Jurugambar Melihat Angkasawan di Spacewalk Di Luar ISS dari Bumi

Minggu lalu, dua angkasawan berjalan di luar Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) untuk membuat pembaikan dan melakukan penyelenggaraan pada struktur itu. Jurugambar astro Dr. Sebastian Voltmer berjaya merakam gambar angkasawan di luar stesen angkasa dari belakang rumahnya.

Melihat Angkasawan Di Luar ISS dari Bumi

Dr. Voltmer tinggal di Sankt Wendel, Jerman yang juga merupakan tempat salah satu daripada dua angkasawan yang melakukan pelayaran angkasa lepas — Matthias Maurer — berasal. Dr. Voltmer memutuskan untuk menangkap angkasa lepas pertama angkasawan ESA sebaik mungkin bukan sahaja dari Bumi, tetapi dari kampung halaman Maurer. Terima kasih kepada teleskop yang berkuasa dan gunung yang dikawal secara robotik, dia melakukannya.

“Saya menggunakan teleskop C11 EdgeHD pada lekap 10mikron GM 2000 HPS. Sehari sebelum pas ISS saya mengemas kini gunung saya dengan koordinat terkini stesen angkasa,” katanya PetaPixel. “Dengan motor servo saya, saya dapat mengesan ISS yang sangat laju.”

Dr. Voltmer menunjukkan bagaimana dia dapat menjejaki dan memotret ISS dalam video yang diterbitkannya beberapa hari sebelum pelayaran angkasa lepas yang dijadualkan.

“Saya dapat mengambil imej Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) ini di bawah keadaan tontonan terbaik yang ditangkap dari kampung halaman angkasawan ESA Dr. Matthias Maurer,” katanya. “Resolusi imej menunjukkan butiran sekitar 20 cm. Kapsul SpaceX Dragon yang berlabuh, yang digunakan oleh Crew-3 semasa terbang ke ISS, boleh dilihat dengan jelas.”

Dia memberitahu PetaPixel bahawa dia mengambil strategi yang berjaya daripada penggambaran awal pagi itu dan melaksanakannya apabila Maurer dijadualkan berada di bahagian luar stesen angkasa lepas dengan mengemas kini tunggangannya dengan koordinat terkini ISS sebelum penampilannya di langit pada 23 Mac. .

Angkasawan ISS berjalan di angkasa lepas dari bumi
Dr Sebastian Voltmer | www.voltmer.photo

Dia merakam momen luar biasa sejurus selepas matahari terbenam yang menunjukkan perincian yang cukup untuk melihat Maurer, lengan robotik, dan kamera luaran baharu yang diletakkan pada kekuda stesen.

“Semasa perjalanan angkasa lepas dua angkasawan Raja Chari dan Matthias Maurer, Stesen Angkasa Antarabangsa muncul sejurus selepas matahari terbenam di langit petang yang cerah di atas Jerman. Imej pas ISS ini diambil pada 23 Mac 2022 di bawah keadaan penglihatan yang baik melalui teleskop C11 EdgeHD saya dari kampung halaman angkasawan ESA Dr. Matthias Maurer,” Dr. Voltmer menulis pada Cuaca Angkasa.

“Kapsul SpaceX Dragon yang berlabuh, yang dengannya angkasawan Crew-3 terbang ke ISS, kelihatan jelas. Tiga tahun lalu saya mengenali Matthias Maurer di SpaceStudio (Weltraum-Atelier) kami di Nohfelden, Jerman yang terletak berhampiran dengan kampung halaman Matthias,” sambungnya.

“Saya mula-mula menerbitkan gambar awal yang menonjolkan tempat Matthias Maurer muncul di ISS. Disebabkan kekangan masa saya, saya mengeluarkan versi ini serta-merta di internet, yang kemudiannya menjadi tular, sementara saya terus mengusahakan versi imej terakhir dengan kedua-dua angkasawan yang diserlahkan.”

Foto di bawah telah dicipta oleh Philip Smith, seorang lagi jurugambar ISS, yang menyedari bahawa gambar Dr. Voltmer menunjukkan kedua-dua Chari dan lengan robot “Canadarm2” sebagai tambahan kepada Mauer.

Angkasawan ISS berjalan di angkasa lepas dari bumi

Dr. Voltmer difahamkan teruja dengan penangkapan yang berjaya.

“Saya rasa saya baru sahaja membuat imej sekali dalam seumur hidup,” katanya. “Ia mungkin gambar berasaskan darat pertama yang menunjukkan dua pejalan kaki di ISS pada masa yang sama.”

Lebih banyak daripada Dr. Voltmer boleh didapati pada beliau Facebook, Instagramdan Twitter.

Angkasawan ISS Spacewalk untuk Melakukan Penyelenggaraan

Menurut NASA, Jurutera Penerbangan Ekspedisi 66 Raja Chari dari NASA dan Matthias Maurer dari ESA (Agensi Angkasa Eropah) memulakan perjalanan angkasa lepas untuk memasang hos pada Modul Injap Raditor Beam untuk menyokong peraturan suhu di ISS pada pagi 23 Mac 2022. Tugas utama mereka berdua ialah memasang sistem terma dan komponen elektronik di bahagian luar stesen angkasa.

Maurer dan Chari menyimpulkan spacewalk mereka enam jam dan 54 minit kemudian, menamatkan pejalan kaki angkasa ke-248 untuk menyokong perhimpunan stesen angkasa. Ia adalah laluan angkasa kedua kerjaya Chari, dan yang pertama untuk Maurer.

angkasawan ISS
Angkasawan Raja Chari dan Matthias Maurer digambarkan menggantikan kamera definisi tinggi luaran semasa berjalan di angkasa selama 6 jam 54 minit hari ini. | Kredit: NASA TV.

Sebagai tambahan kepada tugas utama mereka, kedua-duanya juga memasang kabel kuasa dan data pada platform sains Bartolomeo modul Columbus, menggantikan kamera luaran pada kekuda stesen dan menjalankan peningkatan lain pada perkakasan stesen. Pasangan itu menangguhkan beberapa tugasan kedua, seperti penetapan semula tork dan penghalaan kabel, ke laluan angkasa lepas.

angkasawan ISS
Angkasawan Matthias Maurer dari ESA (Agensi Angkasa Lepas Eropah) digambarkan pada struktur kekuda Stesen Angkasa Antarabangsa semasa pejalan kaki angkasa untuk memasang gear terma dan komponen elektronik di makmal mengorbit. Stesen angkasa lepas berada 268 batu di atas Lautan Pasifik di luar pantai New Zealand. | Kredit: NASA Johnson
1648762855 283 Jurugambar Melihat Angkasawan di Spacewalk Di Luar ISS dari Bumi
Angkasawan Matthias Maurer dari ESA (Agensi Angkasa Lepas Eropah) digambarkan pada struktur kekuda Stesen Angkasa Antarabangsa semasa pejalan kaki angkasa untuk memasang gear terma dan komponen elektronik di makmal mengorbit. | Kredit: NASA Johnson

Kredit imej: Imej pengepala oleh Dr. Sebastian Voltmer, www.voltmer.photo.We want to give thanks to the writer of this short article for this incredible material

Jurugambar Melihat Angkasawan di Spacewalk Di Luar ISS dari Bumi


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/