Kajian pertama menunjukkan lebah ‘bermain’

Kelakuan Haiwan (2022). DOI: 10.1016/j.anbehav.2022.08.013″ width=”800″ height=”343″/>

Persediaan eksperimen untuk peringkat latihan (pandangan udara). Sebuah sarang disambungkan ke ruang berwarna melalui terowong. Ruang itu disambungkan ke arena penerbangan dengan penyuap menyediakan ad libitum sukrosa (S) atau debunga (P); kedudukan mereka ditukar setiap hari percubaan. Ruang latihan berwarna sama ada kuning atau biru. Satu daripada bilik berwarna mengandungi bola bergerak dan satu lagi kosong. Penyekat di pintu masuk ruang berwarna menghalang lebah melihat kehadiran / ketiadaan objek. Hanya satu ruang berwarna dibentangkan pada satu masa dan mereka diselang seli setiap 20 minit (enam kali setiap satu) untuk jumlah pendedahan 2 jam untuk setiap warna. Satu kumpulan lebah dilatih dengan ruang kuning yang mengandungi bola dan kumpulan lain dengan ruang biru yang mengandungi bola. Peringkat eksperimen ini dijalankan selama 2 hari berturut-turut bagi setiap lebah. Kredit: Kelakuan Haiwan (2022). DOI: 10.1016/j.anbehav.2022.08.013

Bumble bees bermain, menurut penyelidikan baru yang diketuai oleh Queen Mary University of London yang diterbitkan dalam Kelakuan Haiwan. Ini adalah kali pertama tingkah laku bermain objek ditunjukkan dalam serangga, menambah bukti yang semakin meningkat bahawa lebah mungkin mengalami “perasaan” positif.

Pasukan penyelidik menyediakan banyak eksperimen untuk menguji hipotesis mereka, yang menunjukkan itu lebah lebah berusaha keras untuk menggulung bola kayu berulang kali walaupun tidak ada insentif yang jelas untuk berbuat demikian.

Kajian itu juga mendapati bahawa lebih muda lebah menggulung lebih banyak bola daripada lebah yang lebih tua, mencerminkan tingkah laku manusia kanak-kanak kecil dan mamalia dan burung juvana lain yang paling suka bermain, dan lebah jantan menggulungnya lebih lama daripada rakan betina mereka.


Seekor lebah menggulung bola. Kredit: Samadi Galpayage.

Kajian itu mengikuti 45 ekor lebah dalam sebuah arena dan memberi mereka pilihan untuk berjalan melalui laluan yang tidak terhalang untuk sampai ke kawasan makan atau melencong dari laluan ini ke kawasan yang mempunyai bebola kayu. Lebah individu melancarkan bola antara 1 dan, secara mengagumkan, 117 kali sepanjang percubaan. Tingkah laku yang berulang menunjukkan bahawa guling bola adalah bermanfaat.

Ini disokong oleh eksperimen selanjutnya di mana 42 lagi lebah diberi akses kepada dua ruang berwarna, satu sentiasa mengandungi bola bergerak dan satu tanpa sebarang objek. Apabila diuji dan diberi pilihan antara dua bilik, tidak mengandungi bola, lebah menunjukkan keutamaan untuk warna ruang yang sebelum ini dikaitkan dengan bola kayu.

Persediaan eksperimen menghilangkan sebarang tanggapan bahawa lebah menggerakkan bola untuk tujuan yang lebih besar selain daripada bermain. Bola bergolek tidak menyumbang kepada strategi kelangsungan hidup, seperti mendapatkan makanan, membersihkan kekacauan, atau mengawan dan dilakukan dalam keadaan bebas tekanan.


Contoh bola bergolek oleh lebah pada kelajuan ×0.5. Lebah menghampiri bola berwarna kayu sambil menghadapnya, menyentuh bola dengan kaki depannya, memegang bola menggunakan semua kakinya, menggulung bola, melepaskan diri dan meninggalkan bola. Lebah menghampiri bola kedua, menggulungnya dan melepaskannya. Kredit: Kelakuan Haiwan (2022). DOI: 10.1016/j.anbehav.2022.08.013

Penyelidikan ini dibina berdasarkan eksperimen sebelumnya dari makmal yang sama di Queen Mary, yang menunjukkan bahawa lebah boleh diajar untuk menjaringkan gol, dengan melancarkan bola kepada sasaran, sebagai pertukaran untuk ganjaran makanan manis. Semasa percubaan sebelumnya, pasukan memerhatikan bahawa lebah bergolek bola di luar eksperimen, tanpa mendapat sebarang ganjaran makanan.

Penyelidikan baru menunjukkan lebah bergolek bola berulang kali tanpa dilatih dan tanpa menerima apa-apa makanan untuk berbuat demikian-ia adalah sukarela dan spontan-oleh itu serupa dengan tingkah laku bermain seperti yang dilihat pada haiwan lain.

Kajian pengarang pertama, Samadi Galpayage, Ph.D. pelajar di Queen Mary University of London mengatakan bahawa “sudah tentu sangat memukau, kadang kala lucu, untuk melihat lebah menunjukkan sesuatu seperti permainan. Mereka mendekati dan memanipulasi ‘mainan’ ini berulang kali. Ia menunjukkan, sekali lagi, bahawa walaupun saiznya kecil dan otak kecil, mereka lebih daripada makhluk robotik yang kecil.”

“Mereka mungkin benar-benar mengalami beberapa jenis keadaan emosi yang positif, walaupun asasnya, seperti haiwan lain yang lebih besar, atau tidak begitu gebu. Penemuan semacam ini mempunyai implikasi kepada pemahaman kita tentang perasaan dan kebajikan serangga dan diharapkan, akan menggalakkan kami untuk menghormati dan melindungi kehidupan di Bumi lebih lagi.”

Profesor Lars Chittka, Profesor Ekologi Sensori dan Tingkah Laku di Queen Mary University of London, ketua makmal dan pengarang buku terbaru The Mind of a Bee, mengatakan bahawa “penyelidikan ini memberikan petunjuk kuat bahawa minda serangga jauh lebih canggih daripada kita mungkin bayangkan. Terdapat banyak haiwan yang bermain hanya untuk tujuan keseronokan, tetapi kebanyakan contoh datang daripada mamalia muda dan burung.”

“Kami menghasilkan jumlah bukti yang semakin meningkat menyokong keperluan untuk melakukan semua yang kami mampu untuk melindungi serangga yang berada sejuta batu dari makhluk yang tidak berakal dan tidak berperasaan yang dipercayai secara tradisinya.”


Ratu lebah yang sakit telah mengecutkan ovari, menyebabkan koloni mereka berisiko


Maklumat lanjut:
Hiruni Samadi Galpayage Dona et al, Adakah lebah bermain?, Kelakuan Haiwan (2022). DOI: 10.1016/j.anbehav.2022.08.013

Petikan: Kajian pertama menunjukkan lebah ‘bermain’ (2022, 27 Oktober) diperoleh 28 Oktober 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We would like to give thanks to the author of this short article for this outstanding material

Kajian pertama menunjukkan lebah ‘bermain’


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/