Kajian menunjukkan batu berat mungkin memberikan lonjakan besar dalam air — ditambah dengan implikasi dunia sebenar

Kajian menunjukkan batu berat mungkin memberikan lonjakan besar dalam air

Batu rata dan ringan seperti yang digambarkan di atas lebih disukai untuk melangkau batu Satu kajian baru mendapati bahawa batu yang lebih berat juga boleh menyembur permukaan air.

Imej Jeff J Mitchell/Getty


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Imej Jeff J Mitchell/Getty


Batu rata dan ringan seperti yang digambarkan di atas lebih disukai untuk melangkau batu Satu kajian baru mendapati bahawa batu yang lebih berat juga boleh menyembur permukaan air.

Imej Jeff J Mitchell/Getty

Apabila melangkau batu merentasi air, kebanyakan orang mencari batu yang rata dan ringan. Kini, satu kajian baru mencadangkan bahawa batu yang lebih melengkung dan lebih berat juga boleh menghasilkan lompatan yang mengagumkan. Dan penemuan ini bukan sahaja membantu anda meningkatkan permainan anda, ia boleh digunakan pada dunia sebenar, seperti membantu menjadikan kapal terbang lebih cekap.

Ryan Palmer ialah seorang ahli matematik gunaan di Universiti Bristol di UK dan pengarang bersama kajian itu, diterbitkan bulan ini dalam Royal Society.

Dia dan rakan sekerjanya mencipta model untuk mengetahui cara bentuk dan jisim mempengaruhi cara objek berinteraksi dengan air. Mereka mendapati bahawa, apabila melangkau batu di atas tasik, “jika anda memilih sesuatu yang lebih berat sedikit, anda mendapat sesuatu yang dipanggil tindak balas super anjal, ” kata Palmer.

Dengan kata lain, objek yang lebih berat boleh menghasilkan lantunan yang mengagumkan.

“Apa yang berlaku ialah, batu itu menyentuh lapisan air, dan kerana ia lebih berat, ia tenggelam lebih jauh dan kekal bersentuhan lebih lama, ” kata Palmer. “Ini meningkatkan tekanan pada batu itu, yang kemudiannya meningkatkan daya yang mengangkatnya keluar, dan anda boleh mendapatkan lompatan yang maha kuasa dalam tindak balas ini.”

Kini, Palmer mengakui bahawa, walaupun anda mungkin mendapat lompatan besar dengan batu yang lebih berat, mereka tidak akan menghasilkan lompatan sebanyak dengan lompatan yang rata. Hasilnya juga bergantung pada bentuk batu, kerana batu yang terlalu berat mungkin tidak berfungsi.

“Jadi yang dibawa pulang sebenarnya adalah, untuk batu yang lebih berat yang mungkin tenggelam, jika ia lebih sedikit melengkung, ia mungkin lebih cenderung untuk meluncur,” katanya.

Palmer dan rakan sekerjanya belajar lebih daripada fizik lompat batu, walaupun. Dengan model matematik, mereka berusaha untuk lebih memahami aising pesawat, fenomena yang berlaku apabila pesawat terbang melalui cuaca yang sangat sejuk.

Kadangkala, lopak air terbentuk pada sayap pesawat, dan hablur ais di udara boleh datang bersama-sama dan sama ada tenggelam ke dalam lopak itu, atau keluar. Jika ia tenggelam, ia membawa kepada pembentukan ais yang boleh berbahaya.

Tetapi jika mereka menyelinap, Palmer berkata, “baik, ia adalah fizik dan dinamik yang sama yang mungkin anda dapati jika anda mengambil batu dan anda cuba membuangnya ke seberang tasik.”

Palmer berkata bahawa adalah penting untuk mengetahui ke mana ais mungkin pergi untuk memahami dengan lebih baik sama ada bahagian lain pesawat memerlukan lebih perlindungan.

Beliau juga menegaskan bahawa pesawat komersial adalah selamat; terdapat sistem sedia ada untuk melindungi mereka daripada pengumpulan ais berbahaya. Penyelidikannya bertujuan untuk meningkatkan kecekapan perlindungan tersebut.

“Di mana kita hidup dalam dunia perubahan iklim ini dan meningkatkan kos bahan api dan perkara-perkara lain, sebenarnya, anda sentiasa berusaha untuk menjadi lebih cekap, dan supaya anda boleh mereka bentuk sistem anda dengan lebih baik, melindungi pesawat dengan lebih baik,” katanya. “Anda boleh semacam menutup situasi aneh ini yang mungkin berlaku dengan cara yang cekap dan inovatif.”

Dan sementara Palmer mencari aplikasi praktikal, itu bukan satu-satunya perkara yang dia ambil daripada penyelidikannya.

“Sejak memulakan kerja ini, ia menjadi lebih menarik untuk mencuba dan menyelak batu, dan terutamanya hanya jenis memilih batu yang lebih aneh,” katanya. “Yang tidak semestinya begitu rata.”

We wish to give thanks to the author of this write-up for this incredible material

Kajian menunjukkan batu berat mungkin memberikan lonjakan besar dalam air — ditambah dengan implikasi dunia sebenar


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/