Kajian Baharu Menunjukkan Atlantik Utara Hampir dengan “Titik Tipping”

Penemuan menunjukkan bahawa, sebelum Zaman Ais Kecil, sistem iklim Atlantik Utara kehilangan daya tahan dan tidak stabil, yang berpotensi memaksanya untuk “tip” ke keadaan baru yang lebih sejuk.

Kajian Little Ice Age mendedahkan maklumat baharu tentang sistem iklim Atlantik Utara.

Para saintis telah memeriksa cengkerang kerang yang berusia berabad-abad untuk menentukan bagaimana sistem iklim Atlantik Utara mencapai “titik kritis” sebelum Zaman Ais Kecil. Zaman Ais Kecil, tempoh penyejukan serantau yang amat ketara di Atlantik Utara, berlangsung selama berabad-abad dan berakhir pada kira-kira 1850.

Satu teori lama menegaskan bahawa penyejukan awal tempoh itu dikekalkan oleh “ais laut kepada maklum balas lautan”; apabila ais laut mengembang, arus lautan menjadi perlahan, yang seterusnya mengurangkan aliran air suam dari selatan.

The Universiti Exeter menjalankan kajian baru yang mengkaji bagaimana lautan telah berubah dan bertindak balas terhadap perubahan luaran sejak beberapa abad yang lalu menggunakan cangkerang kerang quahog, yang boleh bertahan selama beberapa ratus tahun.

Kerang Quahog Laut

Kerang quahog lautan. Kredit: Paul Kay

Hasilnya menunjukkan bahawa sistem iklim Atlantik Utara kehilangan daya tahan (keupayaan untuk pulih daripada perubahan luaran) dan tidak stabil sebelum Zaman Ais Kecil, yang mungkin telah menyebabkannya “berhujung” kepada keadaan baharu yang lebih sejuk. Di samping itu, menurut pakar, titik permulaan baru di Atlantik Utara mungkin sudah dekat, yang mempunyai akibat besar untuk iklim di rantau ini.

Kerja ini membantu dalam pemahaman kita tentang bagaimana dan bila titik tip dicetuskan, yang penting memandangkan para saintis telah memberi amaran bahawa banyak titik penting kini mungkin menghampiri seluruh dunia disebabkan oleh perubahan iklim yang didorong oleh manusia.

“Satu cara untuk memberitahu bahawa sistem menghampiri peralihan secara tiba-tiba ialah ia menjadi lambat untuk bertindak balas terhadap gangguan (perubahan luaran),” kata pengarang utama Beatriz Arellano-Nava, dari Institut Sistem Global Exeter. “Dalam erti kata lain, sistem kehilangan keupayaan untuk kembali ke keadaan puratanya, dan sebaliknya boleh ‘tip’ ke keadaan baharu.”

“Dalam kes Atlantik Utara sebelum Zaman Ais Kecil, kehilangan daya tahan ini menjadikan sistem terdedah kepada suis mendadak, yang berpotensi menandakan peralihan kepada keadaan Zaman Ais Kecil,” kata Dr. Paul Halloran, yang mengetuai bersama penyelidikan.

Kajian baru itu memberi amaran bahawa kelemahan sistem Atlantik Utara adalah isu kritikal hari ini, dengan analisis baru-baru ini mencadangkan ia telah tidak stabil pada abad yang lalu dan mungkin menghampiri titik tip.

“Analisis terbaharu kami mencadangkan bahawa sistem arus lautan di utara Atlantik Utara boleh menghadapi risiko titik kritis sekali lagi sekarang disebabkan oleh pemanasan global, sekali lagi membawa kepada perubahan iklim yang mendadak di Eropah,” kata Profesor Tim Lenton, Pengarah Institut Sistem Global.

Analisis cengkerang kerang tertumpu pada isotop oksigen dan karbon serta pertumbuhan cangkerang – kesemuanya boleh digunakan sebagai ukuran kebolehubahan persekitaran.

Rujukan: “Ketidakstabilan Atlantik Utara Subpolar sebelum Zaman Ais Kecil” oleh Beatriz Arellano-Nava, Paul R. Halloran, Chris A. Boulton, James Scourse, Paul G. Butler, David J. Reynolds, dan Timothy M. Lenton , 25 Ogos 2022, Komunikasi Alam Semula Jadi.
DOI: 10.1038/s41467-022-32653-x

Kajian itu dibiayai oleh program penyelidikan dan inovasi Horizon 2020 Kesatuan Eropah.

We wish to thank the author of this short article for this remarkable content

Kajian Baharu Menunjukkan Atlantik Utara Hampir dengan “Titik Tipping”


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/