Jejak Lautan Purba Ditemui di Marikh – Ini Bermaksud “Potensi Lebih Tinggi untuk Kehidupan”

Dicantumkan daripada 28 imej, pandangan daripada rover Curiosity Mars NASA ini telah ditangkap selepas rover itu menaiki cerun curam ciri geologi yang dipanggil “Greenheugh Pediment.” Di kejauhan di bahagian atas imej adalah lantai Kawah Gale, yang terletak berhampiran kawasan yang dipanggil Aeolis Dorsa yang penyelidik percaya pernah menjadi lautan besar. Kredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Bukti baru untuk lautan utara purba pada[{” attribute=””>Mars has been uncovered in a recently released set of topography maps. These maps offer the strongest case yet that the planet once experienced sea-level rise consistent with an extended warm and wet climate, which was far different than the harsh, frozen landscape that exists today.

“What immediately comes to mind as one the most significant points here is that the existence of an ocean of this size means a higher potential for life,” said Benjamin Cardenas, assistant professor of geosciences at Penn State and lead author on the study recently published in the Journal of Geophysical Research: Planets. “It also tells us about the ancient climate and its evolution. Based on these findings, we know there had to have been a period when it was warm enough and the atmosphere was thick enough to support this much liquid water at one time.”

Whether Mars had an ocean in its low-elevation northern hemisphere has long been debated in the scientific community, Cardenas explained. Using topography data, the research team was able to show definitive evidence of a roughly 3.5-billion-year-old shoreline with substantial sedimentary accumulation, at least 900 meters (3,000 feet) thick, that covered hundreds of thousands of square kilometers.


Satu set peta topografi yang dikeluarkan baru-baru ini memberikan bukti baharu untuk lautan utara purba di Marikh. Benjamin Cardenas, penolong profesor geosains di Penn State berkata peta itu menawarkan kes yang paling kukuh bahawa planet ini pernah mengalami kenaikan paras laut yang konsisten dengan iklim panas dan basah yang berpanjangan, bukan landskap keras dan beku yang wujud hari ini. Kredit: Penn State

“Perkara besar dan baru yang kami lakukan dalam kertas ini ialah memikirkan tentang Marikh dari segi stratigrafi dan rekod sedimennya,” kata Cardenas. “Di Bumi, kami mencatat sejarah laluan air dengan melihat sedimen yang dimendapkan dari semasa ke semasa. Kami memanggil stratigrafi itu, idea bahawa air mengangkut sedimen dan anda boleh mengukur perubahan di Bumi dengan memahami cara sedimen bertimbun. Itulah yang kami lakukan di sini — tetapi ia adalah Marikh.”

Menggunakan perisian yang dibangunkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat, pasukan penyelidik menghasilkan peta dengan data daripada Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) dan Altimeter Laser Orbiter Marikh. Mereka menemui lebih 6,500 kilometer (4,000 batu) rabung fluvial dan mengumpulkannya kepada 20 sistem untuk menunjukkan bahawa rabung itu berkemungkinan terhakis delta sungai atau tali pinggang saluran dasar laut, sisa-sisa garis pantai Marikh purba.

Unsur-unsur pembentukan batuan, seperti ketebalan sistem rabung, ketinggian, lokasi dan kemungkinan arah aliran sedimen membantu pasukan memahami evolusi paleogeografi rantau ini. Kini dikenali sebagai Aeolis Dorsa, kawasan yang pernah menjadi lautan mengandungi koleksi rabung fluvial yang paling padat di planet ini, jelas Cardenas.

Jejak Lautan Marikh

Terdapat perdebatan lama dalam komuniti saintifik tentang sama ada Marikh mempunyai lautan di hemisfera utara yang berketinggian rendah. Menggunakan data topografi, pasukan penyelidik yang diketuai Penn State dapat menunjukkan bukti muktamad tentang garis pantai yang berusia kira-kira 3.5 bilion tahun dengan pengumpulan sedimen yang besar, sekurang-kurangnya 900 meter tebal, yang meliputi ratusan ribu kilometer persegi. Kredit: Benjamin Cardenas / Penn State

“Batu-batu di Aeolis Dorsa menangkap beberapa maklumat menarik tentang keadaan lautan,” katanya. “Ia adalah dinamik. Paras laut meningkat dengan ketara. Batuan telah dimendapkan di sepanjang lembangannya dengan kadar yang cepat. Terdapat banyak perubahan yang berlaku di sini.”

Di Bumi, lembangan sedimen purba mengandungi rekod stratigrafi iklim dan kehidupan yang berkembang, jelas Cardenas. Jika penyelidik ingin mencari rekod kehidupan di Marikh, lautan sebesar lautan yang pernah menutupi Aeolis Dorsa akan menjadi tempat yang paling logik untuk bermula.

“Matlamat utama untuk misi rover Mars Curiosity adalah untuk mencari tanda-tanda kehidupan,” kata Cardenas. “Ia sentiasa mencari air, untuk kesan kehidupan yang boleh didiami. Ini adalah yang terbesar lagi. Ia adalah badan air gergasi, disuap oleh sedimen yang datang dari tanah tinggi, mungkin membawa nutrien. Sekiranya terdapat pasang surut di Marikh purba, mereka akan berada di sini, dengan perlahan-lahan membawa masuk dan keluar air. Ini betul-betul jenis tempat di mana kehidupan Marikh purba boleh berkembang.”

Cardenas dan rakan-rakannya telah memetakan apa yang mereka tentukan sebagai laluan air purba lain di Marikh. Kajian akan datang di Jurnal Penyelidikan Sedimen menunjukkan pelbagai singkapan yang dilawati oleh rover Curiosity berkemungkinan strata sedimen dari bar sungai purba. Satu lagi kertas kerja diterbitkan dalam Geosains Alam menggunakan teknik pengimejan akustik yang digunakan untuk melihat stratigrafi di bawah dasar laut Teluk Mexico kepada model hakisan lembangan seperti Marikh. Para penyelidik menentukan bahawa rabung fluvial, bentuk muka bumi yang ditemui secara meluas di seluruh Marikh, berkemungkinan mendapan sungai purba yang terhakis daripada lembangan besar yang serupa dengan Aeolis Dorsa.

“Stratigrafi yang kami tafsirkan di sini agak serupa dengan stratigrafi di Bumi,” kata Cardenas. “Ya, kedengarannya seperti dakwaan besar untuk mengatakan kami telah menemui rekod laluan air yang besar di Marikh, tetapi pada hakikatnya, ini adalah stratigrafi yang agak biasa. Ia adalah geologi buku teks sebaik sahaja anda mengenalinya. Bahagian yang menarik, sudah tentu, ia berada di Marikh.”

Rujukan: “Pembinaan Semula Paleogeografis Pinggir Lautan di Marikh Berdasarkan Sedimentologi Delta di Aeolis Dorsa” oleh Benjamin T. Cardenas dan Michael P. Lamb, 12 Oktober 2022, Jurnal Penyelidikan Geofizik: Planet.
DOI: 10.1029/2022JE007390

Pengarang bersama yang lain pada JGR: Planet kertas kerja ialah Michael P. Lamb, profesor geologi di Caltech. Kerja itu dibiayai oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).

We want to give thanks to the writer of this post for this incredible material

Jejak Lautan Purba Ditemui di Marikh – Ini Bermaksud “Potensi Lebih Tinggi untuk Kehidupan”


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/