Kaedah baharu mempercepatkan pencarian asteroid berbahaya dengan ketara

Nota: Artikel ini ditulis sebahagiannya untuk membantu mempromosikan Hari Asteroid pada 30 Jun, usaha global untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya dan kepentingan saintifik asteroid. Ia pada 30 Jun setiap tahun, ulang tahun impak Tunguska yang besar pada tahun 1908dan Yayasan B612 yang disebutkan di bawah adalah salah satu rakan kongsi pengasas. Saya sebenarnya dijadualkan berada di Luxembourg — Ibu Pejabat Hari Asteroid — untuk menyederhanakan beberapa panel dan bercakap tentang asteroid, tetapi isu kesihatan (kini telah diselesaikan!) menghalang saya daripada melakukan perjalanan. masih, Saya harap anda semua melihat acara hebat yang dijadualkan, termasuk strim langsung dengan saintis, angkasawan dan pakar lain. Belajar perkara dan berseronok!


Menemui asteroid berhampiran Bumi baru sahaja melakukan lonjakan yang sangat besar terima kasih kepada THOR.

Ya, THOR berbeza. Yang ini bermaksud Pemulihan Orbit Heliosentrik Tanpa Tracket, dan ia adalah kaedah yang bukan sahaja mempercepatkan seberapa cepat asteroid boleh ditemui, tetapi juga membolehkan carian dibuat menggunakan imej lama yang diarkibkan tanpa mengira masa ia diambil. Ia lebih cepat dan boleh menggunakan pangkalan data pemerhatian yang luas hanya dalam talian. Jadi ya, ini masalah besar.

Mencari asteroid secara amnya tidak sukar, ia hanya memakan masa. Semasa mereka mengorbit Matahari, mereka kelihatan bergerak perlahan melintasi langit. Oleh itu, anda menggunakan teleskop untuk mengambil imej satu tempat, tunggu sedikit masa – biasanya pergi ke tempat lain di langit untuk memerhatikannya – kemudian amati semula tempat yang sama. Lakukan sekali lagi, dan kini anda mempunyai tiga imej tompok langit yang sama.

Bintang tidak bergerak, jadi jika anda menjajarkan tiga imej, bintang semuanya muncul di tempat yang sama, tetapi asteroid akan bergerak, membuat garisan tiga titik. Ini ialah jejak pergerakannya pada masa itu, jadi garis pendek ini dipanggil a tracklet. Cukup untuk menggunakan persamaan gerakan berabad-abad lamanya untuk mencipta orbit yang diramalkan untuk objek, dan persamaan yang menerangkan orbit itu kemudiannya boleh diunjurkan ke masa hadapan atau masa lalu untuk melihat di mana ia akan berada atau berada di langit; pemerhatian masa depan atau yang telah diarkibkan sebelum ini boleh dicari untuk melihat sama ada ia ada, dan orbit boleh diperhalusi.

Dalam praktiknya, sudah tentu ia jauh lebih rumit, tetapi ini lebih kurang bagaimana ia telah dilakukan. Satu masalah ialah kaedah ini sangat intensif masa komputer dan tidak begitu cekap. Satu lagi ialah asteroid tidak selalu kelihatan bergerak dalam garis lurus; pergerakan Bumi mengelilingi Matahari — atau gerakan balai cerap yang mengorbit mengelilingi Bumi — boleh membuat garisan itu bergoyang, menjadikannya lebih sukar untuk mengesan asteroid. Selain itu, apabila tinjauan besar datang dalam talian dalam beberapa tahun akan datang mereka akan menjumpai berjuta-juta asteroid (!!), dan kaedah ini akan menjadi buntu untuk menjejaki mereka semua.

Masuk THOR [link to paper]projek yang dibangunkan oleh Institut Asteroidprojek daripada Yayasan B612. Idea di sini bukan untuk menjejaki asteroid itu sendiri, tetapi untuk mencipta orbit ujian teori untuk asteroid, yang agak ke belakang daripada cara biasa melakukan sesuatu. Orbit ujian sebenarnya hanyalah persamaan untuk orbit yang dibuat, katakan satu orbit yang berbentuk bulat dengan jarak 300 juta km dari Matahari pada kecondongan dan orientasi tertentu. Ini menjana satu set nombor yang dipanggil parameter orbitdan mereka pula mentakrifkan persamaan yang boleh diselesaikan di mana asteroid berada pada masa tertentu.

Orbit ujian itu kemudiannya diunjurkan ke hadapan atau ke belakang mengikut masa pemerhatian lain, yang kemudiannya dicari untuk objek yang berhampiran dengan laluan itu. Algoritma untuk carian semacam itu adalah biasa dan cenderung agak pantas.

Terdapat beberapa kelebihan untuk kaedah ini – Institut Asteroid mempunyai FAQ yang baik untuk menjelaskan semua ini — tetapi satu yang benar-benar menarik ialah ia tidak semestinya memerlukan pemerhatian yang diambil rapat dalam masa dan pada irama tertentu untuk berfungsi. Lokasi asteroid berpotensi pada orbit ujian boleh dikira untuk masa mana-mana pemerhatian tertentu dari mana-mana balai cerap. Memandangkan kita tahu bila pemerhatian dibuat dan juga di mana di langit ia diambil, adalah mungkin untuk melihat sama ada asteroid berpotensi berada dalam pemerhatian itu pada masa itu, walaupun ia diambil beberapa minggu lalu atau lebih.

Itu sangat berkuasa. Terdapat banyak – a banyak — pemerhatian astronomi yang disimpan dalam pangkalan data, dan sebenarnya pasukan yang mencipta algoritma mengujinya pada data sebenar. Mereka menggunakan dua minggu pemerhatian daripada Kemudahan Sementara Zwicky, tinjauan langit yang besar, untuk mencari asteroid yang berpotensi, dan dapat memulihkan lebih daripada 97% daripada asteroid yang diketahui sebelum ini yang muncul dalam data! Mengagumkan.

Mereka juga menggunakan data daripada katalog Sumber NOIRLab, pangkalan data pemerhatian astronomi yang besar, dan memeriksa pemerhatian selama sebulan. Mereka menemui 104 asteroid baharu dalam data, yang telah disahkan oleh Pusat Planet Kecil. Jadi, ia boleh menemui asteroid yang diketahui serta yang baharu. Itu penting kerana pemerhatian baharu boleh mencetuskan beribu-ribu makluman tentang potensi asteroid; jika ini boleh dimusnahkan dengan cepat untuk asteroid yang diketahui itu adalah penjimat masa yang besar di sana.

THOR boleh memalu asteroid dengan pantas dan merentasi pemerhatian yang berbeza, dan boleh menggunakan imej lama untuk benar-benar memakukan orbit juga. Apabila tinjauan besar baharu itu datang dalam talian, nampaknya THOR akan sangat berguna dalam mencari banyak asteroid yang dijangka ditemui — sesuatu seperti 6 juta dalam dekad yang akan datang.

Itu banyak batu. Mengetahui di mana mereka berada dan, yang lebih penting, di mana mereka akan berada, jelas sangat pentingjadi saya semua untuk ini.


Nota: Jika anda seorang nerd kod, THOR berada di GitHub.

Ia adalah perkara peminat

Sertai SYFY Insider untuk mendapatkan akses kepada video dan wawancara eksklusif, berita tergempar, cabutan bertuah dan banyak lagi!

Daftar Percuma

We would love to thank the writer of this post for this outstanding content

Kaedah baharu mempercepatkan pencarian asteroid berbahaya dengan ketara


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/