Kami mendapat tinjauan bocor tentang misi Bulan masa depan NASA-dan kemungkinan kelewatan

Besarkan / Paparan pendaratan Starship SpaceX di permukaan Bulan.

NASA

Selama beberapa tahun sekarang, NASA telah membincangkan secara terbuka fasa awal program Artemis Moonnya. Tiga misi pertama ini, yang akan dijalankan dalam tempoh empat atau lima tahun akan datang, adalah langkah ke arah mewujudkan kehadiran manusia di Bulan.

Misi Artemis I sepatutnya dilancarkan akhir tahun ini, menguji roket Sistem Pelancaran Angkasa NASA dan meningkatkan kapal angkasa Orion ke orbit bulan. Misi kedua, Artemis II, lebih kurang akan berulang, hanya dengan empat manusia di atas Orion. Kemudian datang ujian besar, Artemis III, yang akan menghantar dua manusia ke Bulan dan kembali pada pertengahan dekad ini.

Di sebalik misi ini, walau bagaimanapun, NASA telah samar-samar tentang masa misi Artemis akan datang ke Bulan, walaupun beberapa ahli Kongres telah mendesak untuk mendapatkan butiran lanjut. Sekarang, kita mungkin tahu mengapa. Ars Technica telah memperoleh dokumen perancangan dalaman daripada agensi angkasa lepas yang menunjukkan jadual misi Artemis dan nyata buat masa ini melalui tahun fiskal 2034.

Pada masa ini NASA mempunyai pelan asasnya untuk Artemis, yang ditunjukkan di bawah. Tetapi NASA juga telah membangunkan sekurang-kurangnya dua pilihan jadual “dalam panduan”, yang mana perancang agensi percaya boleh dicapai dengan anggaran yang dijangkakan, dokumen menunjukkan. Jadual yang disemak ini menunjukkan bahawa perancang NASA tidak percaya pelan garis dasar akan dapat dicapai tepat pada masanya atau mengikut bajet.

Salah satu jadual dalaman, yang dilabel “irama”, mengutamakan pelancaran secara berkala. Yang satu lagi, berlabel “kandungan,” mengutamakan pelancaran hanya apabila muatan paling bermakna sudah sedia. Digabungkan, mereka mendedahkan bahawa NASA sedang bergelut untuk menjejalkan rancangan penerokaan yang bercita-cita tinggi ke dalam bajet yang terhad. Hasilnya ialah program lunar yang bergerak perlahan yang, sebahagian besarnya, gagal mencapai matlamat Dasar Angkasa Negara AS.

Sebagai tambahan kepada jadual asasnya, NASA sedang mempertimbangkan dua tambahan
Besarkan / Sebagai tambahan kepada jadual asasnya, NASA sedang mempertimbangkan dua jadual tambahan “dalam panduan” untuk Program Artemis. Ia diterbitkan semula di sini daripada dokumen dalaman.

Ars Technica/NASA

Sebagai tindak balas kepada soalan mengenai jadual dalaman, jurucakap NASA Kathryn Hambleton berkata, “NASA sedang meneruskan rancangan asasnya untuk misi Artemis melangkaui Artemis III. Agensi itu secara rutin menilai seni bina ganti sebagai bahagian yang bijak dalam perancangan program.”

Walaupun NASA boleh mengatakan ia berpegang pada pelan “garis dasar” untuk Artemis, garis masa nosional ini hampir pasti tidak dapat dicapai. Sudah, agensi itu sedang melihat untuk memindahkan misi Artemis III melangkaui 2025 disebabkan beberapa faktor, termasuk kekurangan pakaian angkasa sedia Bulan. Selain itu, penyediaan jadual yang disemak menunjukkan bahawa NASA bersedia untuk kelewatan yang tidak dapat dielakkan.

Berikut ialah beberapa isu utama yang dibangkitkan oleh jadual yang disemak, yang diterbitkan semula di atas daripada dokumen NASA asal untuk melindungi sumber kami.

  • Terdapat jurang yang besar antara misi. Untuk menutup satu jurang tiga tahun, NASA sedang mempertimbangkan penciptaan misi “Artemis III.5” yang memerlukan agensi itu mendapatkan peringkat atas sementara keempat dan menangguhkan pembangunan program utama lain.
  • Perkembangan lambat dalam misi menangguhkan pembangunan “kem pangkalan” di Bulan selama bertahun-tahun, dengan penempatan terawal habitat permukaan bulan tidak akan datang sehingga 2034.
  • NASA akan menghabiskan 10 tahun akan datang tertumpu pada memasang stesen angkasa kecil di orbit bulan, dan bukannya membina keupayaan di permukaan Bulan.

We would like to give thanks to the author of this write-up for this amazing material

Kami mendapat tinjauan bocor tentang misi Bulan masa depan NASA-dan kemungkinan kelewatan


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/