Isyarat Pelik di Marikh Mendedahkan Petunjuk Baharu kepada Masa Lalu Tersembunyi Planet Merah

Pada 18 Februari 2021, pihak Ketabahan rover mendarat di Kawah Jezero pada Marikh.

Sejak itu, Perseverance telah meneroka rantau ini untuk mencari bukti kehidupan masa lalu (dan mungkin sekarang) – sama seperti sepupunya, Rasa ingin tahu rover.

Ini termasuk mendapatkan sampel yang akan diletakkan dalam cache dan diambil oleh ESA/NASA akan datang misi pemulangan sampel.

Ini akan menjadi sampel pertama batu dan tanah Marikh yang diambil secara langsung yang akan dianalisis di makmal di Bumi, yang dijangka mendedahkan beberapa perkara menarik tentang sejarah planet merah.

Tetapi nampaknya kita tidak perlu menunggu pada misi pemulangan sampel kerana penjelajah Perseverance sudah menghantar beberapa data mengejutkan kembali ke Bumi.

Menurut kajian baru oleh pasukan penyelidik yang diketuai oleh Universiti California di Los Angeles (UCLA) dan Universiti Oslo, radar penembusan tanah Perseverance mengesan bahawa lapisan batuan di bawah kawah condong secara pelik.

Bahagian aneh ini mungkin terhasil daripada aliran lava yang perlahan-lahan menyejuk atau boleh menjadi mendapan dari tasik bawah tanah.

Pasukan penyelidik diketuai oleh Svein-Erik HamranProfesor sistem autonomi dan teknologi sensor di Universiti Oslo (UiO) dan Penyiasat Prinsip Pengimej Radar untuk eksperimen subsurface Mars (RIMFAX) menaiki rover Perseverance.

Beliau disertai oleh penyelidik dari UiO, UCLA, Institut Sains Planetarium (PSI), Vestfonna Geophysical, Centro de Astrobiología, Institut Kutub Norway, Makmal Pendorong Jet NASA dan pelbagai universiti. Kertas yang menerangkan penemuan mereka baru-baru ini muncul dalam jurnal Kemajuan Sains.

Kawah Jezero, terletak di Syrtis Major Planum antara Tanah Rendah Utara dan Tanah Tinggi Selatan, berukuran kira-kira 45 km (28 mi) diameter dan dipercayai pernah menjadi tasik.

Wilayah ini dipilih secara khusus sebagai tapak pendaratan untuk Ketekunan, yang telah meneroka deposit besar batuan dan mineral tanah liat yang dimendapkan di pinggir baratnya, di mana air pernah mengalir ke dalam kawah.

Seperti Curiosity, tujuannya adalah untuk mengetahui lebih lanjut tentang tempoh apabila Marikh mempunyai air yang mengalir di permukaannya supaya saintis boleh mendapatkan idea yang lebih baik tentang bagaimana (dan bila) ia beralih kepada planet yang sejuk dan gersang pada hari ini.

Seperti yang mereka nyatakan dalam kajian mereka, pasukan merujuk data pertama yang diperolehi oleh Pengimej Radar untuk eksperimen subsurface Mars (RIMFAX), yang melakukan tinjauan radar penembusan tanah pertama yang dipasang rover di bawah permukaan Marikh.

Tinjauan ini dijalankan semasa rover melakukan pendakian awal 3 km (~1.85 bt) merentasi Kawah Jezero dan memberikan data berterusan tentang sifat elektromagnet struktur batuan dasar di bawah kawah hingga kedalaman 15 meter (~49 kaki) di bawah permukaan.

Imej radar yang terhasil menunjukkan jujukan berlapis yang mencelup ke bawah pada sudut sehingga 15 darjah.

David Paige, seorang profesor UCLA bagi sains Bumi, planet dan angkasa dan salah seorang penyelidik utama di RIMFAX, menjelaskan dalam Keluaran Bilik Berita ULCA:

“Kami agak terkejut apabila mendapati batu bertindan pada sudut condong. Kami menjangkakan untuk melihat batu mendatar di lantai kawah. Hakikat bahawa ia condong seperti ini memerlukan sejarah geologi yang lebih kompleks.

Mereka mungkin terbentuk apabila batu cair naik ke permukaan, atau, sebagai alternatif, mereka boleh mewakili deposit delta yang lebih tua yang tertimbus di lantai kawah.”

RIMFAX melukis gambaran geologi bawah permukaan Marikh dengan menghantar letusan gelombang radar ke permukaan, yang dipantulkan oleh lapisan batuan dan ciri lain di bawah tanah. Ini membolehkan saintis menentukan bentuk, ketumpatan, ketebalan, sudut dan komposisi objek bawah tanah berdasarkan cara gelombang radar dikembalikan kepada instrumen.

Selepas menganalisis data, pasukan penyelidik menyatakan bahawa batu berlapis adalah perkara biasa di seluruh kawasan yang ditinjau oleh Perseverance. Lebih membingungkan, mereka juga mendapati bahawa kawasan condong mempunyai lapisan batuan yang sangat reflektif yang condong ke pelbagai arah.

Penjelasan yang paling mungkin untuk lapisan bersudut yang mereka saksikan menunjukkan ke arah asal igneus (lebur), di mana pergerakan magma di bawah tanah mendepositkan lapisan batuan dari masa ke masa yang menyejuk dan memejal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kemungkinan bahawa lapisan itu adalah sedimen, fenomena yang biasa ditemui dalam persekitaran akueus di Bumi.

Dalam kes ini, ciri terhasil daripada bahan mendapan air dari semasa ke semasa, yang mengeras dan menjadi berlapis. Sebagai Paige berkataini mengingatkan satu lagi ciri Bumi yang biasa:

“RIMFAX memberi kita pemandangan stratigrafi Marikh yang serupa dengan apa yang anda boleh lihat di Bumi dalam potongan jalan lebuh raya, di mana timbunan lapisan batu yang tinggi kadangkala kelihatan di lereng gunung semasa anda memandu.

Sebelum Perseverance mendarat, terdapat banyak hipotesis tentang sifat dan asal usul bahan lantai kawah yang tepat. Kami kini telah dapat mengecilkan julat kemungkinan, tetapi data yang kami peroleh setakat ini menunjukkan bahawa sejarah lantai kawah mungkin agak rumit daripada yang kami jangkakan.”

Data yang dikumpul oleh RIMFAX akan menjadi sangat bernilai apabila sampel yang dikumpul oleh Perseverance dikembalikan ke Bumi untuk dianalisis. Mengetahui apa yang terdapat di bawah Kawah Jezero dan bagaimana ia terbentuk akan menyediakan konteks yang diperlukan untuk mencirikan sampel.

Ini akan memberikan gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana dan bila Marikh mempunyai air yang mengalir di permukaannya, untuk tempoh berapa lama, dan sama ada ini terputus-putus atau tidak. Ia juga akan menunjukkan bagaimana dan bila Marikh beralih kepada persekitaran yang sangat sejuk dan kering yang kita lihat di sana hari ini.

Tetapi yang paling penting, data ini boleh mendedahkan jika Marikh pernah dapat menyokong kehidupan di permukaannya, yang akhirnya akan menjawab soalan yang telah ditanyakan manusia selama berabad-abad!

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Alam Semesta Hari Ini. Membaca artikel asal.

We would love to give thanks to the writer of this post for this incredible web content

Isyarat Pelik di Marikh Mendedahkan Petunjuk Baharu kepada Masa Lalu Tersembunyi Planet Merah


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/