Kajian baharu menyelesaikan misteri lama tentang perkara yang mungkin mencetuskan zaman ais

Pada permulaan ais terakhir, glasier gunung tempatan tumbuh dan membentuk kepingan ais yang besar, seperti yang dilihat di sini di Greenland, yang meliputi sebahagian besar Kanada, Siberia dan Eropah Utara hari ini. Kredit: Annie Spratt/Unsplash

Satu kajian baru yang diketuai oleh penyelidik Universiti Arizona mungkin telah menyelesaikan dua misteri yang telah lama membingungkan pakar iklim paleo: Dari mana datangnya kepingan ais yang berbunyi pada zaman ais terakhir lebih daripada 100,000 tahun lalu, dan bagaimana ia boleh tumbuh dengan begitu cepat ?

Memahami perkara yang mendorong kitaran glasier-antara glasier Bumi—kemajuan berkala dan kemunduran kepingan ais di Hemisfera Utara—bukan perkara yang mudah, dan para penyelidik telah menumpukan usaha yang besar untuk menjelaskan pengembangan dan pengecutan jisim ais yang besar selama beribu-ribu tahun. Kajian baru, yang diterbitkan dalam jurnal Geosains Alammencadangkan penjelasan untuk pengembangan pesat kepingan ais yang meliputi sebahagian besar Hemisfera Utara semasa zaman ais terbaharu, dan penemuan itu juga boleh digunakan untuk yang lain. tempoh glasier sepanjang sejarah Bumi.

Kira-kira 100,000 tahun yang lalu, apabila mamot berkeliaran di Bumi, iklim Hemisfera Utara menjunam ke dalam keadaan beku yang mendalam yang membolehkan kepingan ais besar terbentuk. Dalam tempoh kira-kira 10,000 tahun, glasier gunung tempatan tumbuh dan membentuk kepingan ais besar yang meliputi sebahagian besar Kanada, Siberia dan Eropah utara hari ini.

Walaupun telah diterima secara meluas bahawa “goyangan” berkala di orbit Bumi mengelilingi matahari mencetuskan penyejukan pada musim panas Hemisfera Utara yang menyebabkan permulaan glasiasi yang meluas, saintis telah bergelut untuk menjelaskan kepingan ais yang luas meliputi sebahagian besar Scandinavia dan Eropah utara, di mana suhu adalah lebih ringan.

Tidak seperti Kepulauan Artik Kanada yang sejuk di mana ais mudah terbentuk, Scandinavia sepatutnya kekal bebas ais disebabkan oleh Arus Atlantik Utara, yang membawa air suam ke pantai barat laut Eropah. Walaupun kedua-dua wilayah itu terletak di sepanjang latitud yang sama, suhu musim panas Scandinavia berada di atas paras beku, manakala suhu di bahagian besar Artik Kanada kekal di bawah paras beku sepanjang musim panas, menurut penyelidik. Kerana percanggahan ini, model iklim telah bergelut untuk mengambil kira glasier luas yang maju di utara Eropah dan menandakan permulaan zaman ais terakhir, kata pengarang utama kajian itu, Marcus Lofverstrom.

“Masalahnya ialah kita tidak tahu dari mana datangnya kepingan ais itu (di Scandinavia) dan apa yang menyebabkan ia berkembang dalam masa yang singkat,” kata Lofverstrom, penolong profesor geosains dan ketua UArizona Earth System Dynamics. Makmal.

Untuk mencari jawapan, Lofverstrom membantu membangunkan model sistem Bumi yang sangat kompleks, yang dikenali sebagai Model Sistem Bumi Komuniti, yang membolehkan pasukannya mencipta semula keadaan yang wujud pada permulaan zaman glasier terkini secara realistik. Terutama, dia mengembangkan domain model kepingan ais dari Greenland untuk merangkumi sebahagian besar Hemisfera Utara pada perincian spatial yang tinggi. Menggunakan konfigurasi model yang dikemas kini ini, para penyelidik mengenal pasti pintu masuk lautan di Kepulauan Artik Kanada sebagai penyangga kritikal yang mengawal iklim Atlantik Utara dan akhirnya menentukan sama ada kepingan ais boleh tumbuh di Scandinavia atau tidak.

Simulasi mendedahkan bahawa selagi pintu masuk lautan di Kepulauan Artik Kanada kekal terbuka, konfigurasi orbit Bumi menyejukkan Hemisfera Utara secukupnya untuk membolehkan kepingan ais terkumpul di Kanada Utara dan Siberia, tetapi tidak di Scandinavia.

Dalam percubaan kedua, para penyelidik mensimulasikan senario yang belum diterokai sebelum ini di mana kepingan ais marin menghalang laluan air di Kepulauan Artik Kanada. Dalam percubaan itu, air Artik dan Pasifik Utara yang agak segar—biasanya disalurkan melalui Kepulauan Artik Kanada—dilencongkan ke timur Greenland, tempat jisim air dalam biasanya terbentuk. Lencongan ini membawa kepada penyegaran dan kelemahan peredaran dalam Atlantik Utara, pengembangan ais laut, dan keadaan yang lebih sejuk di Scandinavia.

“Menggunakan kedua-dua simulasi model iklim dan analisis sedimen marin, kami menunjukkan bahawa pembentukan ais di utara Kanada boleh menghalang pintu masuk lautan dan mengalihkan pengangkutan air dari Artik ke Atlantik Utara, ” kata Lofverstrom, “dan itu seterusnya membawa kepada peredaran laut yang lemah. dan keadaan sejuk di luar pantai Scandinavia, yang mencukupi untuk mula menanam ais di rantau itu.”

“Penemuan ini disokong oleh rekod sedimen marin dari Atlantik Utara, yang menunjukkan bukti glasier di utara Kanada beberapa ribu tahun sebelum bahagian Eropah, ” kata Diane Thompson, penolong profesor di Jabatan Geosains UArizona. “Rekod sedimen juga menunjukkan bukti kukuh tentang peredaran laut dalam yang lemah sebelum glasier terbentuk di Scandinavia, sama dengan hasil pemodelan kami.”

Bersama-sama, eksperimen mencadangkan bahawa pembentukan ais marin di utara Kanada mungkin merupakan pendahulu yang diperlukan untuk glasiasi di Scandinavia, tulis penulis.

Menolak model iklim di luar aplikasi tradisional mereka untuk meramal iklim masa depan memberi peluang untuk mengenal pasti interaksi yang tidak diketahui sebelum ini dalam sistem Bumi, seperti interaksi yang kompleks dan kadangkala berlawanan dengan intuisi antara kepingan ais dan iklim, kata Lofverstrom.

“Mungkin mekanisme yang kami kenal pasti di sini terpakai untuk setiap tempoh glasier, bukan hanya yang terbaharu,” katanya. “Ia juga mungkin membantu menjelaskan lebih banyak tempoh sejuk jangka pendek seperti pembalikan sejuk Younger Dryas (12,900 hingga 11,700 tahun yang lalu) yang menyekat pemanasan umum pada penghujung zaman ais terakhir.”


Para saintis menyuluh cahaya baharu tentang peranan orbit Bumi dalam nasib kepingan ais purba


Maklumat lanjut:
Marcus Lofverstrom, Kepentingan gerbang Archipelago Artik Kanada untuk pengembangan glasier di Scandinavia, Geosains Alam (2022). DOI: 10.1038/s41561-022-00956-9. www.nature.com/articles/s41561-022-00956-9

Disediakan oleh
Universiti Arizona


Petikan: Kajian baharu menyelesaikan misteri lama mengenai perkara yang mungkin mencetuskan zaman ais (2022, 24 Jun) yang diperoleh pada 25 Jun 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We want to give thanks to the author of this post for this outstanding material

Kajian baharu menyelesaikan misteri lama tentang perkara yang mungkin mencetuskan zaman ais


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/