Kajian Menarik Memberi Imbasan Unik Bagaimana Anjing Melihat Dunia

Meletakkan anjing comel dalam MRI mesin dan memerhati otak mereka sambil mereka menonton filem rumah mungkin terdengar seperti masa yang menggembirakan hanya untuk kepentingannya sendiri. Sebagai bonus, ia juga boleh menjadi pendidikan.

Satu pasukan saintis telah melakukan perkara itu, menggunakan pembelajaran mesin untuk menyahkod pemprosesan visual yang berlaku di dalam minda sepasang anjing. Mereka menemui perbezaan yang menarik antara persepsi anjing dan manusia: anjing lebih menyesuaikan diri secara visual dengan tindakan, berbanding siapa atau apa yang melakukan tindakan tersebut.

Ini boleh menjadi bahagian penting teka-teki kognisi anjing, kerana ia mendedahkan perkara yang diutamakan oleh otak anjing apabila ia berkaitan dengan penglihatan.

“Walaupun kerja kami berdasarkan hanya dua anjing, ia menawarkan bukti konsep bahawa kaedah ini berfungsi pada anjing,” kata ahli sains saraf Erin Phillipskemudian dari Universiti Emory, kini di Princeton.

“Saya harap kertas kerja ini membantu membuka jalan kepada penyelidik lain untuk menggunakan kaedah ini pada anjing, serta spesies lain, supaya kita boleh mendapatkan lebih banyak data dan pandangan yang lebih besar tentang cara minda haiwan yang berbeza berfungsi.”

Penyelidikan, seperti yang dinyatakan oleh Phillips, dijalankan ke atas dua ekor anjing, Daisy dan Bhubo. Pasukan itu telah merakam tiga video berdurasi 30 minit, menggunakan gimbal dan kayu swafoto, kandungan khusus anjing. Ini termasuk anjing berlari-lari, dan manusia berinteraksi dengan anjing, memberi mereka haiwan peliharaan atau makanan. Aktiviti lain termasuk kenderaan yang lalu lalang, manusia berinteraksi antara satu sama lain, rusa melintas jalan, kucing di dalam rumah dan anjing berjalan di atas rantai.

Bhubo dan manusianya, Ashwin Sakhardande, sedang bersiap untuk sebuah filem. Telinga Bhubo dilekatkan ke bawah untuk memastikan penyumbat telinga yang meredam bunyi di tempatnya, kerana MRI sangat kuat. (Makmal Neurosains Kognitif Emory Canine)

Daisy dan Bhubo masing-masing ditayangkan filem-filem ini dalam tiga sesi 30 minit selama 90 minit, sambil berehat tanpa kawalan di dalam mesin fMRI. Pencapaian yang luar biasa ini dicapai melalui penggunaan teknik latihan yang direka oleh ahli psikologi Gregory Berns, yang pertama kali berjaya mengambil MRI seekor anjing yang terjaga sepenuhnya dan tidak terkawal sedekad yang lalu.

Jadi para penyelidik juga dapat mengimbas otak Daisy dan Bhubo semasa mereka duduk, terjaga, berjaga-jaga, dan selesa, di dalam mesin, menonton filem rumah yang difilemkan hanya untuk mereka. Bunyi agak bagus, sebenarnya.

“Mereka tidak memerlukan makanan pun,” kata Phillips. “Ia melucukan kerana ia adalah sains yang serius, dan banyak masa dan usaha telah digunakan, tetapi ia datang kepada anjing ini menonton video anjing dan manusia lain yang bertindak bodoh.”

Daisy anjing dalam mesin fmri
Daisy si anjing mengambil giliran dalam mesin fMRI. Manusianya, Rebecca Beasley, tidak digambarkan. (Makmal Neurosains Kognitif Emory Canine)

Data video telah dibahagikan mengikut cap masa untuk mengenal pasti pengelas seperti objek (seperti anjing, manusia, kenderaan atau haiwan lain) atau tindakan (seperti menghidu, makan atau bermain). Maklumat ini, serta aktiviti otak kedua-dua anjing itu, dimasukkan ke dalam rangkaian saraf yang dipanggil Ivis yang direka untuk memetakan aktiviti otak kepada pengelas tersebut.

Dua manusia turut menonton video tersebut semasa menjalani MRI; data itu juga diberikan kepada Ivis.

AI dapat memetakan data otak manusia kepada pengelas dengan ketepatan 99 peratus, untuk pengelas objek dan tindakan. Dengan anjing, Ivis sedikit goyah. Ia tidak berfungsi sama sekali untuk pengelas objek. Walau bagaimanapun, untuk tindakan itu, AI memetakan visual kepada aktiviti otak dengan julat ketepatan antara 75 dan 88 peratus.

“Kita manusia sangat berorientasikan objek,” Berns berkata. “Terdapat 10 kali lebih banyak kata nama berbanding kata kerja dalam bahasa Inggeris kerana kita mempunyai obsesi tertentu dengan menamakan objek. Anjing kelihatan kurang prihatin dengan siapa atau apa yang mereka lihat dan lebih prihatin dengan tindakan itu sendiri.”

Anjing, tambahnya, mempunyai perbezaan yang ketara dalam cara mereka melihat dunia berbanding manusia. Mereka hanya membezakan warna apa yang kita anggap sebagai bahagian biru dan kuning spektrum, tetapi mempunyai ketumpatan yang lebih tinggi bagi reseptor penglihatan sensitif gerakan.

Ini mungkin kerana anjing perlu lebih sedar tentang ancaman dalam persekitaran mereka daripada manusia; atau ia boleh ada kaitan dengan pergantungan pada deria lain; atau mungkin kedua-duanya. Manusia sangat berorientasikan visual, tetapi bagi anjing, deria penciuman mereka adalah yang paling berkuasa, dengan bahagian otak yang lebih besar ditumpukan untuk memproses maklumat penciuman.

Memetakan aktiviti otak kepada input penciuman mungkin merupakan percubaan yang lebih rumit untuk mereka bentuk, tetapi ia juga boleh mencerahkan. Seperti yang boleh menjalankan penyelidikan lebih lanjut dan lebih terperinci tentang persepsi penglihatan anjing, dan haiwan lain yang berpotensi pada masa hadapan.

“Kami menunjukkan bahawa kami boleh memantau aktiviti dalam otak anjing semasa ia menonton video dan, sekurang-kurangnya pada tahap yang terhad, membina semula perkara yang dilihatnya,” Berns berkata. “Hakikat bahawa kami mampu melakukannya adalah luar biasa.”

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Jurnal Eksperimen Visual.

We want to say thanks to the writer of this post for this awesome content

Kajian Menarik Memberi Imbasan Unik Bagaimana Anjing Melihat Dunia


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/