dipanggil Ferme d’hiver, yang mengatakan ia “menawarkan alat automasi pertanian berkuasa AI.”
Pathy juga yang dahulu CEO sebuah syarikat perkapalanFednav, yang merupakan perniagaan keluarga Pathy.
Mengenai misi AX-1, Pathy memberitahu Berita CTV: “Ia adalah wang yang banyak. Saya berasa sangat bertuah kerana dapat menanggung perjalanan seperti ini. Jelas sekali tidak ramai yang dapat. Tetapi pada masa yang sama saya tidak perlu, mujurlah, memilih antara melakukan sesuatu seperti ini atau aktif secara dermawan.”

Dia menambah bahawa ia “menjadi mimpi sejak saya kecil dan melihat Kapten Kirk melantun di sekitar alam semesta dalam Perusahaan” untuk pergi ke angkasa.

Eytan Stibbe

Eytan Stibbe.

Eytan Stibbe, 64, adalah ahli perniagaan Israel.

Menurut bio Axiomnya, Stibbe, bekas juruterbang pejuang di Tentera Udara Israel, mengasaskan Vital Capital sedekad lalu. Laman webnya menyatakan syarikat itu melabur dalam syarikat yang terlibat dalam sektor seperti makanan dan penjagaan kesihatan di seluruh kawasan membangun, terutamanya di seluruh Afrika, untuk “peluang pulangan tinggi.”

​Axiom mengatakan bahawa perjalanan Stibbe berlaku “dengan kerjasama” Yayasan Ramon, sebuah organisasi bukan keuntungan pendidikan angkasa lepas yang dinamakan untuk angkasawan pertama Israel, Ilan Ramon, yang meninggal dunia dalam bencana Space Shuttle Columbia pada tahun 2003. ​Bio Axiom Stibbe juga mengatakan bahawa dia dan Ramon berkongsi persahabatan “rapat”. Stibbe akan menjadi Israel kedua yang pergi ke angkasa lepas.

Dia mengumumkan keputusannya untuk menyertai krew AX-1 di ​satu majlis di Kediaman Presiden Israel pada tahun 2020dan ia dipenuhi dengan kritikan daripada akhbar Israel, yang menunjukkan urus niaga yang didakwa pada masa lalu Stibbe, terutamanya berkaitan dengan tuduhan memperdagangkan peralatan ketenteraan semasa beliau bersama LR Group, sebuah kumpulan pelaburan dan pembangunan dan yang beliau tinggalkan pada 2011, menurut wakil untuk Stibbe.

Secara khusus, laporan mendakwa bahawa Stibbe terlibat dalam penjualan pesawat tentera di Angola, yang terlibat dalam perang saudara kejam dari 1970-an hingga 2002.

Dalam temu bual televisyen dari 2012, yang dijalankan dalam bahasa Ibrani dan diterjemahkan oleh saluran berita Israel dan Perniagaan CNN, Stibbe turut tampil mengesahkan penglibatannya.

“Kami membantu Angola menamatkan perang dengan membawa mereka pesawat pemintas, dua pesawat pejuang Su-27, dari Uzbekistan,” katanya. “Kehadiran mereka di negara ini menghentikan penerbangan yang membekalkan senjata, makanan dan peluru serta eksport berlian haram dari Angola. Selepas satu, atau satu setengah tahun, perang berakhir.”

Satu kenyataan yang dikongsi dengan CNN Business bagi pihak Stibbe menyatakan bahawa, “Perniagaan Kumpulan LR di Angola berurusan hampir secara eksklusif dengan infrastruktur pertanian, latihan vokasional, air, lapangan terbang dan telekomunikasi.”

Ia menambah bahawa Kumpulan LR “menerima permintaan daripada [US-backed Angolan] kerajaan untuk membantu meningkatkan infrastruktur ruang udaranya kepada piawaian antarabangsa ICAO,” dan penjualan pesawat itu dibuat “dengan lesen eksport dan benar-benar sah.”

“Selain itu, pesawat dan radar kawalan udara digunakan untuk tujuan pencegahan sahaja,” kata kenyataan itu.

LR Group membalas dalam satu kenyataan kepada CNN Business, dengan mengatakan “LR Group telah terlibat dalam bidang kesihatan, telekomunikasi, makanan, pertanian, tenaga boleh diperbaharui dan air, dengan tujuan untuk membangunkan kemerdekaan dan kesejahteraan ekonomi dan sosial penduduk tempatan. penduduk di seluruh dunia.”

“Semasa Stibbe menjadi rakan kongsi dalam syarikat itu, beliau berkhidmat sebagai rakan kongsi yang bertanggungjawab untuk operasi dan pembiayaan aktiviti perniagaan syarikat di Angola,” kata kenyataan itu. “Selepas dia berpisah daripada syarikat itu, dia membeli pada 2012 aktiviti di Angola, dan terus beroperasi di sana.”

LR Group kini terlibat dalam pertikaian undang-undang berkaitan dakwaan terhadap Stibbe yang bertarikh semasa dia menjadi rakan kongsi di syarikat itu.

Wakil Stibbe enggan mengulas mengenai pertempuran undang-undang.

Mengenai keputusannya untuk pergi ke angkasa lepas, Stibbe berkata “semasa kanak-kanak pada malam yang gelap, saya biasa melihat bintang dan menunggu dengan sabar untuk melihat bintang jatuh, dan saya bertanya kepada diri sendiri, Apa yang ada di luar apa yang dilihat oleh mata?” katanya dalam komen yang diterjemahkan oleh i24NEWS.

Dengan pelancarannya yang dijadualkan pada minggu ini, Stibbe akan mengetahuinya tidak lama lagi.

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding content

Ini ialah empat orang yang melancarkan misi pelancongan angkasa lepas ISS pertama SpaceX


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/