Jejak lautan purba ditemui di Marikh

Terdapat perdebatan lama dalam komuniti saintifik tentang sama ada Marikh mempunyai lautan di hemisfera utara yang berketinggian rendah. Menggunakan data topografi, pasukan penyelidik yang diketuai Penn State dapat menunjukkan bukti muktamad tentang garis pantai yang berusia kira-kira 3.5 bilion tahun dengan pengumpulan sedimen yang besar, sekurang-kurangnya 900 meter tebal, yang meliputi ratusan ribu kilometer persegi. Kredit: Benjamin Cardenas / Penn State

Satu set peta topografi yang dikeluarkan baru-baru ini memberikan bukti baharu untuk lautan utara purba di Marikh. Peta-peta ini menawarkan kes yang paling kukuh bahawa planet ini pernah mengalami kenaikan paras laut konsisten dengan iklim panas dan basah yang berpanjangan, bukan landskap keras dan beku yang wujud hari ini.

“Apa yang segera terlintas di fikiran sebagai salah satu perkara paling penting di sini ialah kewujudan lautan sebesar ini bermakna potensi yang lebih tinggi untuk kehidupan, ” kata Benjamin Cardenas, penolong profesor geosains di Penn State dan pengarang utama kajian yang diterbitkan baru-baru ini di dalam Jurnal Penyelidikan Geofizik: Planet.

“Ia juga memberitahu kita tentang iklim purba dan evolusinya. Berdasarkan penemuan ini, kita tahu mesti ada tempoh apabila ia cukup panas dan atmosfera cukup tebal untuk menampung air cecair sebanyak ini pada satu masa.”

Telah lama menjadi perdebatan dalam komuniti saintifik tentang sama ada Marikh mempunyai lautan di hemisfera utara berketinggian rendah, jelas Cardenas. Menggunakan data topografi, pasukan penyelidik dapat menunjukkan bukti muktamad tentang garis pantai yang berusia kira-kira 3.5 bilion tahun dengan pengumpulan sedimen yang besar, sekurang-kurangnya 900 meter tebal, yang meliputi ratusan ribu kilometer persegi.


Satu set peta topografi yang dikeluarkan baru-baru ini memberikan bukti baharu untuk lautan utara purba di Marikh. Benjamin Cardenas, penolong profesor geosains di Penn State berkata peta itu menawarkan kes yang paling kukuh bahawa planet ini pernah mengalami kenaikan paras laut yang konsisten dengan iklim panas dan basah yang berpanjangan, bukan landskap keras dan beku yang wujud hari ini. Kredit: Penn State

“Perkara besar dan baru yang kami lakukan dalam kertas ini ialah memikirkan tentang Marikh dari segi stratigrafi dannya rekod sedimen,” kata Cardenas. “Di Bumi, kami mencatat sejarah laluan air dengan melihat sedimen yang dimendapkan dari semasa ke semasa. Kami memanggil stratigrafi itu, idea bahawa air mengangkut sedimen dan anda boleh mengukur perubahan di Bumi dengan memahami cara sedimen bertimbun. Itulah yang telah kami lakukan di sini-tetapi ia adalah Marikh.”

Pasukan itu menggunakan perisian yang dibangunkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat untuk memetakan data daripada Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) dan Mars Orbiter Laser Altimeter. Mereka menemui lebih 6,500 kilometer rabung fluvial dan mengumpulkannya kepada 20 sistem untuk menunjukkan bahawa rabung itu berkemungkinan terhakis delta sungai atau tali pinggang saluran dasar laut, sisa-sisa garis pantai Marikh purba.

Unsur-unsur pembentukan batu, seperti ketebalan sistem rabung, ketinggian, lokasi dan kemungkinan arah aliran sedimen membantu pasukan memahami evolusi paleogeografi rantau ini. Kawasan yang pernah menjadi lautan kini dikenali sebagai Aeolis Dorsa dan mengandungi koleksi rabung fluvial yang paling padat di planet ini, jelas Cardenas.

“Batu-batu di Aeolis Dorsa menangkap beberapa maklumat menarik tentang keadaan lautan,” katanya. “Ia adalah dinamik. Paras laut meningkat dengan ketara. Batu-batu telah dimendapkan di sepanjang lembangannya dengan kadar yang pantas. Terdapat banyak perubahan yang berlaku di sini.”

Cardenas menjelaskan bahawa di Bumi, lembangan sedimen purba mengandungi rekod stratigrafi iklim dan kehidupan yang berkembang. Jika saintis ingin mencari rekod kehidupan di Marikh, lautan sebesar yang pernah meliputi Aeolis Dorsa akan menjadi tempat yang paling logik untuk bermula.

“Matlamat utama untuk misi rover Mars Curiosity adalah untuk mencari tanda-tanda kehidupan, ” kata Cardenas. “Ia sentiasa mencari air, untuk mengesan kehidupan yang boleh didiami. Ini adalah yang terbesar. Ia adalah badan air gergasi, diberi makan oleh sedimen yang datang dari tanah tinggi, mungkin membawa nutrien. Jika terdapat air pasang di Marikh purba, mereka akan telah berada di sini, membawa masuk dan keluar air secara perlahan-lahan. Ini betul-betul jenis tempat di mana kehidupan Marikh purba boleh berkembang.”

Cardenas dan rakan-rakannya telah memetakan apa yang mereka tentukan sebagai laluan air purba lain di Marikh. Kajian akan datang dalam Journal of Sedimentary Research menunjukkan pelbagai singkapan yang dilawati oleh Curiosity rover berkemungkinan strata sedimen dari bar sungai purba.

Satu lagi kertas kerja diterbitkan dalam Geosains Alam menggunakan teknik pengimejan akustik yang digunakan untuk melihat stratigrafi di bawah dasar laut Teluk Mexico kepada model hakisan lembangan seperti Marikh. Para penyelidik menentukan bentuk muka bumi yang dipanggil rabung fluvial, yang ditemui secara meluas di seluruh Marikh, berkemungkinan mendapan sungai purba yang terhakis daripada lembangan besar yang serupa dengan Aeolis Dorsa.

“Stratigrafi yang kami tafsirkan di sini agak serupa dengan stratigrafi di Bumi,” kata Cardenas. “Ya, kedengarannya seperti satu dakwaan besar untuk mengatakan kami telah menemui rekod laluan air yang besar di Marikh, tetapi pada hakikatnya, ini adalah stratigrafi yang agak biasa. Ia adalah geologi buku teks sebaik sahaja anda mengenalinya. Bahagian yang menarik, sudah tentu , adakah ia di Marikh.”


Lebih banyak bukti air di Marikh


Maklumat lanjut:
Benjamin T. Cardenas et al, Pembinaan Semula Paleogeografi bagi Margin Lautan di Marikh Berdasarkan Sedimentologi Delta di Aeolis Dorsa, Jurnal Penyelidikan Geofizik: Planet (2022). DOI: 10.1029/2022JE007390

Benjamin T. Cardenas et al, landskap Marikh bagi rabung fluvial yang diukir daripada isian lembangan sedimen purba, Geosains Alam (2022). DOI: 10.1038/s41561-022-01058-2

Petikan: Jejak lautan purba ditemui di Marikh (2022, 27 Oktober) diambil 28 Oktober 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding web content

Jejak lautan purba ditemui di Marikh


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/