Kami Sangat Tidak Bersedia untuk Asteroid Pengakhiran Dunia

Ia adalah pagi Februari yang biasa di Chelyabinsk, sebuah bandar besar yang terletak di bawah bayang-bayang pergunungan Ural Rusia. Orang ramai berkumpul untuk menaiki kereta mereka untuk memandu ke tempat kerja melalui bandar Siberia yang bersalji. Namun, sekitar jam 9:30 pagi, sesuatu yang tidak nyata telah berlaku: Pancaran cahaya besar-besaran menyinari langit.

Untuk seketika, ia menjadi lebih terang daripada matahari kerana ia senyap mekar seperti bunga yang menyala. Walau bagaimanapun, selepas beberapa saat, satu letupan menyusul—memecahkan tingkap kaca dalam bangunan dan kereta, dan gegendang telinga orang ramai pecah. Ledakan itu sangat besar sehingga bumbung kilang zink berhampiran runtuh sepenuhnya.

Letupan itu menghantar hampir 1,500 orang ke hospital untuk kecederaan termasuk luka kaca, rabun kilat, dan juga melecur ultraviolet akibat cahaya. Ia juga merosakkan lebih 7,200 bangunan. Pelakunya, seperti yang diketahui oleh penyelidik kemudian, adalah komet dengan lebar kira-kira 20 meter. Mungkin perkara yang paling membingungkan mengenainya selain daripada kerosakan dan kecederaan yang diakibatkan oleh bandar itu ialah ia sebahagian besarnya tidak dapat dikesan oleh ahli astronomi dan juruukur asteroid di atas tanah.

Dmitry Rogozin, bekas ketua program angkasa lepas Rusia, menyeru masyarakat antarabangsa untuk mewujudkan sistem amaran awal untuk “objek asal asing.” Perdana menteri Rusia ketika itu, Dmitry Medvedev, berkata meteor itu menunjukkan bahawa “seluruh planet” terdedah kepada asteroid.

Sepanjang semua huru-hara itu, satu perkara yang jelas: insiden meteor Chelyabinsk 2013 telah mengejutkan dunia. Buat seketika, planet itu telah terperangkap sepenuhnya dengan objek berhampiran Bumi yang berpotensi membawa maut yang mencederakan orang dan merosakkan bandar yang mempunyai lebih daripada 1 juta orang. Jika ia lebih besar—katakan lebih daripada 100 meter melintang—ia boleh menghapuskan Chelyabinsk dari muka peta.

Malangnya, sembilan tahun kemudian, dunia adalah masih tidak bersedia untuk asteroid maut.

Ia bukan seolah-olah tidak ada kemajuan apa-apa, tetapi dalam rancangan besar kematian dan kehancuran kita sukar membayangkan kita hanya membuat langkah kecil. NASA melancarkan Pejabat Penyelarasan Pertahanan Planet pada 2016 untuk mengenal pasti dan bertindak balas terhadap sebarang kesan komet atau asteroid yang berpotensi membahayakan Bumi. Ia ditugaskan untuk mematuhi mandat kongres kepada agensi yang dikeluarkan pada 2005 untuk mengenal pasti sekurang-kurangnya 90 peratus daripada semua asteroid dekat Bumi yang berukuran 140 meter lebar atau lebih besar. NASA sepatutnya menyelesaikan tugas itu menjelang 2020. Setakat ini, ia hanya dapat menemui 10,000 objek sedemikian daripada anggaran 25,000.

Pekerja membaiki talian elektrik berhampiran dinding loji zink tempatan yang rosak akibat gelombang kejutan daripada meteor di bandar Ural Chelyabinsk, pada 15 Februari 2013.

AFP melalui Getty

“Kami hanya pada kira-kira 41 peratus lengkap dengan apa yang ditugaskan Kongres kepada kami,” Lindley Johnson, pegawai PDCO, memberitahu The Daily Beast. Ketidakupayaan NASA untuk mencari asteroid malah membawa kepada a Laporan Ketua Polis Negara pada tahun 2014.

Tetapi keadaan mula meningkat. Pada 7:14 malam pada 26 September, NASA misi DART berjaya menghempas kapal angkasa ke asteroid Dimorphos kira-kira 7 juta batu jauhnya—menandakan ujian pertama peranti hentaman kinetik untuk mengubah trajektori batu angkasa.

Ideanya ialah jika kita boleh menyenggol asteroid yang berpotensi membawa maut dengan hanya sedikit, kita boleh menggerakkannya di laluan yang mengelak laluan perlanggaran dengan Bumi.

PDCO juga merancang untuk melancarkan siasatan yang digelar Juruukur Objek Dekat Bumi (NEO) pada tahun 2026. Teleskop orbit akan ditugaskan untuk mengesan dan mengkatalogkan semua asteroid berhampiran Bumi dalam dekad pelancarannya, dan akhirnya mencapai misi yang Kongres menugaskan NASA pada tahun 2005.

1664270330 131 Kami Sangat Tidak Bersedia untuk Asteroid Pengakhiran Dunia

Misi DART ialah ujian pertama NASA terhadap impak kinetik untuk cuba memesongkan orbit asteroid.

Jim Watson/Getty

Tetapi hakikatnya tetap bahawa kita masih tidak tahu di mana hampir 60 peratus daripada asteroid yang mengancam dunia, berhampiran Bumi berada di kosmos. Dan seperti yang kita lihat pada tahun 2013 di langit di atas Chelyabinsk, hanya memerlukan satu objek besar untuk melepasi pengesanan kami untuk menyebabkan kemusnahan besar-besaran. Itulah sebabnya adalah penting bahawa Juruukur NEO bangun dan berjalan secepat mungkin. “Mencari mereka adalah sebahagian besar daripada apa yang kami lakukan,” jelas Johnson. “Kami tidak boleh berbuat apa-apa tentang asteroid melainkan kami tahu jika ia akan datang.”

Jika kita lakukan berjaya mengesan satu yang datang, satu-satunya alat dalam senjata kami pada masa ini ialah impak kinetik seperti DART. Walaupun PDCO sedang mengusahakan penyelesaian lain seperti traktor graviti yang boleh “menunda” asteroid menggunakan graviti, dan pemesong rasuk ion yang menggunakan enjin ion untuk menolak asteroid itu, ia masih dalam fasa konsep reka bentuk. Dua penyelesaian terakhir juga memerlukan notis awal bertahun-tahun jika tidak berdekad-dekad untuk menggerakkan asteroid dengan cukup supaya trajektorinya tidak lagi menimbulkan ancaman kepada Bumi.

Terdapat satu fakta yang boleh kita rasai: Berdasarkan tinjauan semasa kami ke atas asteroid berhampiran Bumi, tidak ada batuan angkasa sebesar saiz yang memusnahkan dinosaur 65 juta tahun yang lalu yang “mewakili sebarang bahaya kepada Bumi pada masa yang boleh dijangka. masa depan,” kata Johnson. “Peristiwa peringkat kepupusan yang boleh menghapuskan spesies bukanlah sesuatu yang perlu kita risaukan.”

“Peristiwa peringkat kepupusan yang boleh menghapuskan spesies bukanlah sesuatu yang perlu kita risaukan.”

— Lindley Johnson

Bagaimanapun, beliau menambah bahawa jika asteroid bersaiz Dimorphos (kira-kira 170 meter lebar) memberi kesan kepada AS, ia akan “memusnahkan kawasan seluruh negeri,” sambil juga membuang kotoran dan serpihan yang cukup ke atmosfera untuk “menjejaskan dengan ketara persekitaran.” Ia akan sangat serupa dengan apa yang akan berlaku jika bom nuklear dijatuhkan atau jika gunung berapi besar meletus—seperti yang pernah berlaku sebelum ini. Asap dan habuk akan menyelubungi atmosfera kita yang membawa kepada penurunan suhu global yang amat ketara. Ini boleh menyebabkan kegagalan tanaman, kepupusan spesies, dan kehilangan nyawa manusia yang besar. Selain itu, di mana sahaja asteroid terjejas akan musnah sepenuhnya.

Mungkin bahagian yang paling membingungkan, walaupun, adalah hakikat bahawa kita manusia seolah-olah tidak boleh bekerjasama atau bersetuju dengan apa-apa sama sekali—walaupun mengenai ancaman terhadap kewujudan kita. Tidak perlu melihat lebih jauh daripada bagaimana dunia pada umumnya bertindak balas—atau, sebaliknya, tidak bertindak balas—terhadap krisis iklim yang semakin meningkat. Ini adalah sesuatu yang telah diberi amaran oleh saintis selama beberapa dekad, dan kami masih tidak boleh bersetuju mengenai pagar asas untuk memastikan suhu tidak meningkat. Apabila asteroid pembunuh mula meluncur ke arah Bumi seperti peluru kosmik, apakah yang membuatkan kita berfikir bahawa kita sebenarnya mengetepikan perbezaan kita untuk melakukan sesuatu mengenainya?

Namun begitu, Johnson lebih optimistik tentang peluang manusia.

“Ia adalah usaha antarabangsa,” katanya. “Tiada mana-mana negara harus pergi sendirian dan mereka juga tidak mempunyai keupayaan untuk melakukannya sendiri jika kita masuk ke dalam situasi dunia sebenar. Kami mahu membuat agensi angkasa berada pada halaman yang sama tentang perkara yang berdaya maju untuk dilakukan pada masa hadapan.

Misi DART dan apa sahaja yang berikut amat diperlukan. Generasi akan datang akan bergantung pada apa sahaja yang kita lakukan hari ini, sama ada ia menghantar meriam ion untuk mengecutkan asteroid dari langit atau mengenal pasti objek berhampiran Bumi, untuk menyediakannya untuk kejayaan pada masa hadapan.

Kita hanya berharap, tidak seperti kita hari ini, mereka akan belajar bagaimana untuk bekerjasama untuk mengelakkan azab kolektif kita.

We would like to thank the writer of this post for this awesome web content

Kami Sangat Tidak Bersedia untuk Asteroid Pengakhiran Dunia


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/