Jangan melihat ke atas: Pertemuan rapat jenis filem bencana

Ini bukan filem. Atau latih tubi.

Tapi jangan risau. Nampaknya, kita ada ini. Atau sekurang-kurangnya NASA melakukannya.

Pada hari Isnin, Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, atau DART, kapal angkasa sepatutnya bertembung dengan Dimorphos, “bulan” kecil yang mengorbit asteroid dekat Bumi Didymos. Idea besar NASA di sini adalah untuk melihat sama ada menggunakan perkakasan tanpa pemandu sedemikian untuk menolak serpihan angkasa yang masuk supaya tidak membahayakan. untuk melindungi Bumi pada masa hadapan.

Ia mengagumkan tetapi entah bagaimana terasa sedikit mengempis selepas berdekad-dekad filem yang saya panggil “Chicken Little”, di mana manusia diancam dari atas oleh kekacauan kosmik yang tidak dapat dielakkan kecuali melalui cara yang drastik.

Anda tahu rutinnya. Seseorang menemui bukti yang jelas tentang a) asteroid, b) meteor, c) komet, d) bulan penyangak atau e) seluruh planet mendekati kita. Siapa yang percaya amaran ini? Betul-betul tiada siapa, sehingga langit dipenuhi dengan serpihan laju yang menggelongsor dan menembak objek yang menjulang. Kemudian kita sama ada a) panik, b) tunduk atau c) terbang beberapa manusia kita sendiri ke sana untuk menyelamatkan kita semua.

Ambil contoh terbaharu subgenre ini, “Jangan Pandang Atas.” Dikeluarkan tahun lepas di pawagam dan di Netflix, sindiran politik penulis-pengarah Adam McKay yang tidak terkawal dicetuskan oleh dua ahli astronomi Universiti Negeri Michigan (Jennifer Lawrence dan Leonardo DiCaprio) yang menemui komet yang nampaknya muncul entah dari mana dan dalam tempoh enam tahun. bulan akan bertembung dengan planet kita dengan cukup keras untuk memadamkan semua kehidupan.

Penemuan mereka pada mulanya mencetuskan rasa tidak percaya dan juga cemuhan daripada kerajaan dan media. Tetapi sebaik sahaja keadaan yang tidak dapat dielakkan itu berlaku, dunia secara amnya dan Amerika Syarikat secara khusus terlibat dalam krisis seperti cara mereka terlibat dalam segala-galanya pada abad ke-21: narsisisme, penafian dan menyalahkan semua orang yang salah. Ia sudah cukup untuk membuat anda berfikir dunia seperti yang kita tahu ia sudah berakhir sebelum ia berlaku.

Kiamat yang menjelma sentiasa menjadi metafora yang boleh dilaksanakan untuk kebodohan kita yang nampaknya tidak dapat dielakkan. (Paging”Dr Strangelove“?) Tetapi kami tidak selalu begitu sinis tentang menghadapi bencana alam dari angkasa. Baru-baru ini pada pergantian abad ini, kami begitu khusyuk dan bersendirian gung ho tentang keupayaan kami untuk menghadapi bahaya dari atas sehingga kadang-kadang, baik, ketawa.

Pada tahun 1998, pemultipleks tidak mempunyai satu, tetapi dua filem “Chicken Little” yang besar dan gemuk: “Armageddon” Michael Bay dan “Deep Impact” Mimi Leder.

Yang pertama, yang ancamannya ialah asteroid bersaiz Texas, adalah aksi thriller yang penuh sesak, bombastik, beralun dengan jenaka yang luas dan set set yang lebih luas dengan masa yang hampir tidak cukup untuk penonton menarik nafas.

Apa yang akan dapat dilihat apabila kapal angkasa DART merempuh asteroid kecil

Filem terakhir, yang ancamannya adalah, seperti “Jangan Pandang Ke Atas,” komet, adalah variasi yang lebih bersungguh-sungguh, dipasang dengan teliti dan jauh lebih kurang bercelaru pada tema ini.

Kedua-duanya berjaya di box office, walaupun epik bombastik Bey berjaya $554 jutamanakala perjalanan keseronokan Leder yang lebih ruminatif meningkat secara kasar $350 jutamenurut laman web Box Office Mojo.

“Armageddon” menangani bahaya dengan menyediakan beberapa pesawat ulang-alik (ingat mereka?) yang diketuai oleh pasukan penggerudi minyak retak, yang paling hebat ialah Bruce Willis, dalam mod John Wayne, sebagai Harry Stamper. Sokongan beraneka ragamnya datang daripada, antara lain, Billy Bob Thornton (setakat ini kucing paling hebat di dalam bilik sebagai eksekutif NASA), Steve Buscemi, Will Patton, Michael Clarke Duncan, William Fichtner, Peter Stormare (kecoh sebagai satu-satunya lelaki yang tinggal stesen angkasa Rusia), Ben Affleck (yang telah berpacaran dengan anak perempuan Willis kerana rasa tidak senang ayah yang ganas) dan Liv Tyler (anak perempuan itu).

'Jangan Pandang Atas' menyampaikan sindiran pedas yang kadangkala melencong

Komplikasi dan keistimewaan watak-watak ini dan watak-watak lain berputar cukup lama untuk mengalihkan fikiran kita melihat bahagian Manhattan dan seluruh Paris yang diratakan oleh kepingan asteroid.

Watak utama “Deep Impact” ialah seorang wartawan TV penyiasat (Téa Leoni), yang menyangka dia telah menangkap anggota Kabinet dalam skandal seks tetapi mendapati bahawa Presiden AS (Morgan Freeman, sudah tentu) akan mengumumkan bahawa komet yang disebutkan di atas adalah dalam laluan perlanggaran selama setahun dengan Bumi. Mereka mencuba segala-galanya, termasuk pesawat ulang-alik yang diarahkan oleh Robert Duvall yang sarat dengan nukes, untuk memesongkan trajektori komet.

Robert Duvall, kanan, bersama Ron Eldard, mengetuai kapal angkasa yang cuba menanam nuklear pada komet dalam "Deep Impact" (1998),

Jadi, dalam versi kepupusan yang akan datang yang mana kita boleh meneruskan kehidupan kita? Itu akan merosakkan perkara bagi mereka yang belum menonton mana-mana filem. Apa yang kami rasa selamat dalam mendedahkan ialah sains dalam “Deep Impact” jauh lebih dipercayai dan boleh dipercayai daripada “Armageddon.” Atau untuk perkara itu dalam “Jangan Pandang Atas.” Buat kesimpulan anda sendiri daripada itu.

Ngomong-ngomong, saya yakin anda tertanya-tanya sama ada filem “Chicken Little” sepanjang ciri pernah dibuat. Pasti ada, sebuah filem animasi digital yang dikeluarkan pada tahun 2005 oleh Disney (sans Pixar). Versi ini dimulakan dengan watak tajuk yang terkena kepala dengan apa yang dia fikirkan sebagai sekeping langit. Selepas panik berlaku di sekeliling, “kepingan langit” dikenal pasti sebagai biji, menjadikan Chicken Little bahan ketawa selama berbulan-bulan sehingga dia menemui penebusan yang tidak dijangka oleh sekeping kapal angkasa asing yang lain yang jatuh yang lebih mengerikan. Apa yang saya akan katakan di sini ialah ia kedengaran jauh lebih menarik daripada filem itu ternyata.

Watak tajuk dalam animasi 2005 "Chicken Little" menghadapi cemuhan selepas memberi amaran bahawa langit akan runtuh.

Jika DART kehidupan sebenar berjaya dalam misinya, kita mungkin boleh berehat lebih lama apabila asteroid mula mendekati terlalu dekat. Tetapi itu tidak semestinya bermakna filem-filem itu akan meninggalkan tema “Chicken Little” sama sekali.

Lagipun, sebab asal “Langit jatuh!” frasa yang diturunkan dari generasi ke generasi adalah bahawa pada satu ketika cerita itu bertukar sama ada kita penduduk bumi percaya atau, lebih teruk, bimbang bahawa bencana mungkin akan berlaku.

Gene Seymour ialah seorang pengkritik yang telah menulis tentang muzik, filem dan budaya untuk The New York Times, Newsday, Entertainment Weekly dan The Washington Post. Ikuti dia di Twitter @GeneSeymour.We wish to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

Jangan melihat ke atas: Pertemuan rapat jenis filem bencana


We have our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/